«Ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ

Του Θοδωρή Αναστόπουλου

Μέσα στο καλοκαίρι ο υπ. Παιδείας κατέθεσε το νομοσχέδιο για την ρύθμιση της λειτουργίας των ΤΕΙ. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού αυτό το νομοσχέδιο προχωράει την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ. Στην ουσία όμως ο πυρήνας αυτού του νομοσχέδιου (καθώς περιέχει αρκετές ασάφειες) προβλέπει κλείσιμο πολλών περιφερειακών ΤΕΙ, όπως και προσπάθεια απορύθμισης της λειτουργίας των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η υποχρεωτική μετονομασία, συγχώνευση ή ακόμη και η αναστολή της λειτουργίας των τμημάτων ΤΕΙ, στα οποία ο αριθμός των κατ’ έτος εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα για πέντε (5) συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη. Από τη χρονιά δηλαδή που άρχισε να ισχύει η βάση του 10 για την εισαγωγή των υποψηφίων στη τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι φέτος. Τα τμήματα των ΤΕΙ που συνολικά βρίσκονται σε αυτή τη κατάσταση σύμφωνα με υπολογισμούς ανέρχονται στα 41.

Ένα ακόμα πιο τραγελαφικό μέτρο που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι ότι ενώ υποτίθεται ενισχύεται η αυτοδιοίκηση των ΤΕΙ, το Υπουργείο Παιδείας μπορεί με απόφαση του, να διακόπτει υποχρεωτικά τη λειτουργία και να αναστέλλει την εισαγωγή και εγγραφή νέων σπουδαστών σε όποιο τμήμα θεωρεί ότι δεν πάει καλά.

Παράλληλα, όσον αφορά τη συνεργασία ΑΕΙ και ΤΕΙ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την από κοινού διοργάνωση και διεξαγωγή μαθημάτων ή άλλων συστατικών στοιχείων του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, και ιδίως για την παρακολούθηση παραδόσεων, σεμιναρίων, φροντιστηριακών ασκήσεων ή εργαστηρίων, την πρακτική άσκηση, την εκπόνηση διπλωματικών ή πτυχιακών εργασιών και τη διενέργεια των εξετάσεων, με την ισότιμη συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών. Τμήματα των ΤΕΙ μπορούν να συνεργάζονται με αντίστοιχα και ομοειδή Τμήματα Πανεπιστημίων, που έχουν την έδρα τους στην ίδια περιφέρεια. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, με την οποία θα πραγματοποιείται "συγχώνευση" των Ιδρυμάτων. Παρόλα τα παραπάνω το υπουργείο δεν λέει πουθενά που θα βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά. Σε μια τριτοβάθμια εκπαίδευση που είναι πρωταθλήτρια στην υποχρηματοδότηση στην Ευρώπη. Όπως επίσης δε μας λέει γιατί αφού μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα αυτά δεν μπορεί πολύ απλά τα τμήματα των ΤΕΙ να αποκτήσουν το ίδιο πρόγραμμα και διάρκεια σπουδών με τα παρεμφερή τους ΑΕΙ και κατά συνέπεια τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Βέβαια κάτι τέτοιο που ακούγεται τόσο απλό, δεν πρόκειται να το πρότεινε ποτέ η κυβέρνηση καθώς θα πήγαινε αντίθετα με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και της αγοράς εργασίας, που θέλει διασπασμένους εργαζόμενους, που κάνουν σχεδόν το ίδιο πράγμα, σε φτηνούς και πιο ακριβούς έτσι ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους και να μην διεκδικούν από κοινού παραπάνω δικαιώματα.

Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει την εισαγωγή του θεσμού των ερευνητικών εργαστηρίων των ΤΕΙ μη λέγοντας και πάλι με τι οικονομικούς πόρους θα γίνουν όλα αυτά. Τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση μειώνει συνεχώς κάθε χρόνο τις κρατικές δαπάνες για την έρευνα. Έτσι σπρώχνει τα ΤΕΙ να βρουν πόρους από επιχειρήσεις για το συμφέρον των οποίων θα λειτουργούν και τα εκάστοτε χρηματοδοτούμενα εργαστήρια.

Άλλο ένα σημείο του νομοσχεδίου προβλέπει την θέσπιση των 13 βδομάδων μαθήματα για κάθε εξάμηνο, διάταξη που απορρέει από το Νόμο Πλαίσιο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για απεργίες στους καθηγητές και κινητοποιήσεις στους φοιτητές που θα φοβούνται μην χάσουν το εξάμηνο. Ενώ ένα άκρως επικίνδυνο σημείο είναι και η αναφορά στη δυνατότητα παραχώρησης της φύλαξης και της ασφάλισης των κτιριακών μονάδων σε ιδιωτικές εταιρείες.

Με αυτά τα μέτρα η ΝΔ συνέχισε την επίθεση της, στην δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση με το κάλυμμα της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που πρώτο αυτό το 2001 έκανε άλλη μια «εικονική» ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Απέναντι σε αυτά τα μέτρα η πάγια θέση του φοιτητικού κινήματος για άμεση και δραστική αύξηση της χρηματοδότησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς τον αναχρονιστικό διαχωρισμό ανάμεσα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Με αυτά τα αιτήματα το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να ξαναβγεί μπροστά στους αγώνες για να ανατρέψει τη νέα επίθεση της κυβέρνησης.

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα