Από τη δράση μας

6 Δεκέμβρη: στιγμιότυπα από τις κινηματικές δράσεις

Η φετινή επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Ε. Κορκονέα αποτέλεσε πεδίο ακραίας βίας και καταστολής από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι κινητοποιήσεις τη συγκεκριμένη μέρα ήταν απαγορευμένες από την κυβέρνηση με το πρόσχημα της προστασίας από την πανδημία. Παρόλα αυτά, τόσο στο κέντρο, όσο και σε γειτονιές της Αθήνας, όπως και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που αντιμετωπίστηκαν με ξύλο, χημικά, πρόστιμα και συλλήψεις, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό τηρήθηκαν ευλαβικά.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα (για λόγους χώρου) άρθρου για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Γράφουν οι σ. Ειρήνη Εμινίδου και Ζήσης Σούρλας, που ένα χρόνο πριν, τη νύχτα της 17ης Νοέμβρη του 2019 όταν μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, δέχτηκαν αναίτια επίθεση από τα ΜΑΤ, ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν, ενώ στη συνέχεια στήθηκε εναντίον τους ένα εντελώς ψεύτικο κατηγορητήριο που περιλάμβανε ακόμα και βαριά κακουργήματα.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 μια παρέα μαθητών βρίσκονταν στα Εξάρχεια επί της οδού Μεσολογγίου όταν δέχτηκαν φραστική επίθεση από δύο ειδικούς φρουρούς, τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον Βασίλη Σαραλιώτη. Ανάμεσα στους μαθητές ήταν ο Αλέξης Γρηγορόπουλος ο οποίος ζήτησε το λόγο για την επίθεση και η απάντηση που πήρε ήταν δύο πυροβολισμοί, ένας εκ των οποίων τον βρήκε στη καρδιά και επέφερε το θάνατο του.

Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου ήταν το αποκορύφωμα μιας περιόδου ραγδαίας όξυνσης της καταστολής από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Η καταστολή χρησιμοποιήθηκε ως απάντηση στην έκφραση της συσσωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας. Τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας και η επίθεση στη δημόσια δωρεάν Παιδεία έκαναν τη νεολαία να ασφυκτιά και να νιώθει πως δεν είχε μέλλον σε αυτή τη χωρά. H δολοφονία της 6ης του Δεκέμβρη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η τεράστια ορμή του κινήματος ανάγκασε τις Αρχές να ασκήσουν δίωξη ενάντια στους δυο αστυνομικούς, τους οποίους προσπαθούσαν αρχικά να καλύψουν, λέγοντας ψευδώς ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό, αφότου είχαν, δήθεν, δεχτεί επίθεση από ομάδα 30 ατόμων με πέτρες και μολότωφ. Σύντομα τα βίντεο αποκάλυψαν ότι δεν υπήρχαν ούτε πέτρες, ούτε μολότωφ, παρά μόνο μια μικρή παρέα 15χρονων που άραζε στα Εξάρχεια.

***

12 χρόνια μετά την δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου ο Κορκονέας που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια, σήμερα είναι ελεύθερος, κι αυτό από μόνο του λέει πολλά για τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Παράλληλα η καταστολή αυξάνει και πάλι επικίνδυνα. 

Η επίθεση που δεχόμαστε δεν είναι μόνο στο επίπεδο της αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής – ποτέ δεν ήταν μόνο σε αυτό το επίπεδο άλλωστε… Είναι σε όλα τα επίπεδα: της Παιδείας, του βιοτικού επιπέδου μας, των ελευθεριών, του περιβάλλοντος κοκ.

Γι’ αυτό το λόγο ο αγώνας που πρέπει να δώσουμε είναι συνολικός και τελικά πρέπει να στρέφεται και ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννά και υποθάλπει την αστυνομική αυθαιρεσία, την άγρια καταστολή, το φασισμό, τους δολοφόνους 15χρονών παιδιών.

Οι νικητές/τριες της λαχειοφόρου του AntinaziZone

Την Κυριακή 29 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της πολύ επιτυχημένης λαχειοφόρου αγοράς του AntinaziZone, που σαν στόχο έχει την ενίσχυση των αντιφασιστικών δράσεών μας, της επόμενης περιόδου.

Το AntinaziΖone έχει συμβάλει με αποφασιστικό τρόπο στην καθημερινή μάχη ενάντια στο φασισμό, συμμετέχοντας σε κάθε ενωτική αντιφασιστική δράση, σε πορείες, εκδηλώσεις και φεστιβάλ μαζί με άλλες οργανώσεις. Είναι κομμάτι του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας Πειραιά και της καμπάνιας «Δεν είναι αθώοι». Επιπλέον, διοργανώνει αντιφασιστικά κάμπινγκ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας κάθε καλοκαίρι, τα φεστιβάλ «Art Against Fascism» και διάφορες άλλες αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές δράσεις.

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας της λαχειοφόρου, που κράτησε περίπου δύο μήνες, εκατοντάδες φίλοι, φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, αλλά και άνθρωποι που δεν γνωρίζαμε ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό!

Οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης είναι:

  • Ο λαχνός 7866 που κερδίζει ένα Laptop HP 255 G7 – 8GB RAM – SSD 256GB
  • Ο λαχνός 9409 που κερδίζει 3 διανυκτερεύσεις στην Άνδρο, για 2 ή 3 άτομα, στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων «Ραστώνη» που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Ανεμόμυλοι στη Χώρα της Άνδρου (rastoni-andros.gr).
  • Ο λαχνός 2000 που κερδίζει 2 διανυκτερεύσεις στη Τζιά για 2 άτομα στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων «Βιλάι» που βρίσκεται στην Κορησσία.
  • Ο λαχνός 9728 κερδίζει 4 διανυκτερεύσεις στη Λεπτοκαρυά Πιερίας για 4 άτομα σε εξοχικό διαμέρισμα.
  • Οι λαχνοί1697 και 11353 2 πακέτα βιβλίων αξίας 50 ευρώ το καθένα

14/12: Εκδήλωση του «Χωματερή STOP» για την καύση σκουπιδιών

Τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη, στις 18.30 η κίνηση «Χωματερή STOP – πολίτες εν δράσει» διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Να μιλήσουν οι κοινωνίες! Ούτε ταφή, ούτε καύση σκουπιδιών!

Το θέμα θα παρουσιάσουν οι:

  • Γιάννος Νικολάου – μέλος της δημοτικής κίνησης «Η Πόλη Ανάποδα» και της «Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων»
  • Ευμορφία Τσαμπά – «Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών NO BURN»
  • Λευτέρης Ηλιάδης, μαθητής, «Νέοι για το Περιβάλλον»
  • Εκπρόσωπος από «Support Earth» / περιβαλλοντική ομάδα «Support Art Workers»

Την συζήτηση θα συντονίσει εκπρόσωπος του «Χωματερή stop -πολίτες εν δράσει».

Στηρίξτε την ηλεκτρονική -για όσο χρειαστεί- έκδοση του «Ξ»!

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού -και την κρίση που έχει προκαλέσει- να βρίσκεται σε εξέλιξη, πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, πέρα από το βαρύ πλήγμα στις οικονομικές δραστηριότητες κάθε είδους, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σοβαρή κρίση την παγκόσμια οικονομία, βρισκόμαστε παράλληλα αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με σοβαρές ανατροπές στην καθημερινότητά μας. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που δίπλα στις πιο υγιείς κοινωνικές αντιδράσεις, ανθίζει και η παραπληροφόρηση, τα fake news, ακόμη και η προσπάθεια κερδοσκοπίας. Με αυτό το δεδομένο, η μάχη για πραγματική ενημέρωση αποτελεί καθήκον της πραγματικής Αριστεράς και του κόσμου των κινημάτων, περισσότερο από ποτέ.

Το «Ξ» βέβαια, δεν είναι απλά μια «ενημερωτική» εφημερίδα / ιστοσελίδα. Θέλουμε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα του ρόλου του δημόσιου τομέα. Θέλουμε να μπορούμε να γράφουμε άρθρα και μαρτυρίες από την πραγματική κατάσταση στους εργασιακούς χώρους και πως οι εργοδότες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον κορονοϊό για να χτυπήσουν τα εργατικά δικαιώματα. Θέλουμε να μπορούμε να δημοσιεύουμε αναλύσεις για την παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις της επερχόμενης ύφεσης, αλλά και την άνοδο των εθνικισμών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως και για πολλά άλλα θέματα.

Για το λόγο αυτό το «Ξ» ζητάει τη στήριξη των φίλων και των αναγνωστών του. Όσο καιρό κρατάει η καραντίνα, το «Ξ» δε θα «πηγαίνει στο τυπογραφείο». Κάθε δύο βδομάδες, η ηλεκτρονική του έκδοση θα πηγαίνει με e-mail στους συνδρομητές μας. Παράλληλα βέβαια όπως πάντα, η καθημερινή μας αρθρογραφία θα συνεχιστεί κανονικά μέσα από το site μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα