Από τη δράση μας

Κινητοποιήσεις για την παγκόσμια μέρα ενάντια στη σεξιστική βία

Την Τετάρτη 25 Νοέμβρη, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, πραγματοποιήθηκαν συμβολικές συγκεντρώσεις.

Οι «Μαχητικές & Ελεύθερες» στην Θεσσαλονίκη οργάνωσαν παρέμβαση μαζί με την Φεμινιστική και ΛΟΑΤΚΙ ομάδα »Κιουρί@» στη Νέα Παραλία, ενώ στην Αθήνα συμμετείχαν στην συμβολική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος μαζί με άλλες φεμινιστικές συλλογικότητες («Συνέλευση της 8ης Μάρτη», «Κιουρι@», «Sabbat», «Ροσινάντε», μέλη της ΚΑΡ κ.α.).

Στη συμβολική συγκέντρωση της Αθήνας η κυβέρνηση έδειξε ποια είναι η πραγματική της θέση απέναντι στο ζήτημα, καθώς συνέλαβε εντελώς αναίτια 9 γυναίκες ενώ ταυτόχρονα τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ στη καθεμία.

Παρέμβαση εργαζόμενων σε ειδικά σχολεία στη Δ/νση Εκπαίδευσης Δυτικής Θες/νίκης

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, ημέρα 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι σε ειδικά σχολεία, οργάνωσαν συμβολική συγκέντρωση έξω από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κατά την οποία παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, το οποίο υπογράφεται από 129 εργαζόμενους στα ειδικά σχολεία Θεσσαλονίκης.

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής παραμένουν ανοιχτές σε αντίθεση με την υπόλοιπη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να έχει παρθεί κανένα σοβαρό μέτρο προστασίας από την πανδημία.

Οι εργαζόμενοι στις ΣΜΕΑΕ του νομού Θεσσαλονίκης καλούνται να συνεχίσουν την εργασία τους κανονικά εν μέσω αυστηρού lockdown, την ίδια ώρα που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τους μαθητές αλλά και τους εργαζόμενους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και την ώρα που στις ΣΜΕΑΕ της Θεσσαλονίκης σημειώνονται κρούσματα σε καθημερινή βάση, ζητάνε την άμεση αναστολή λειτουργία των ειδικών σχολείων μέχρι να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα του νομού Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα απαιτούν να παρθούν άμεσα μέτρα ασφαλείας για να ανοίξουν τα σχολεία όπως:

  • Η μείωση των μαθητών ανά τμήμα.
  • Τακτικά tests (ανά εβδομάδα ή και σε μικρότερο χρονικό διάστημα) για τον εντοπισμό και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων
  • Προσλήψεις προσωπικού – ενισχυμένη καθαριότητα.
  • Μεταφορά μαθητών με περισσότερα λεωφορεία/ταξί για να υπάρχει αποσυμφόρηση.

Θεσ/νίκη: εκδήλωση της «ΠΑ» και του «Κανένα Μόνος/Καμία Μόνη» για την υγεία

Την Παρασκευή, 20 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κοινή διαδικτυακή εκδήλωση του δημοτικού σχήματος «Η Πόλη Ανάποδα» και της Καμπάνιας «Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη», με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στη δίνη του κορονοϊού».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 700 άτομα μέσω live streaming, ενώ πολλοί ακόμη είχαν την ευκαιρία να τη δουν στη συνέχεια σε βίντεο, ή να ενημερωθούν για το περιεχόμενό της μέσω άρθρων που κυκλοφόρησαν σε πολλά ΜΜΕ.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Δάφνη Κατσίμπα, Πρόεδρος της ΕΝΙΘ, ο Θοδωρής Ζδούκος, γιατρός του ΕΣΥ και μέλος του ΚΙΑ Θεσσαλονίκης, η Χριστίνα Κυδώνα, εντατικολόγος και υπεύθυνη της κλινικής Covid στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Μαρία Κέκη εκ μέρους της «Πόλης Ανάποδα».

Η εκδήλωση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι γιατροί της πόλης μέσα από τις μαρτυρίες τους ενημέρωσαν για την πανδημία στη Θεσσαλονίκη και την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η κουβέντα που ακολούθησε ήταν πλούσια ενώ μέσα από τις τοποθετήσεις μπήκε η ανάγκη για την άμεση απάντηση που πρέπει να δοθεί, αλλά και τις νέες μορφές αλληλεγγύης που πρέπει να συγκροτηθούν στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα σχετικά με το θέμα μπορείτε να διαβάστε στη σελ. 7

Βόλος: Πετυχημένη η εκδήλωση για την καύση σκουπιδιών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε η «Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών – Νο Burn την Κυριακή 22 Νοέμβρη με τίτλο «Η καύση σκουπιδιών γενικεύεται σε όλη τη χώρα, Απάντησή μας ο συντονισμένος αγώνας των πολιτών»

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 80 άτομα μέσω live streaming με τη συμμετοχή αγωνιστών καθώς και εκπροσώπων φορέων, συλλογικοτήτων και αυτοδιοικητικών παρατάξεων από διάφορες περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Δυτική Αθήνα κ.α) που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα σχετικά με την καύση σκουπιδιών.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννος Νικολάου, μέλος της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα», ο Νίκος Σακούτης, εκπρόσωπος του συντονισμού φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής-Δ. Αθήνας «Δυτικό Μέτωπο» και ο Κώστας Γαργάλας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Από την συζήτηση που ακολούθησε φάνηκε η ανάγκη για τον συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο ανάμεσα στις συλλογικότητες που παλεύουν ενάντια στη καύση σκουπιδιών, καθώς και να καθοριστεί ημέρα πανελλαδικής δράσης.

Στηρίξτε την ηλεκτρονική -για όσο χρειαστεί- έκδοση του «Ξ»!

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού -και την κρίση που έχει προκαλέσει- να βρίσκεται σε εξέλιξη, πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, πέρα από το βαρύ πλήγμα στις οικονομικές δραστηριότητες κάθε είδους, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σοβαρή κρίση την παγκόσμια οικονομία, βρισκόμαστε παράλληλα αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με σοβαρές ανατροπές στην καθημερινότητά μας. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που δίπλα στις πιο υγιείς κοινωνικές αντιδράσεις, ανθίζει και η παραπληροφόρηση, τα fake news, ακόμη και η προσπάθεια κερδοσκοπίας.

Με αυτό το δεδομένο, η μάχη για πραγματική ενημέρωση αποτελεί καθήκον της πραγματικής Αριστεράς και του κόσμου των κινημάτων, περισσότερο από ποτέ.

Το «Ξ» βέβαια, δεν είναι απλά μια «ενημερωτική» εφημερίδα / ιστοσελίδα. Θέλουμε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα του ρόλου του δημόσιου τομέα. Θέλουμε να μπορούμε να γράφουμε άρθρα και μαρτυρίες από την πραγματική κατάσταση στους εργασιακούς χώρους και πως οι εργοδότες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον κορονοϊό για να χτυπήσουν τα εργατικά δικαιώματα. Θέλουμε να μπορούμε να δημοσιεύουμε αναλύσεις για την παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις της επερχόμενης ύφεσης, αλλά και την άνοδο των εθνικισμών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως και για πολλά άλλα θέματα.

Για το λόγο αυτό το «Ξ» ζητάει τη στήριξη των φίλων και των αναγνωστών του.

Από το προηγούμενο τεύχος και για όσο καιρό χρειαστεί, το «Ξ» δε θα «πηγαίνει στο τυπογραφείο». Κάθε δύο βδομάδες, η ηλεκτρονική του έκδοση θα πηγαίνει με e-mail στους συνδρομητές μας. Παράλληλα βέβαια όπως πάντα, η καθημερινή μας αρθρογραφία θα συνεχιστεί κανονικά μέσα από το site μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα