Β. Κύπρος: «Δεν εγκαταλείπουμε ούτε τις νύχτες, ούτε τους δρόμους, ούτε τις πλατείες!»

09/03/2015
Comments off
738 Views

Χτες, 8 Μάρτιου, παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναικάς, μια σειρά τουρκοκυπριακές οργανώσεις οργάνωσαν εκδήλωση με κεντρικό σύνθημα «Δεν εγκαταλείπουμε ούτε τις νύχτες, ούτε τους δρόμους, ούτε τις πλατείες!» στο πάρκο Κουγιουλού στη Βόρεια Λευκωσία. Η Νέα Διεθνιστική Αριστερά (ΝΕΔΑ) αδελφή οργάνωση του «Ξ» στην Κύπρο, συμμετείχε στην εκδήλωση. Ακολουθεί το σχετικό άρθρο από το site της ΝΕΔΑ.

«Δεν εγκαταλείπουμε ούτε τις νύχτες, ούτε τους δρόμους, ούτε τις πλατείες!»

Με αυτό το σύνθημα τουρκοκυπριακές οργανώσεις γυναικών, συνδικάτα, οργανώσεις μαθητών και κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις [1], οργανώνουν εκδήλωση σήμερα 8/3, στις 5μμ, στο πάρκο Κουγιουλού, στην Βόρεια Λευκωσία.

Σαν Νέα Διεθνιστική Αριστερά – ΝΕΔΑ επιλέγουμε να πορευτούμε μαζί τους. Αυτό το σύνθημα δεν αγγίζει μόνο τις γυναίκες στο βορρά, ούτε στην Τουρκία. Αγγίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις γυναίκες στο νότο.

Συμπαρατασσόμαστε λοιπόν με τις γυναικείες οργανώσεις του βορρά και παλεύουμε για τα κοινά μας προβλήματα και αιτήματα.

Το σύνθημα που χρησιμοποιούν οι γυναικείες οργανώσεις σήμερα στην εκδήλωσή τους δεν είναι τυχαίο. Είναι αντανάκλαση της δολοφονίας της 20χρονης φοιτήτριας Εζγετζάν Ασλάν τον προηγούμενο Φλεβάρη.

13 Φεβρουαρίου η Εζγετζάν Ασλάν βρίσκεται νεκρή

Το πτώμα της 20χρονης φοιτήτριας Εζγετζάν Ασλάν βρέθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στην κοίτη ενός ποταμού νότια της Μερσίνης.

Οι δράστες – ο 26χρονος οδηγός ταξί, ο 50χρονος πατέρας του και ο 20χρονος φίλος του συνελήφθησαν και παραδέχτηκαν την ενοχή!

Αφού αποβιβάστηκαν και οι τελευταίοι επιβάτες του μίνιμπας, ο οδηγός το έβγαλε από την συνηθισμένη πορεία και οδήγησε την Ασλάν, παρόλες τις διαμαρτυρίες της σε ένα απομονωμένο μέρος. Αποπειράθηκε να την βιάσει κι αφού η Ασλάν αμύνθηκε με σπρέι πιπεριού την μαχαίρωσε πολλαπλά και την σκότωσε. Ο δράστης – οδηγός παραδέχτηκε ότι της έκοψε τα δάχτυλα προκειμένου να μην βρεθεί το DNA του κάτω από τα νύχια της! Έπειτα με την βοήθεια του πατέρα του και ενός φίλο του έκαψαν το σώμα της Ασλάν για να εξαφανίσουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία![2]

Το κατεστημένο συνένοχος στην δολοφονία

Δεν είναι η πρώτη δολοφονία γυναίκας στη Τουρκία. Το όλο κατεστημένο, οι πολιτικές του AKP, ο συνδυασμός ισλαμικής ρητορικής και νεοφιλελευθερισμού, έχουν γιγαντώσει τον μισογυνισμό και τον απροκάλυπτο σεξισμό.

Η γυναικοκτονία αυξήθηκε κατά 1.400% από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Ερντογάν το 2009 ως το 2011. 66% των δολοφονιών γυναικών, ο δράστης ήταν ο νυν ή πρώην σύζυγος ή σύντροφος. Πολλές είναι οι περιπτώσεις ενός θύτη πατέρα, αδερφού ή γείτονα ενώ οι δολοφονίες από αγνώστους όπως της Εζγετσάν Ασλάν φτάνουν μόλις το 1%.

Υπουργοί του AKP έχουν δηλώσει δημοσίως ότι η θέση της γυναίκας είναι η μητρότητα και η οικιακή εργασία. Όμως μόλις30% των εργαζομένων είναι γυναίκες. Οι υπόλοιπες δήλωσαν ότι δεν προλαβαίνουν να εργαστούν λόγο του φόρτου των καθηκόντων τους στο σπίτι. Από την άλλη η ανεργία των γυναικών που θέλουν να βρουν εργασία αλλά δεν βρίσκουν – είναι στο 25%.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει καθαρά ότι οι άντρες και γυναίκες δεν είναι ίσοι, μπροστά σε εκπροσώπους γυναικών ΜΚΟ το 2010.Το 2011 το Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων και Οικογένειας αντικαταστάθηκε από ένα Υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής. Η πρόταση για απαγόρευση των εκτρώσεων που κατέθεσε το AKP δεν έγινε τελικά νόμος, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να κάνει μια γυναίκα έκτρωση σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στους γιατρούς από το 2012 να αρνηθούν να πραγματοποιήσουν την επέμβαση για λόγους συνείδησης. Η πρόσβαση σε αντισύλληψη και σε κρατικές υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού έχει επίσης μειωθεί σημαντικά. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η έκτρωση είναι φόνος και κάθε γυναίκα πρέπει να γεννάει τρία με πέντε παιδιά.

Όλα αυτά με ένα περιτύλιγμα σεβασμού στη θρησκεία που δυστυχώς έχει μεγάλη απήχηση στον αγροτικό πληθυσμό και στα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Κίνημα μετά την δολοφονία της Ασλάν: δεν πενθούμε – επαναστατούμε!

Ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει η συσσωρευμένη οργή για την όλο και αυξανόμενη βία κατά των γυναικών. Η δολοφονία της Εζγετζάν Ασλάν έγινε επιτέλους η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Την δολοφονία δεν μπόρεσαν να την αποδώσουν ούτε σε «πάθος» αίσθημα τιμής ή τυχαίο καυγά, ούτε καν σε αποκαλυπτικό ντύσιμο, ή ότι η Αλάν είχε πιει ή ότι είχε προκλητική συμπεριφορά.

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και άντρες βγήκαν στους δρόμους σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Στην κηδεία της Ασλάν γυναίκες διαδηλώτριες αψηφώντας τις εντολές του Ιμάμη, να μείνουν στο πίσω μέρος της τελετής, σήκωσαν και έθαψαν αυτές το φέρετρο φωνάζοντας «δεν θα την ξαναγγίξει αντρικό χέρι».

Τα τοπικά και ελληνικά ΜΜΕ επέλεξαν να επικεντρωθούν στους 10-20 άντρες που φόρεσαν φούστες για να διαμαρτυρηθούν. Το κίνημα όμως ήταν τεράστιο και διεκδικούσε, πέρα από το να ντύνονται οι γυναίκες όπως θέλουν, θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το να μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους χωρίς να έχουν τον φόβο του βιασμού ή και της δολοφονίας!

Τα αιτήματα σε Τουρκία – Κύπρο είναι κοινά! Και οι αγώνες μας κοινοί!

Διαδηλώνουμε μαζί με τις τουρκοκύπριες γυναίκες ενάντια στην βία, στον μίσος που καλλιεργείται στην κοινωνία μας λόγω φύλου, φυλής, θρησκείας, καταγωγής, φυσικής διάπλασης, σεξουαλικού προσανατολισμού και ζητάμε την ποινικοποίηση τους.

Διαδηλώνουμε για την ισότητα στην εργασία και την ισομισθία. Για να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τις γυναίκες σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, ή σαν απλήρωτο εργατικό δυναμικό στο νοικοκυριό, στην φροντίδα των παιδιών, ασθενών και ηλικιωμένων. Την ευθύνη για όλα αυτά τα θέματα να την πάρουν οι κατάλληλοι φορείς.

Ενάντια στο human traffıcıng και στην εκμετάλλευση των γυναικών στα night clubs και στην πορνεία.

Ενάντια στον σεξισμό που προβάλλεται από τα ΜΜΕ και για μια δημοσιογραφία για την ειρήνη.

Για μια εκπαίδευση που να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην προβάλει τον σεξισμό.

Για την αποστρατικοποίηση του νησιού, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και για μια άλλη κοινωνία που να λειτουργεί προς όφελος της πλειοψηφίας και του περιβάλλοντος.

__________________

[1] Την επιτροπή οργανώσεων για την παγκόσμια μέρα της γυναικας αποτελούν οι οργανώσεις:
Adalı Gençlik, Arin Mirxan Genç Kadın İnisiyatifi, Bağımsızlık Yolu, Baraka Kültür Merkezi, BKP Kadın Meclisi, CTPBG Kadın Örgütü, DAÜ BİRSEN, DAÜ-KAEM DAÜ-SEN, Feminist Atölye (FEMA), Feminist Öğretmen İnisiyatifi, KAYAD, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, KUİR KIBRIS, Liseliler 8 Mart Platforumu, Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM), Mağusa Kadın Merkezi Derneği (MAKAMER), Mesarya Kadın İnisiyatifi, MKM Özgür Kadın İnisiyatifi, Pir Sultan Abdal Derneği, POST Araştırma Enstitüsü, TDP, YKPFEM
[2] Παραπάνω πληροφορίες για την δολοφονία της Ασλάν βρήκαμε στα:
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000005654/Tourkia-Den-penthoume-epanastatoume 
http://www.hurriyetdailynews.com/20-year-old-turkish-woman-brutally-murdered-body-burned.aspx?PageID=238&NID=78354&NewsCatID=509
http://tvxs.gr/news/kosmos/toyrkia-kinima-gynaikon-gia-tin-agria-dolofonia-tis-otzekan

Θεματικές