Από τη δράση μας

Οι επόμενες δράσεις της καμπάνιας «Δεν είναι Αθώοι – Οι ναζί στην φυλακή»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αντιφασιστική διαδικτυακή συνέλευση που οργάνωσε η καμπάνια «Δεν είναι Αθώοι – Oι ναζί στην φυλακή» και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά, την Τρίτη 19 Γενάρη.

Τη συνέλευση παρακολούθησαν μέσω zoom περίπου 60 άτομα, έγιναν 22 τοποθετήσεις και κράτησε 3 ώρες. Ενδιαφέρον είχε ότι συμμετείχαν αγωνιστές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Βόλο και Καστοριά, αλλά και από το Βέλγιο και την Κύπρο που μετέφεραν τις εμπειρίες και τις δράσεις που πραγματοποίησαν το διάστημα πριν την καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής.

Κοινός τόπος όλων ήταν το γεγονός ότι η απόφαση της 7ης Οκτώβρη αποτελεί σημείο σταθμός για το αντιφασιστικό κίνημα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, καθώς θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο στις εξελίξεις σχετικά με τα ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα.

Παράλληλα, αναγνωρίστηκε ότι η καμπάνια «Δεν είναι Αθώοι – οι Ναζί στην φυλακή» και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά έπαιξαν κεντρικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις, μέσα από μια σειρά δράσεων που είχε πραγματοποιήσει.

Την ίδια στιγμή όμως, τονίστηκε ότι η καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής, δεν σημαίνει αυτόματα και το τέλος του φασισμού, καθώς ο κίνδυνος μιας εκ νέου ανόδου και ενίσχυσης φασιστικών ομάδων είναι ορατός. Η ευρωπαϊκή πολιτική κατά των προσφύγων, η φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων αλλά και οι πολεμικές εντάσεις (και ειδικά οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις) είναι στοιχεία που στρώνουν το έδαφος στους φασίστες.

Σε αυτά τα πλαίσια η συνέλευση προχώρησε στον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων της καμπάνιας και του συντονισμού:

  1. Να οργανωθεί διαδικτυακή καμπάνια που θα στοχεύει στις συλλήψεις των καταδικασθέντων φασιστών Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού, που εδώ και 3 μήνες παραμένουν ασύλληπτοι.
  2. Να οργανωθούν δράσεις που σαν στόχο θα έχουν το κλείσιμο όλων των γραφείων, site της Χρυσής Αυγής αλλά και των κομμάτων των άλλων καταδικασθέντων όπως οι «Έλληνες για την Πατρίδα» του Κασιδιάρη ή η ΕΛΑΣΥΝ του Λαγού.
  3. Να εκδιωχθούν όσοι Χρυσαυγίτες είχαν εκλεγεί σε δημοτικά/περιφερειακά συμβούλια και επιτροπές.
  4. Να παύσει η λειτουργία των κομμάτων του Λαγού (ΕΛΑΣΥΝ) και Κασιδιάρη (Έλληνες ΓΤΠ)
  5. Με αφορμή την επέτειο της κρίσης των Ιμίων, να πραγματοποιηθεί Διεθνιστική, Αντιφασιστική, Αντιπολεμική συγκέντρωση το Σάββατο 30 Γενάρη στην πλ. Ριγηλλής, στις 13:00, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών ενάντια στις εθνικιστικές υστερίες, τους πολέμους και τον ιμπεριαλισμό.

Δημιουργία Επιτροπής Αλληλεγγύης για το δικαίωμα στη διαδήλωση!

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα ανακοίνωσης για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους διωκόμενους-ες για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις

«Μαζί στον αγώνα-Μαζί στην υπεράσπιση, δύναμη μας η αλληλεγγύη και το δίκιο του λαού»

Στις μέρες των κινητοποιήσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, για την απεργία στις 26/11, για τις 6 Δεκέμβρη και στη συνέχεια αντιμετωπίζουμε μια έξαρση της αστυνομικής καταστολής, του μπαράζ των διώξεων και των προστίμων σε όλη την χώρα σε βάρος όσων συμμετέχουν ή η αστυνομία πιθανολογεί ότι θα συμμετάσχουν σε αγωνιστικές δράσεις. Πρόσχημα της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας, αφού την ίδια ώρα μειώνει τις δαπάνες για την υγεία, δεν δείχνει σπουδή για τα μέτρα προστασίας στους μαζικούς χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, ενώ στη διάρκεια της καταστολής στοιβάζει όσους διαδήλωναν και τηρούσαν τα μέτρα προστασίας.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην πολιτική και κινηματική δράση και για τις λαϊκές ελευθερίες και η έμπρακτη αλληλεγγύη από την πλευρά του κινήματος σε όσους διώκονται για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις είναι αναγκαία για να ορθώσουμε τείχος υπεράσπισης όσων αγωνίζονται, αλλά και για την προστασία στο καθένα και την καθεμιά που έρχεται αντιμέτωπος με τον κυβερνητική και κρατική τρομοκρατία, την αστυνομική βία και καταστολή και για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την επίθεση στο λαό.

Συγκροτούμε για αυτό το λόγο Επιτροπή Αλληλεγγύης στους διωκόμενους-ες για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης είναι ανοικτή σε εργατικά σωματεία, φοιτητικούς, συλλόγους, συλλογικότητες αγώνα και αλληλεγγύης, αγωνιστές του εργατικού, νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος. Συντονίζεται με τις Επιτροπές Αλληλεγγύης που έχουν συγκροτηθεί ή συγκροτούνται σε όλη τη χώρα. Υποδέχεται και προβάλλει δράσεις που έχουν τον ίδιο σκοπό, όπως συναυλίες κ.α.

Η Επιτροπή ξεκινά καμπάνια για τη στήριξη όσων διώκονται και όσων έχουν υποστεί πρόστιμα από την αστυνομία για τη συμμετοχή τους σε κινηματικές δράσεις που καλούσαν οργανώσεις και φορείς του κινήματος. Συγκεντρώνουμε χρήματα για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά δικαστικά έξοδα και πρόστιμα. 

Δηλώνουμε την αντίθεσή της στο νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων & στην ποινικοποίηση της πολιτικής, κινηματικής δράσης. 

Καταδικάζουμε την εκμετάλλευση της πανδημίας ως πρόσχημα για την επίθεση στα εργατικά & δημοκρατικά δικαιώματα. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα στους αγώνες. 

Απαιτούμε να διαγραφούν τα εξοντωτικά πρόστιμα και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από τους συλληφθέντες.

Τρίτη 26/1: Συνέντευξη τύπου παρουσίασης «Μας σκάβουν τον λάκκο»

Ο ανταγωνισμός Ελλάδας – Τουρκίας και το «ενδιαφέρον» των μεγάλων δυνάμεων για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος.

Υπάρχει όμως και η άλλη. Είναι το κοινό συμφέρον των λαών της περιοχής και του πλανήτη για σταμάτημα των εξορύξεων και αποτροπή μιας πολεμικής ανάφλεξης στην Ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο των κοιτασμάτων.

Με αφορμή την επέτειο της κρίσης των Ιμίων σας προσκαλούμε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου των περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου που συμμετέχουν στην κοινή πρωτοβουλία

«Μας σκάβουν τον λάκκο – Kazma Birak – Don’t Dig»

Τρίτη 26/1/20 ώρα 11:00-12:00

Τη συνέντευξη τύπου θα συντονίσει η Ecehan Balta

Θα μιλήσουν:

1. Onur Yilmaz, Τουρκία

2. Εμμανουέλα Τερζοπούλου, Ελλάδα

3. Murat Kanatlı και Μυρτώ Σκουρουπάθη, Κύπρος

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom. Όσοι δημοσιογράφοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και να θέσουν ερωτήσεις μπορούν να στείλουν mail στο [email protected] με το όνομα τους και το μέσο που εκπροσωπούν μέχρι την Δευτέρα 25/1 στις 21:00 και θα τους αποσταλεί σύνδεσμος για να συμμετέχουν. Η συνέντευξη τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά και μέσω της σελίδας στο facebook (Μας σκάβουν το λάκκο). Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά όλων των ομιλιών.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήσετε στο [email protected] και στα τηλέφωνα 6940276565, 6946413210, 6932714175, 6973236595

Πολύ μαζικές και δυναμικές οι κινητοποιήσεις των φοιτητών- τριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ από τη Νεολαία Ξεκίνημα

Αθήνα

Περίπου 2000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 21 Γενάρη στην Αθήνα, στα Προπύλαια στο φοιτητικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο που αφορά στην ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Το συλλαλητήριο ήταν ιδιαίτερα μαζικό δεδομένων των συνθηκών (επιπλέον του κορονοϊού είναι και η εξεταστική) και ανέδειξε για μια ακόμη φορά την εναντίωση της πανεπιστημιακής κοινότητας στην δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, μια ενέργεια που παραβιάζει κατάφορα τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες αλλά και το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και η Νεολαία «Ξ», μοιράζοντας την προκήρυξη μας σχετικά με το ζήτημα.

Η στάση του ΚΚΕ δυστυχώς για ακόμη μια φορά και παρά το καλό παράδειγμα της 17ης Νοέμβρη, ήταν απογοητευτική καθώς προχώρησε σε δική του ξεχωριστή πορεία προς την αντίθετη κατεύθυνση από τους υπόλοιπους.

Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά και συνολικά ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να μας βρει όλες και όλους απέναντι! Για να ανατραπεί το νομοσχέδιο αλλά και όλοι οι αντιδημοκρατικοί νόμοι της ΝΔ χρειάζεται ανάπτυξη μαζικών, ενωτικών κινημάτων και δράσεων και προς αυτή την κατεύθυνση παλεύει το «Ξ», όπως οφείλουν να παλέψουν όλες οι δυνάμεις της ανατρεπτικής Αριστεράς.

Θεσσαλονίκη

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου μετά από κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων. Εκτός από τους φοιτητικούς συλλόγους το παρών έδωσαν εκπαιδευτικοί καθώς και μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Η στάση της αστυνομίας ήταν προκλητική για ακόμη μια φορά απέναντι στην ειρηνική διαδήλωση, αφού ΜΑΤ περικύκλωσαν κι εμπόδισαν τους διαδηλωτές να βγουν στο δρόμο για να κάνουν πορεία, ενώ έγινε και χρήση χημικών και προσαγωγές ατόμων που συμμετείχαν στην συγκέντρωση. Κατά την επίθεση της αστυνομίας ένας φοιτητής τραυματίστηκε από άντρες των ΜΑΤ.

Όταν η κατάσταση ηρέμησε οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας και ενάντια στην καταστολή. Ακολούθησε πορεία ως το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου ακούστηκαν συνθήματα όπως :

«Δώστε λεφτά για την παιδεία»

«Έξω η αστυνομία από τις σχολές»

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές: σίτιση, στέγαση, δωρεάν σπουδές»

Η στάση της αστυνομίας συνέχισε να είναι προκλητική με κλοιό γύρω από τον κόσμο που συμμετείχε.

Ότι και να κάνουν, θα μας βρίσκουν μπροστά τους μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα