37 “σοφοί” προτείνουν για τα ΑΕΙ..

Τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε μία πρωτοβουλία 37 καθηγητών της σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών να συνθέσουν ένα πλαίσιο -νόμο το οποίο θα αντικαθιστούσε το υπάρχον. Το πλαίσιο αυτό θίγει καίρια ζητήματα όπως είναι:

1. Η πρακτική του ενός συγγράμματος. Με την κατάργηση του ενός συγγράμματος οι φοιτητές θα αναγκάζονται να αγοράσουν το σύγγραμμα στο οποίο θα εξεταστούν, εάν θέλουν να περάσουν το μάθημα, κάτι που βέβαια, ήδη γίνεται σε πολλές σχολές. Επιπλέον οι φοιτητές θα πρέπει να δανείζονται βιβλία από τις βιβλιοθήκες της σχολής τους προκειμένου να καλύψουν την ύλη τους. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό σε μαζικές σχολές όπως είναι π.χ. η φιλοσοφική, όπου η υποδομή των βιβλιοθηκών είναι ελλιπής και σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες..

2. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι 37 καθηγητές έκαναν πρόταση να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο προκειμένου να προστατευθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα από τους βανδαλισμούς κάποιων “μειονοτήτων”. Το άσυλο όμως καθιερώθηκε για να προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και η υπεράσπισή του αποτελεί υπόθεση του φοιτητικού κινήματος στο σύνολό του.

3. Η διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών. Σειρά έχουν οι “αιώνιοι” φοιτητές οι οποίοι σύμφωνα με τους καθηγητές υποβιβάζουν την ποιότητα των σπουδών και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει ένα χρονολογικό πλαφόν στη διάρκεια της φοίτησης τους. Τι γίνεται όμως με τους φοιτητές οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να καλύψουν, αφενός τα έξοδα των σπουδών τους (συγγράμματα, σημειώσεις, σεμινάρια κτλ) ή σε πολλές περιπτώσεις τα έξοδα διαμονής τους σε πόλεις μακριά από το σπίτι τους;

4. Μείωση των θέσεων των καθηγητών πριν από τον επίκουρο καθηγητή (από 4 σε 3). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν καθηγητές δύο ταχυτήτων, ενώ παράλληλα θα μειωθεί και ο αριθμός των διδασκόντων στα χαμηλά κλιμάκια, θέσεις που καλύπτονται κυρίως από αναπληρωτές καθηγητές.

5. Ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ και το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στην διαδικασία. Η διαδικασία εκλογής των πρυτανικών αρχών προσφέρει πρόσφορο έδαφος για τη σύναψη συμμαχιών μεταξύ καθηγητών και φοιτητικών παρατάξεων (βλ. ΔΑΠ/ΠΑΣΠ), όπου καθηγητές για να εκλεγούν στηρίζονται στην βοήθεια που τους προσφέρουν φοιτητικές παρατάξεις και εκείνες με την σειρά τους απολαμβάνουν την εύνοια του καθηγητή. Οι 37 καθηγητές λοιπόν προτείνουν την μείωση του ποσοστού των φοιτητών στην εκλογική διαδικασία στο 40% των μελών ΔΕΠ (σήμερα είναι στο 80%). Στην πραγματικότητα έτσι δεν λύνεται το παραπάνω πρόβλημα, απλά περιορίζεται η συμμετοχή των εκπροσώπων των φοιτητών.

Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στην 50η σύνοδο πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα 7-9/10 και εξετάζονται από 5μελή επιτροπή εκπροσώπων των διοικήσεων των ΑΕΙ.

Αποστολία Πάτρα
Φιλοσοφική Αθήνας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα