Διεθνή Εργατικά

Στη Γαλλία;

Η France Telecom, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, ανακοίνωσε την περικοπή 17.000 θέσεων εργασίας, εκ του ανερχόμενου σε 200.000 εργατικού της δυναμικού σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πλειονότητα των περικοπών- 16.000 θέσεις εργασίας- αφορούν τη Γαλλία και προβλέπεται να γίνουν μεταξύ 2006 και 2008. Το άλλοτε κραταιό μονοπώλιο τηλεπικοινωνιών του γαλλικού δημοσίου ιδιωτικοποιήθηκε το 1997 επί «σοσιαλιστών», συσσωρεύοντας έκτοτε τεράστια χρέη από τα οποία δεν έχει ακόμη απαλλαγεί.

Στην Αμερική;

Ακόμη 8.000 εργαζόμενους απολύει η αμερικανική βιομηχανία τροφίμων Kraft Foods παρά τη σημαντική άνοδο της κερδοφορίας της. Η Kraft προχωρεί σε νέες περικοπές φοβούμενη πιθανή επιδείνωση της μελλοντικής της κερδοφορίας. Παράλληλα με τις 8.000 «προληπτικές» απολύσεις, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 20 ακόμη εγκαταστάσεις της. Θυμίζουμε ότι μόλις το 2004 η εταιρεία είχε εξαγγείλει σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο περιελάμβανε 5.500 απολύσεις, κλείσιμο 19 εργοστασίων και πώληση μιας σειράς θυγατρικών της.

Στη Γερμανία;

Πρότυπο για χρόνια εργασιακής ειρήνης και «συνδιαχείρισης» εργοδοτών και εργαζομένων, η Volkswagen, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο, ανακοίνωσε πρόσφατα την απόλυση 20.000 εργαζομένων στη Γερμανία. Επιπλέον, θα επιδιώξει την αύξηση των ωρών εργασίας από 28,8 ώρες την εβδομάδα που είναι σήμερα σε 35. Και όλα αυτά τη στιγμή που το 2005 πέτυχε κέρδη 1,3 δισ. δολαρίων. Τέλος, σχεδιάζεται η επέκταση σε ολόκληρη την επιχείρηση του νέου καθεστώτος εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζεται ήδη στην παραγωγή του μοντέλου Auto 5000, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι όχι μόνο δουλεύουν περισσότερο αλλά εγγυώνται την κατασκευή συγκεκριμένου αριθμού αυτοκινήτων, ακόμη και αν πρέπει να δουλέψουν υπερωρίες χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Η VW είναι η τελευταία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που ανακοινώνει απολύσεις. Για να το κάνει παραβίασε τη συμφωνία που υπήρχε με τα συνδικάτα να μη γίνουν απολύσεις στη Γερμανία έως το 2011, με αντάλλαγμα τη μείωση κατά 30% του εργατικού κόστους.

Και κάτι ευχάριστο;

Κλειστόν λόγω απεργίας το γερμανικό Δημόσιο στις αρχές του Φλεβάρη, με τους εργαζόμενους να προχωρούν στη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση από το 1992. Οι εργαζόμενοι στο γερμανικό Δημόσιο διαμαρτύρονται για την πρόθεση να αυξηθεί το ωράριο εργασίας στα περισσότερα κρατίδια από 38,5 ώρες σε 40 ώρες την εβδομάδα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Ο επικεφαλής του συνδικάτου Verdi, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες, απείλησε έμμεσα με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, λέγοντας ότι το απεργιακό ταμείο διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να στηρίξει τους απεργούς για πολλές εβδομάδες. Πολλοί από τους απεργούς πραγματοποίησαν πικετοφορίες έξω από τους χώρους εργασίας τους, εικόνα ασυνήθιστη για τη Γερμανία, όπου για χρόνια το λεγόμενο «κοινωνικό συμβόλαιο» λειτουργούσε αποτρεπτικά για μεγάλης κλίμακας απεργίες. Η κυβέρνηση θέλοντας να υποβαθμίσει τη σημασία των κινητοποιήσεων, υποστηρίζει ότι η αύξηση του ωραρίου σημαίνει μόνο 18 λεπτά επιπλέον εργασίας την ημέρα. Ο υπουργός Οικονομικών της Κάτω Σαξονίας πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στο γερμανικό Δημόσιο δούλευαν 40 ώρες μέχρι το 1989 χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται (!). Συμμαζευτείτε κ. υπουργέ! Και οι εργάτες στη βιομηχανική Αγγλία τέλη 19ου- αρχές 20ου αιώνα δούλευαν 12-15 ώρες την ημέρα. Αυτό τι σημαίνει;!

Στρατάκου Αναστασία

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα