ΔΕΘ: Η δήλωση για το νερό, που ο πρωθυπουργός δεν έκανε και η δήλωση που τελικά έκανε

Δημοσιεύουμε άρθρο του Κώστα Λυμπέρη, μέλους της γραμματείας του «Συμμετοχικού Ενωτικού Κινήματος Εργαζομένων και Συνταξιούχων (ΣΕΚΕΣ – ΕΥΔΑΠ) και μέλους του πολιτικού συμβουλίου της ΛΑΕ

 

 

Ήδη γνωρίζετε το ΣΕΚΕΣ είχε μια μαζική παρουσία στα συνδικαλιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, το διήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ, 9-10 Σεπτεμβρίου 2016. Η παρουσία μας και οι δράσεις μας, μαζί και με όσους συναδέλφους συμμεριζόταν την ανάγκη έμπρακτης υπεράσπισης του δημόσιου Νερού και της δημόσιας ΕΥΔΑΠ, αλλά και με τους συναδέλφους του σωματείου της ΕΥΑΘ επικεντρώθηκαν στην απαίτηση να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ), και η ένταξή τους στο υπερταμείο. 

tsipras_sekes

Γεγονότα

Στην κατεύθυνση αυτή περιμέναμε και τον πρωθυπουργό, στις 11π.μ., στο κτίριο 15 της ΔΕΘ, στην παραδοσιακή και προγραμματισμένη περιοδεία του για να εκθέσουμε την κάθετη αντίθεσή μας σε μια τέτοια προοπτική για τις εταιρίες ύδρευσης.

Δεχτήκαμε ισχυρές πιέσεις από κορυφαία πολιτικά στελέχη και αξιωματικούς της ασφάλειας να μην ανοίξουμε τα πανό μας και να μη «φωνάξουμε» κατά τη διέλευση του πρωθυπουργού από τα περίπτερα ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Με «ασφαλίτικες» μεθόδους εξαφανίστηκε το ένα πανό του σωματείου της ΕΥΑΘ (το οποίο «μαγικά» επανεμφανίστηκε μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μας) και μετά από ώρες διαπραγματεύσεων συμφωνήσαμε να ανοίξουμε τα πανό μας και δύο εκπρόσωποι (ο Αλέκος Μερσινιάς από ΕΥΔΑΠ και ο Γιώργος Αρχοντόπουλος από ΕΥΑΘ) να παραδώσουν στον πρωθυπουργό από ένα ψήφισμα, χωρίς οι υπόλοιποι να φωνάξουμε συνθήματα ή να «γιουχάρουν» τον πρωθυπουργό ώστε να «μας κάνει», ο πρωθυπουργός «την τιμή» να περάσει από τα συγκεκριμένα περίπτερα.

Παρότι, τα πανό πέρασαν λογοκρισία, παρότι “αυτοφιμωθήκαμε”, παρότι περιμέναμε έως τις 2:30μ.μ ο πρωθυπουργός άλλαξε διαδρομή και δεν πέρασε από το κτίριο 15 (πρώτη φορά, όπως μας είπαν, δεν επισκέπτεται πρωθυπουργός το κτίριο 15, τη μέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ).

Στη συνέχεια στελέχη της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ μας είπαν ότι εμποδίσαμε τον πρωθυπουργό να έρθει από τα περίπτερα του Νερού, όπου θα έκανε μια δήλωση για το δημόσιο Νερό, γεγονός που (κατά αυτά τα στελέχη) θα ήταν εξαιρετικά θετικό για την ΕΥΔΑΠ.

Διαπιστώσεις και απορίες

  • Ήμασταν περίπου 20 εργαζόμενοι και βρεθήκαμε περιστοιχισμένοι από δεκάδες ασφαλίτες σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων σε μια χώρα ελεύθερη, σε ένα χώρο δημόσιο, με μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση!
  • Απαίτησαν να λογοκρίνουν τα πανό και να μη μιλήσουμε ή φωνάξουμε όταν θα περνάει ο πρωθυπουργός!
  • Δεν απαίτησαν να χαμογελάμε ικανοποιημένοι (όπως στη Βόρειο Κορέα) την ώρα που θα περνούσε ο μεγάλος ηγέτης.
  • Γιατί δε μας ενημέρωσαν από το πρωί ότι ο πρωθυπουργός θα έκανε μια τέτοια σημαντική δήλωση για το δημόσιο Νερό, αλλά μόνο «κατόπιν εορτής»;
  • Και τι εμπόδιζε τον πρωθυπουργό να έρθει, και όχι μόνο να κάνει αυτή τη δήλωση αλλά να μας πει ότι «είμαι μαζί σας, η κυβέρνηση προστατεύει το δημόσιο Νερό» ή «κάνετε αντιπολίτευση ενώ εμείς θα προστατεύσουμε το δημόσιο Νερό. Δεν το πουλάμε, δε θα βάλουμε τις εταιρίες ύδρευσης στο υπερταμείο».
  • Και αν εμείς τον εμποδίσαμε (που δεν το κάναμε) γιατί δεν έκανε αυτή τη σημαντική δήλωση σε άλλο χώρο;
  • Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι στις 5.500 περίπου λέξεων της ομιλίας του στο Βελλίδειο, το Σάββατο το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να κάνει τη δήλωση που «εμποδίστηκε» από τους ακτιβιστές συνδικαλιστές να κάνει το πρωί στο χώρο της έκθεσης. Δεν υπάρχει όμως σε όλη την ομιλία του καμία αναφορά στις λέξεις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και υπάρχει μόνο μία αναφορά στη λέξη νερό. (Και αυτή για να ειπωθεί ένα τεράστιο ψέμα. Ότι δίδεται «Δωρεάν νερό σε δικαιούχους Προγράμματος Ανθρωπιστικής Κρίσης (58.000 νοικοκυριά, 111.000 πολίτες)» τη στιγμή που είναι γνωστό ότι στο αυτοαποκαλούμενο «κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ» έχουν ενταχθεί λιγότεροι από 5.000 συμπολίτες μας και φυσικά δεν πρόκειται για δωρεάν νερό αλλά για μια μικρότατη μείωση του λογαριασμού που προκύπτει ως έκπτωση στην 1ηκλίμακα του τιμολογίου).
  • Και φτάνουμε στη συνέντευξη τύπου της Κυριακής 11-09-2016 που, κατόπιν ερώτησης δημοσιογράφου και όχι αυτοβούλως, αφιέρωσε περίπου 200 λέξεις για να μας πει τι σκέφτεται να κάνει με νερό, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη

Για να δούμε τι ακριβώς μας είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη:

(Ερώτηση:) ΠΛΑΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (TV 100): … Και επίσης για μια άλλη πολύ σημαντική ιδιωτικοποίηση, αυτή της ΕΥΑΘ, θα την προχωρήσετε; Είχατε πρωτοστατήσει ως κόμμα στο δημοψήφισμα για το νερό της Θεσσαλονίκης. Και εργαζόμενοι και άλλοι φορείς με τους οποίους είχατε συναντηθεί στο κίνημα «Σώστε το νερό» σας κατηγορούν πως με την αποκρατικοποίηση ενός ικανού ποσοστού της ΕΥΑΘ, ουσιαστικά την πουλάτε.

(Απάντηση:) ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Πλάκα σας ευχαριστώ για ερωτήματα σας, είναι χρήσιμα. …

(1)Σε ότι αφορά την ΕΥΑΘ είναι δέσμευση μας την όποια μάλιστα –για να θυμίσω και τη μεγάλη πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε για Συνταγματική Αναθεώρηση- όπου στις προτάσεις μας, μιλάμε για δημόσιο χαρακτήρα νερού και ενέργειας, την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα. (2)Η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα δεν σημαίνει ότι δεν ψάχνουμε να βρούμε τρόπους ώστε να έχει έσοδα η επιχείρηση, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να μεγιστοποιήσει το όφελος στο δημόσιο, αλλά ότι πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. (3)Στην εποχή που ζούμε, της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, είναι προφανές ότι ο έλεγχος αυτός εξασφαλίζεται με την πλειοψηφία του πακέτου των μετοχών. (4)Η συμμετοχή των στρατηγικών επενδυτών όμως με μειοψηφικό πακέτο που θα δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να γίνει πιο ανταγωνιστική είναι προς όφελος του δημοσίου και προς όφελος της εταιρείας. (5)Και το ίδιο πιστεύουμε και για τη ΔΕΗ. Άρα, λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. (6)Δεν δίνουμε πλειοψηφικό πακέτο στην ΕΥΑΘ, είναι δημόσιο αγαθό, ούτε στην ΕΥΔΑΠ, αλλά η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ κινούνται μέσα στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς, αν θέλουμε να λειτουργήσουμε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, πρέπει να κινηθούμε με τρόπο ευέλικτο, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη.

Και τι ακριβώς εννοούσε με αυτά που είπε:

Αλήθεια ή θάρρος;

(1) Παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για δημόσιο Νερό και όχι για δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Στη 2η πρόταση μας λέει ότι δημόσιος χαρακτήρας σημαίνει δημόσιος έλεγχος αλλά παράλληλα (δίνει διαβεβαιώσεις στα ιδιωτικά συμφέροντα ότι) θα βρούμε τρόπο να αυξήσουμε τα έσοδα, την ανταγωνιστικότητα και το όφελος στο δημόσιο. Πώς θα αυξηθούν τα έσοδα αν όχι με αύξηση του τιμολογίου; Πώς ακριβώς σκοπεύουν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα μιας μονοπωλιακής επιχείρησης με ταυτόχρονη μεγιστοποίηση του οφέλους του δημοσίου; Μήπως με μείωση της απασχόλησης, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και μείωση εργατικού κόστους;

Στην 3η πρόταση διαπιστώνει (αποδεχόμενος προφανώς) την ελεύθερη οικονομία της αγοράς και θεωρεί προφανές ότι η πλειοψηφία του πακέτου των μετοχών εξασφαλίζει τον έλεγχο. Ενώ χρόνια τώρα βιώνουμε όλοι την επέλαση της έμμεσης ιδιωτικοποίησης και την απώλεια του δημόσιου ελέγχου του νερού ακόμα και με κατοχή, από το δημόσιο, πλειοψηφικών πακέτων.

Στην 4η πρόταση, πραγματικά, τι να πρωτοθαυμάσει κανείς! Την αποδοχή της νεοφιλελεύθερης λογικής ότι  οι στρατηγικοί επενδυτές είναι προς όφελος όχι απλά της εταιρίας αλλά και του δημοσίου ή την έμμεση προαναγγελία εισόδου στρατηγικών επενδυτών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ;

Και τέλος στην 6η και τελευταία πρόταση μας λέει ότι δεν δίνουνε πλειοψηφικό πακέτο. Δηλαδή ότι θα πουλήσουνε και άλλο ποσοστό μετοχών, πέραν του ήδη πουλημένου, αλλά όχι πάνω από 50%. Ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό αλλά οι εταιρίες ύδρευσης θα κινούνται στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς και πρέπει να κινηθούμε με τρόπο ευέλικτο (δηλαδή;). Προαναγγέλλει την απόφαση εισόδου των εταιριών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο, που ακριβώς υποτίθεται ότι θα είναι εκτός δημοσίου δηλ. εντός πλαισίου ελεύθερης αγοράς και συνεπαγόμενης ευελιξίας;

Συμπέρασμα

Τελικά, ο πρωθυπουργός δεν πέρασε από το κτίριο 15 της ΔΕΘ, και τα περίπτερα της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, γιατί αυτό που ουσιαστικά δεν τολμούσε να δηλώσει παρουσία εργαζομένων και δήλωσε, τελικά στη συνέντευξη, είναι ότι οι εταιρίες ύδρευσης λειτουργούν στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, ότι θα πουληθούν πακέτα μετοχών σε στρατηγικούς επενδυτές και ότι πρέπει να λειτουργούν ευέλικτα, δηλ. να μπουν στο υπερταμείο.

«Με τόσα ψέματα που ντύθηκαν οι λέξεις
πώς να σου πω για το νερό,
Πώς να πιστέψεις!!!»


Σχετικά άρθρα:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα