Αίγυπτος: 40 συνδικάτα καλούν σήμερα, 12/9, πανεθνική διαδήλωση!

Επιμέλεια άρθρου από το site της CWI, socialistworld.net

Οι εργαζόμενοι στην Αίγυπτο έχουν αρχίσει να ξαναβγαίνουν στο δρόμο των κινητοποιήσεων μετά από ένα χρόνο σχετικής αδράνειας. Τις τελευταίες εβδομάδες οργανώθηκαν μια σειρά από απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά τη σκληρή στάση ποινικοποίησης των αγώνων που κρατάει το καθεστώς Αλ Σίσι. Επαναφέροντας σκληρά μέτρα που εφαρμόζονταν από το καθεστώς Μουμπάρακ, η κυβέρνηση θεωρεί τους απεργούς τρομοκράτες και προβλέπει ποινές φυλάκισης, αλλά και απολύσεις για όσους συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις. Παρόλη όμως την καταπίεση και την καταστολή, οι εργαζόμενοι δε δείχνουν να πτοούνται. Αντίθετα, η υπομονή τους έχει αρχίσει να εξαντλείται, προμηνύοντας νέους, μαχητικούς κοινωνικούς αγώνες.

Στην πραγματικότητα, αυτό που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων, ήταν ακριβώς η προσπάθεια του Αλ Σίσι να ποινικοποιήσει κάθε έκφραση διαμαρτυρίας απέναντι στο καθεστώς, επαναφέροντας τους νόμους «περί τρομοκρατίας» που ίσχυαν υπό το καθεστώς Μουμπάρακ.

Κάτω από τους γενικούς τίτλους της «διατάραξης της δημόσιας ειρήνης» και της «υπόσκαψης της εθνικής ενότητας και ασφάλειας», που ισοδυναμούν με κατηγορίες για «τρομοκρατία», χωράει σχεδόν κάθε είδους απεργιακή, ή άλλη κινητοποίηση.


Στο εξής, οι συγκεντρώσεις έξω από δημόσια κτίρια, ή η «παρενόχληση» των αρχών,  εντάσσονται στο παραπάνω πλαίσιο, ενώ για να είναι νόμιμη μια συγκέντρωση άνω των δέκα ατόμων, πρέπει να έχει πάρει άδεια από το υπουργείο εσωτερικών τουλάχιστον τρεις μέρες πριν!

Την ίδια ώρα σκληραίνουν οι ποινές που σχετίζονται με τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, περιλαμβάνοντας πολυετή φυλάκιση ακόμη και βασανιστήρια σε περίπτωση υπόπτων για υποθέσεις τρομοκρατίας. Σε περίπτωση δε που κάποιος κριθεί υπεύθυνος για σύσταση, ή ηγετικό ρόλο σε κάποια «τρομοκρατική οργάνωση» μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με τη θανατική ποινή. Παράλληλα, η λογοκρισία εντείνεται, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τα… «απρόσεκτα» Μέσα Ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι που κάνουν σκληρή κριτική στο καθεστώς, θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα.


Αστυνομικοί και δημοσιογράφοι

Αυτή η απόπειρα ποινικοποίησης της διαμαρτυρίας δε σταμάτησε μια σειρά εργατικούς χώρους να διεκδικήσουν δυναμικά τα αιτήματα τους το τελευταίο διάστημα.


Χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί
κατέβηκαν σε απεργία στις 22 Αυγούστου στην επαρχία Σαρκίγια (Sharqiya) διεκδικώντας πρόσβαση σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, αύξηση των συντάξεων και πληρωμή των υπερωριών τους. Οι απεργοί περικύκλωσαν το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας και σύντομα βρέθηκαν δίπλα τους χαμηλόβαθμα στελέχη του στρατού με αντίστοιχα αιτήματα, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν στα δακρυγόνα των δυνάμεων καταστολής (τα αντίστοιχα ΜΑΤ) με πέτρες και πυροβολισμούς στον αέρα! Μετά από τέσσερις μέρες απεργίας, τα περισσότερα από τα αιτήματα τους έγιναν δεκτά.


Άλλος ένας πρόσφατος αγώνας ήταν αυτός των 400 δημοσιογράφων της εφημερίδας «Αλ Ταχρίρ».
Ο ιδιοκτήτης, μέλος του κόμματος του Μουμπάρακ, αποφάσισε να κλείσει την εφημερίδα χωρίς καμία προειδοποίηση. Οι δημοσιογράφοι, που αμέσως μετά την απόφαση έκαναν κατάληψη στο γραφείο του, εκτιμούν ότι το κλείσιμο αποφασίστηκε εξαιτίας της έντονης κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση από την εφημερίδα το τελευταίο διάστημα.

Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο περιστατικό λογοκρισίας, αφού μέσα στον Αύγουστο απαγορεύτηκε η έκδοση και η διανομή άλλων τριών εφημερίδων εξαιτίας της κριτικής τους προς τον πρόεδρο Αλ Σίσι. Συνολικά δεκαοχτώ δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή, με τρεις από αυτούς να έχουν καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση!


Οι αγώνες κλιμακώνονται

Μετά τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα ετοιμάζονται για κλιμάκωση των αγώνων τους.

Σήμερα, Σάββατο 12/9, έχει καλεστεί πανεθνική διαδήλωση, στην οποία έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν 40 συνδικάτα.


Παράλληλα, οργανώνονται νέες κινητοποιήσεις για το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη από μια σειρά χώρους: γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, δάσκαλοι κ.α. προετοιμάζονται για απεργίες και διαδηλώσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Όλα δείχνουν πως για τα πάνω από 6 εκατομμύρια των δημοσίων υπαλλήλων που υπολογίζεται ότι έχουν επηρεαστεί από τις περικοπές των μισθών στο δημόσιο, αυτή είναι η αρχή μιας νέας μάχης!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα