Αθήνα, 14/12: ζωντανή και μαχητική η διαδήλωση ενάντια στο σεξισμό και το ρατσισμό

15/12/2018
Comments off
660 Views
Ρεπορτάζ του «Ξ»

 

Μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων ενάντια στο σεξισμό, το ρατσισμό, τις φασιστικές δολοφονίες, έγινε χθες βράδυ στην Αθήνα. Αφορμή ήταν ο βιασμός και η αποτρόπαιη δολοφονία της Ελένης στην Ρόδο, αλλά πολλά ήταν και τα συνθήματα για τον δολοφονημένο μετανάστη στην Κέρκυρα.

Περίπου 1000 άτομα από φεμινιστικές συλλογικότητες, αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και πολιτικές οργανώσεις της Aριστεράς καθώς και ανένταχτοι-ες αποτέλεσαν ένα πολύχρωμο ενωτικό και μαχητικό πλήθος που ξεκίνησε από την Καπνικαρέα πέρασε από Ψυρρή και Γκάζι για να καταλήξει στο Μεταξουργείο.

Ήταν εκεί συλλογικότητες όπως η «Καμία Ανοχή», το «sabbat», το «Μωβ», οι πρόσφυγες από το City Plaza, οι «Μαχητικές και Ελεύθερες», η Ροσινάντε, το ΕΕΚ, το ΣΕΚ, η ΚΑΡ, ο Αντιφασιστικός  Συντονισμός Αθήνας Πειραιά κ.α.

Ακούστηκαν παλιά και νέα αντιφασιστικά και αντισεξιστικά συνθήματα, όπως για παράδειγμα «Κανένας δε ρωτάει ποτέ το βιαστή, τι φόραγε, αν έβγαινε, αν έπινε πολύ». Όπως έγραφε μία πικέτα «ο Ζακ, ο Πετρίτ, η Ελένη ήταν ένας από μας».