Άχεντ Ταμίμι: Ένα σύμβολο αγώνα για τους Παλαιστίνιους

Η υπόθεση της 16χρονης Άχεντ Ταμίμι, έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Όχι μόνο για τη θαρραλέα της αντιπαράθεση με έναν Ισραηλινό στρατιώτη, αλλά και για τη σύλληψη της που ακολούθησε και αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα του κράτους του Ισραήλ. Αφορμή για τη σύλληψη της ήταν ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται η Άχεντ μαζί με την εξαδέλφη της Νουρ, να χαστουκίζει έναν Ισραηλινό στρατιώτη, στην προσπάθειά τους να τους απομακρύνουν από την αυλή του σπιτιού τους.

Στις 19 Δεκέμβρη, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας Ταμίμι, στο χωριό Ναμπί Σαλέχ της Δυτικής Όχθης και συνέλαβαν την Άχεντ, ενώ στη συνέχεια της απαγγέλθηκαν 12 κατηγορίες από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου. Μαζί της συνελήφθησαν η μητέρα της, Νεριμάν Ταμίμι, επειδή μαγνητοσκόπησε το περιστατικό, καθώς και η εξαδέλφη της, Νουρ.

Καλέσματα μίσους

Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι οι πάνοπλοι στρατιώτες δεν απειλήθηκαν από την Άχεντ. Καθώς όμως το βίντεο έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το κατεστημένο του Ισραήλ ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα ενάντια στην έφηβη ακτιβίστρια.

Ο υπουργός παιδείας του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπενάτ, δήλωσε αμέσως μετά το περιστατικό ότι:

«Πρέπει να τελειώσουν τη ζωή τους στη φυλακή… Πιστεύω ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί, θα πάρουν το μάθημά τους και εκείνοι οι ακτιβιστές που επιτέθηκαν θα δικαστούν».

O υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν πήρε τη σκυτάλη λέγοντας:

«Όσοι εμπλέκονται, όλοι οι γύρω της δε θα ξεφύγουν από αυτό που τους αξίζει… Όποιος ξεφεύγει από τα όρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα συλλαμβάνεται τη νύχτα».

Ενώ ο ισραηλινός δημοσιογράφος, Μπεν Kάσπιτ, γράφοντας στην εφημερίδα «Μααρίβ», δήλωσε:

«Στην περίπτωση των κοριτσιών [σημ: της Άχεντ Ταμίμι] θα πρέπει να καθοριστεί ένα τίμημα σε κάποια άλλη ευκαιρία, στο σκοτάδι, χωρίς μάρτυρες και κάμερες» 

Είναι προφανές ότι η στάση αυτή είναι εκδικητική και η υποτιθέμενη σωματική απειλή ενάντια στους στρατιώτες είναι απλά το πρόσχημα. Μάλιστα, λίγο πριν η Άχεντ χαστουκίσει το στρατιώτη, ο 15χρονος εξάδελφός της, Μοχάμεντ Ταμίμι, είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι από πλαστική σφαίρα των ισραηλινών δυνάμεων καταστολής κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Το νερό του Ναμπί Σαλέχ

Στο Ναμπί Σαλέχ γίνονται συχνά διαδηλώσεις ενάντια στη κλοπή των υδάτινων πόρων από έναν κοντινό ισραηλινό εποικισμό. Αυτό το νερό χρησιμοποιείται από Παλαιστίνιους αγρότες και η κλοπή του είχε καταστροφικές επιπτώσεις στις τοπικές καλλιέργειες.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις κάνουν τα πάντα για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις, αλλά και για να βοηθήσουν τον εποικισμό να ολοκληρώσει το έργο της κλοπής του νερού. Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει τη χρήση ωμής βίας και πολλές φορές καταλήγει σε αιματοκύλισμα άοπλων Παλαιστινίων. Με αυτό τον τρόπο θέλουν αφενός να τρομοκρατήσουν τους Παλαιστίνιους και αφετέρου να στείλουν το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν να αμφισβητήσουν ή να αντιμετωπίσουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Αυτή τη στιγμή η Άχεντ, μαζί με τη μητέρα της και την εξαδέλφη της, κρατούνται στη στρατιωτική φυλακή «Όφερ» όπου ακολουθείται η τακτική της απομόνωσης και της στέρηση ύπνου, προκειμένου να «λυγίσουν» οι κατηγορούμενοι. Θα δικαστούν σε στρατοδικείο, πράγμα που σημαίνει ότι η καταδίκη τους είναι σχεδόν σίγουρη.

Επειδή το περιστατικό για το οποίο συνελήφθησαν δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τη συνέχιση της κράτησής τους, το γραφείο στρατιωτικών δικηγόρων έχει ζητήσει επανειλημμένα την παράτασή της, μέχρι να ανακαλύψουν στο παρελθόν τους κι άλλα αδικήματα και να τα προσθέσουν στο κατηγορητήριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να έχουν μια δίκαιη δίκη και επιπλέον οι ποινές που θα τους επιβληθούν ενδέχεται να οδηγήσουν σε πολύχρονη παραμονή τους στη φυλακή.

Δεν είναι η μόνη

Η Άχεντ Ταμίμι όμως δεν είναι η μοναδική τέτοια περίπτωση. Από το 2000 μέχρι και σήμερα, τουλάχιστον 8.000 παιδιά από τη Δυτική Όχθη έχουν συλληφθεί και κρατούνται ή κατηγορούνται για μια σειρά αδικήματα. Το 76,5% των παιδιών που πέρασαν από τις ισραηλινές φυλακές υπέστησαν κάποια μορφή σωματικής βίας. Το 85% αυτών των περιπτώσεων, συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια επιδρομών στα σπίτια τους μέσα στη νύχτα, ενώ 130 παιδιά έχουν φυλακιστεί μόνο από την ημέρα της αναγνώρισης από την αμερικανική κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη έχει ξεσπάσει ένα μαζικό κύμα αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Εργαζόμενοι και νέοι σε μια σειρά πόλεις, συμμετέχουν σε διαδηλώσεις απαιτώντας την απελευθέρωσή της Άχεντ Ταμίμι. Η Άχεντ έχει γίνει ένα νέο σύμβολο αντίστασης και αγώνα και ωθεί όλο και περισσότερους νέους Παλαιστίνιους να μπουν στον αγώνα ενάντια στην κατοχή.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα