Βιομηχανική Μεταλλευτική: Οι εργαζόμενοι παλεύουν για αυτοδιαχείριση

12/07/2012
Comments off
607 Views

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (θυγατρική της Φίλκεραμ & Johnson) στην Θεσσαλονίκη, έχει εγκαταλειφθεί από την διοίκηση από τον Μάιο του 2011. Οι εργαζόμενοι παραμένουν από τότε απλήρωτοι, ενώ βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Σεπτέμβριο. Το σωματείο των εργαζομένων αποφάσισε μέσα από γενική συνέλευση να παλέψει για να περάσει το εργοστάσιο σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης.

Συγκεκριμένα ζητούν να έρθει το εργοστάσιο στα χέρια των εργατών και να παραιτηθούν, χωρίς καμία απαίτηση από την μελλοντική εργατική αυτοδιαχείριση, όλα τα μέλη της διοίκησης και οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο ΔΣ.

Όσο αφορά το αρχικό κεφάλαιο, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του εργοστασίου, η πρόταση των εργαζομένων είναι να δοθούν προκαταβολικά από τον ΟΑΕΔ τα ποσά που ούτως ή άλλως δικαιούνται.

Τέλος, οι εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής διεκδικούν την δημιουργία νομοθεσίας για τη λειτουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ώστε να είναι κατοχυρωμένο νομικά τόσο το δικό τους όσο και ανάλογα μελλοντικά εγχειρήματα.

Η απόφαση των εργαζομένων να παλέψουν για να περάσει το εργοστάσιο στα χέρια τους χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας. Ο μόνος δρόμος για να σταματήσει ο εφιάλτης της ανεργίας για τους εργαζόμενους των εργοστασίων που κλείνουν το ένα μετά το άλλο είναι ο αγώνας για να περάσουν στα χέρια των εργαζομένων και της κοινωνίας. Αυτή η μάχη πρέπει να συμπληρωθεί με τον αγώνα για εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο όλων των βασικών τομέων της οικονομίας, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση, σαν την μόνη απάντηση στην βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα στο blog του σωματείου: http://biom-metal.blogspot.gr/ 

Θεματικές

,