Από τη δράση μας

Αθήνα & Θεσ/νίκη: Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση

Αυτό τον Οκτώβρη συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Ρώσικη επανάσταση που συγκλόνισε τον κόσμο. Με αφορμή αυτή την επέτειο η «Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση» και το «Ξεκίνημα» συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αθήνα

100 χρόνια από τη χρονιά που άλλαξε τον κόσμο

 

Άνοιγμα:
Σεραφείμ Σεφεριάδης – αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών, Πάντειος

Παρεμβαίνουν:

• Ελένη Μήτσου – Ξεκίνημα

• Σπύρος Μπενετάτος – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

• Δημήτρης Παπαζαχαρίας – ΟΝΡΑ

• Γιάννης Ανδρουλιδάκης – Ροσινάντε

• Δημοσθένης Παπαδάτος – Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Τετάρτη 25 Οκτώβρη
6:30 μ.μ.
Art Garage
Σολωμού 13, Εξάρχεια

 

Θεσσαλονίκη

100 χρόνια από το μεγαλύτερο απελευθερωτικό εγχείρημα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Ομιλητές:

• Παναγιώτης Βογιατζής – Πως έγινε πράξη η ανατροπή του καπιταλισμού στη Ρωσία;

• Κατερίνα Κλείτσα – Ο ρόλος των γυναικών στην επανάσταση και της επανάστασης στην απελευθέρωση των γυναικών

• Κωνσταντίνος Τσούτσης – Η αναγκαιότητα της βίας, η επικαιρότητα της επανάστασης

Τετάρτη 25 Οκτώβρη
7:30 μ.μ.
χώρος ΤΑΚΙΜ
Κατούνη 25

 

ΕΑΣ Μαγνησίας: Ανοιχτή εκδήλωση για τη Ρώσικη Επανάσταση

«1917 – η επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο»

100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη διπλή Ρωσική Επανάσταση το Φλεβάρη και τον Οκτώβρη του 1917. Η Ρωσική Επανάσταση άλλαξε ριζικά τον κόσμο. Για πρώτη φορά στην ιστορία οι καταπιεζόμενες τάξεις, οι εργάτες, οι αγρότες, ο φτωχός λαός, ανέτρεψαν τον καπιταλισμό, έβαλαν τέλος στον πόλεμο και πήραν την εξουσία και τη μοίρα τους στα δικά τους χέρια με σκοπό να δημιουργήσουν μια δίκαιη κι ανθρώπινη κοινωνία.

Όμως η πορεία της ΕΣΣΔ δεν ήταν αυτή που είχαν φανταστεί και είχαν περιγράψει οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης και το κόμμα των Μπολσεβίκων. Η εργατική δημοκρατία των Σοβιέτ έδωσε τη θέση της σε ένα αυταρχικό, γραφειοκρατικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς με αποτέλεσμα την παλινόρθωση του καπιταλισμού στις αρχές του 1990.

100 χρόνια μετά, ο παγκόσμιος καπιταλισμός βρίσκεται σε βαθιά κρίση, τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1930. Η σημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει καθημερινά ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα θετικό, τίποτα προοδευτικό στην ανθρωπότητα. Το εργατικό κίνημα και η νεολαία στρέφονται όλο και πιο μαζικά προς τις σοσιαλιστικές ιδέες για να βρουν απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι καπιταλιστές, προσπαθούν με κάθε μέσο να αμαυρώσουν την ιδέα του σοσιαλισμού και τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 με πιο πρόσφατο παράδειγμα την προσπάθεια εξίσωσης του σοσιαλισμού – κομμουνισμού με το ναζισμό.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας έχουν να διδαχθούν πολύτιμα μαθήματα από την Επανάσταση του 1917. Με ποιο τρόπο το μαζικό επαναστατικό κίνημα του 1917 κατάφερε να ανατρέψει την εξουσία του Τσάρου και του κεφαλαίου; Τι είδους εξουσία και τι κοινωνία γέννησε; Τι αλλαγές έφερε η εργατική εξουσία στην καθημερινή ζωή των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών, των καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων και εθνοτήτων; Για ποιους λόγους η εργατική δημοκρατία εκφυλίστηκε σε ένα γραφειοκρατικό, αυταρχικό καθεστώς και για ποιους λόγους κατέρρευσε; Ποια είναι τα χρήσιμα συμπεράσματα για τους αγώνες του σήμερα;

Αυτά τα ερωτήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώνει και σας προσκαλεί η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Μαγνησίας με τίτλο: «1917 – η επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο»:

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 7:00 μ.μ. – συζήτηση με τους:

Σεραφείμ Σεφεριάδη, αν. καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και

Λεωνίδα Βατικιώτη, οικονομολόγο – δημοσιογράφο

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κτ. Παπαστράτου (παραλία) στην αίθουσα Μ στο ισόγειο

 

Ελιά Λεμόνι: Συνεχείς παρεμβάσεις στα καταστήματα του ομίλου!

Μετά τη τελευταία πρόσφατη κινητοποίηση («Ελιά Λεμόνι»: απλήρωτη εργασία και μηνύσεις μας κόβουν την όρεξη!) στα καταστήματα του ομίλου την Κυριακή 8/10, ακολούθησαν άλλες δύο παρεμβάσεις. Μια την Πέμπτη 5/10 όπου αλληλέγγυοι πέρασαν από το κατάστημα στη Βαλαωρίτου και μοίρασαν κείμενο που καταγγέλλει τις πρακτικές της εργοδοσίας και μια την Κυριακή 15/10 όπου ο απολυμένος εργαζόμενος μαζί με αλληλέγγυους πραγματοποιήσαν παρέμβαση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της Βαλαωρίτου.

Όπως και την προηγούμενη φορά, πολλοί όταν ενημερώνονται για τις πρακτικές της εργοδοσίας δηλώνουν ότι δεν θα ξαναπατήσουν το πόδι τους στον όμιλο.

Στάλθηκε ένα ηχηρό μήνυμα προς την εργοδοσία ότι οι μηνύσεις δεν τρομοκρατούνε όσους σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν το δίκιο τους κι ότι δε θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις εάν δεν καταβληθούν όσα χρωστάει η εταιρία στον εργαζόμενο − με την ταυτόχρονη απόσυρση των μηνύσεων!

Ταυτόχρονα, στη σελίδα του ομίλου στο facebook (Elia lemoni official) γίνονται αρνητικές αξιολογήσεις από πελάτες που μαθαίνουν τι έχει συμβεί και δηλώνουν ότι δεν θέλουν να στηρίζουν τέτοιες επιχειρήσεις. 

Μέχρι τώρα η εργοδοσία του Ελιά Λεμόνι απαντούσε σε όλους με ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα όπου αμφισβητεί τα κίνητρα όσων διαμαρτύρονται! Χτες όμως ξεφύγανε από τον έλεγχο, καθώς απείλησαν με μήνυση πελάτη που τους έκανε κριτική! Όπως τους απάντησε ο ίδιος «για να απαντάτε έτσι απειλητικά σε όποιον σας κάνει κριτική στη δημόσια διαφήμιση σας καταλαβαίνουμε εύκολα πως φέρεστε στους υπαλλήλους σας…». Μετά από αυτό η εργοδοσία απενεργοποίησε τη δυνατότητα κάποιος να εκφέρει άποψη για το κατάστημα της…

Όπως έγραψε ένας πρώην πελάτης «Κουκούτσι-Λεμονόκουπα έπρεπε να σας λένε»!

Γίνεται ολοένα και πιο φανερό πλέον ότι οι εργοδότες έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο κι όχι μόνο δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία όπως οφείλουν, αλλά μηνύουν όσους προσπαθούν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα!

Η στάση τους βέβαια αυτή πατάει στις κεντρικές πολιτικές που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις των μνημονίων και της κατάστασης στην οποία έχουν καταντήσει τους ελεγκτικούς κρατικούς μηχανισμούς, όπως το ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας.

Δεν μένει έτσι άλλος δρόμος από την οργάνωση των εργατοϋπαλλήλων του κλάδου στους χώρους εργασίας, την συλλογική και συντονισμένη δράση στις επιθέσεις των αφεντικών ώστε να μη μένει κανένας εργαζόμενος μόνος του!

Οι αλληλέγγυοι κι ο απολυμένος τόνισαν ότι θα σταθούν στο πλευρό κάθε εργαζόμενου που πλήττεται από την αδικία και επισήμαναν την αναγκαιότητα να αναδεικνύονται ζητήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας κι όχι να «κουκουλώνονται» επειδή «απλά έτσι συμβαίνει σ’ αυτές τις δουλειές»!

 

Στέκι «π»: Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση

Το «Π – χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης & πολιτισμού», με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Ρώσικη επανάσταση, οργανώνει μήνα εκδηλώσεων με τίτλο «1917-2017: 100 χρόνια από τον Οκτώβρη που άλλαξε τον κόσμο».

Η πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί

• Σάββατο 4 Νοέμβρη

• στις 7:00 μ.μ.

• Καμπούρογλου και Σαμαρά – Κάτω Πατήσια

Με θέμα: Η θέση της γυναίκας στην Οκτωβριανή Επανάσταση

Ομιλήτριες:

• Σίσσυ Βωβού – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

• Ελένη Μήτσου –  Ξεκίνημα-Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση

Συντονίζει:

Ιωάννα Μενδώνη – Π-Χώρος Κινημάτων, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού

 

Κυριακή 22/10: Συνενστίαση από το «Ξ» Πετρούπολης

Το «Ξεκίνημα» Πετρούπολης σας προσκαλεί στον μεζεδοκαφενέ ΣΧΟΙΝΟΒΑΤΗΣ (Αγ.Δημητρίου 22 – κοντά στην κεντρική πλατεία Πετρούπολης).

Κυριακή 22 Οκτώβρη, από τη 1μμ & όσο αντέξουμε…

Πλούσιο φαγητό, οινοποσία & live μουσική με τις:

• Λουκία Γκαρδιακού (ακορντεόν-φωνή)

• Αθανασία Κανελλοπούλου (λάφτα)

• Χριστίνα Κυπρίδου (μπεντίρ-φωνή)

Τιμή Ενίσχυσης: 11 ευρώ

 

Κυκλοφορεί ο 24ος τόμος της «Μαρξιστικής Σκέψης»

Κυκλοφορεί ο 24ος τόμος του θεωρητικού περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη, αφιερωμένος στην Ρωσική Επανάσταση, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον Οκτώβρη του 1917. Το περιοδικό μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του «Ξ» επικοινωνώντας με [email protected], www.xekinima.org, 2102283019 (γραφεία Αθήνας) 2310540432 (γραφεία Θεσσαλονίκης).

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου των εκδοτών.

Στα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης αφιερώνεται ο νέος τόμος 24 της Μαρξιστικής Σκέψης. Περιλαμβάνει πηγές, κείμενα για τον Οκτώβρη και αναλύσεις για τη μετέπειτα πορεία της ΕΣΣΔ και του κομμουνιστικού κινήματος ως τις μέρες μας. Επιχειρεί έτσι να συνεισφέρει στην επίκαιρη συζήτηση γύρω από τις εμπειρίες της επανάστασης, τα αίτια της ήττας και τα διδάγματα που απορρέουν για το σήμερα.

Το τελευταίο κείμενο του Τζον Ριντ είναι ένας φόρος τιμής στους αγωνιστές της επανάστασης, επώνυμους και ανώνυμους, που με την προσφορά και την αυτοθυσία τους έκαναν δυνατή τη νίκη του Οκτώβρη. Το συμπληρώνει ένας σύντομος απολογισμός του κοσμοϊστορικού έργου της επανάστασης στην πρώτη 5ετία της από τον Γιουτζίν Ντεμπς, τον θαρραλέο Αμερικανό σοσιαλιστή, που αντιτάχθηκε στον πόλεμο και υποστήριξε την εξέγερση του Οκτώβρη, γνωρίζοντας γι’ αυτό φυλακίσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Παναγιώτης Βογιατζής παρουσιάζει ένα χρονολόγιο της επανάστασης, ο Βασίλης Λιόσης συζητά την επανάσταση του 1905 και ο Άρης Τόλιος αναφέρεται στην κοινοβουλευτική τακτική των Μπολσεβίκων και του Λένιν στα 1906-1914. Ο Φοίβος – Σταύρος Μακρίδης αναλύει την εμπειρία των σοβιέτ και ο Χρήστος Κεφαλής τις απόψεις του Λένιν για το κόμμα· ο Ρούμπεν Σάμουελς εξετάζει ένα κομβικό ορόσημο στην πορεία της Κομμουνιστικής Διεθνούς, το 3ο της Συνέδριο, και ο Ισαάκ Ντόιτσερ αναδεικνύει πτυχές της προσωπικότητας του Λένιν με αφορμή την παρέμβασή του στο εθνικό ζήτημα στα 1922.

Ο Ανδρέας Παγιάτσος αποτιμά τη θεωρία του Τρότσκι για τη διαρκή επανάσταση· ο Αλέκος Αναγνωστάκης συζητά τη λενινιστική θεωρία του ιμπεριαλισμού· ο Γιάννης Τόλιος την εμπειρία της ΝΕΠ σε σύνδεση με τη μετέπειτα πορεία της ΕΣΣΔ ως την Περεστρόικα και ο Δημήτρης Καλτσώνης το ζήτημα των αντιθέσεων στη σοσιαλιστική κοινωνία. Ο Κώστας Σκορδούλης παρουσιάζει το έργο της ρωσικής επανάστασης στον τομέα της εκπαίδευσης και η Δήμητρα Κυρίλλου την κληρονομιά του Οκτώβρη στο γυναικείο ζήτημα. Ακολουθούν ένα κεφάλαιο από τα Φιλοσοφικά Αραβουργήματα του Μπουχάριν για τη φιλοσοφική συνεισφορά του Λένιν και μια επιστολή του διακεκριμένου Σοβιετικού φιλοσόφου Έβαλντ Ιλιένκοφ προς την ΚΕ του ΚΚΣΕ, αναφερόμενη στην μεταπολεμική απαξίωση της μαρξιστικής φιλοσοφίας από τον εγχειριδιακό μαρξισμό. Τέλος, οι Ηρώ Μανδηλαρά και Σπύρος Ποταμιάς συζητούν την κληρονομιά των Τρότσκι, Σερζ και Βορόνσκι στο πεδίο της μαρξιστικής αισθητικής και ο Σάββας Στρούμπος εξετάζει την πορεία της τέχνης στην ΕΣΣΔ στα μετεπαναστατικά χρόνια.

Ο τόμος ολοκληρώνεται με ένα μέρος βιβλιοκριτικών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα