45% μείωση πιστώσεων στην Πυροσβεστική! Ποιος φταιει άραγε για τις καταστροφικές πυρκαγιές;

13/09/2012
Comments off
615 Views

Απόσπασμα της ανακοίνωσης της GreenAttack  για τις πυρκαγιές.
Ολόκληρη η ανακοίνωση στο green-attack.blogspot.gr/2012/09/45.html

Για άλλη μια χρονιά, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων έγιναν στάχτη. Από την Αττική και τη Ζάκυνθο μέχρι τη Χαλκιδική, κι από την Κρήτη μέχρι τη Φλώρινα και τα Γρεβενά (άλλο ένα δείγμα της επέλασης της κλιματικής αλλαγής) οι φωτιές που ξέσπασαν προκάλεσαν τρομακτικές καταστροφές, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων αλλά και των τεράστιων ελλείψεων που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στις απώλειες της φετινής αντιπυρικής περιόδου, περίπου 145.000 στρέμματα στη Χίο, ανάμεσα στα οποία και ένα μεγάλο μέρος των μοναδικών στον κόσμο καλλιεργειών μαστιχόδεντρου. Στη Ρόδο, κάηκε το περίφημο “Πάρκο των ελαφιών”, και απειλήθηκε από τη φωτιά η “Κοιλάδα των πεταλούδων”, δύο περιοχές μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για την πανίδα που φιλοξενούν.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω μπορούν να θεωρηθούν με μια έννοια “φυσιολογικά”, αφού όλοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται αντιμέτωπο με την πλήρη εγκατάλειψη από την πλευρά του κράτους. Πέρα από τις 4.000 λιγότερες σε σχέση με πέρσι θέσεις επαγγελματιών πυροσβεστών, πέρα από το γεγονός ότι τα πυροσβεστικά οχήματα δεν έχουν αλλάξει λάστιχα εδώ και έξι χρόνια, φέτος οι πιστώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος είναι μειωμένες κατά 45% σε σχέση με δυο χρόνια πριν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) Γ. Σταμούλη.

Μάλιστα σε συνέντευξή του στο “Βήμα fm” στις 21 Αυγούστου, ο πρόεδρος της ΕΑΠΣ αναφέρει ότι “μέχρι πριν από ένα μήνα περίπου δεν είχε δοθεί ένα ούτε ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση για να ετοιμάσει τις απολύτως απαραίτητες εργασίες πρόληψης στα δάση”.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο!

Διεκδικούμε: 

  • Αύξηση των δαπανών για αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης δασικών πυρκαγιών και δασοπυρόσβεσης
  • Άμεση αποκατάσταση όλων των καμένων δασικών εκτάσεων μέχρι και του τελευταίου στρέμματος
  • Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα και τη Δασική Υπηρεσία
  • Ενίσχυση – βελτίωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής
  • Τα δάση ανήκουν στην κοινωνία – καμία δασική έκταση σε ιδιώτες, καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε δασικές εκτάσεις