30.000 απολύσεις, άμεσα, σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ – 270.000 μέχρι το 2015!

Του Νίκου Μαλίνογλου,
Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο

Σε απελπισία οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι μετά την απόφαση των κυβερνο-τροικανών να προχωρήσουν άμεσα στο καθεστώς της εφεδρείας, της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και της αυτοδίκαιης απόλυσης στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ.

Δημόσιοι υπάλληλοι και απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ που απέχουν δύο χρόνια από την πλήρη σύνταξη βγαίνουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (για τις ΔΕΚΟ) ή σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα (για το Δημόσιο) με αποδοχές στο 60% των βασικών αποδοχών τους και για μέχρι 24 μήνες!

60% του βασικού των μειωμένων αποδοχών!

Να σημειώσουμε εδώ πως το 60% των βασικών αποδοχών που θα λαμβάνει ένας εργαζόμενος σε εφεδρεία ή προσυνταξιοδοτικό καθεστώς δεν αφορά τις σημερινές αποδοχές των εργαζομένων, αλλά τις αποδοχές όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και θα είναι μειωμένες κατά μέσο όρο 40%. Εργαζόμενοι 1-2 χρόνια πριν τη σύνταξη θα κληθούν να επιβιώσουν με ψίχουλα και αυτά αν τα πάρουν για το σύνολο του χρόνου που θα βρίσκονται σε εφεδρεία / προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι εργαζόμενοι που απέχουν δυο χρόνια από τη σύνταξη καθώς σε κανένα νόμο και καμιά εγκύκλιο δεν διασφαλίζεται ότι θα παίρνουν το 60% του βασικού μισθού για το σύνολο των δυο χρόνων. Οι διατυπώσεις είναι προσεγμένες με τρόπο που η κυβέρνηση να μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακόψει την καταβολή έστω κι’ αυτών των ψίχουλων επικαλούμενη τα άδεια ταμεία κοκ.

Αν τώρα λάβουμε υπόψη μας και τις τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων και την καταβολή του εφάπαξ κατανοούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των 30.000 εργαζόμενων που εντάσσονται στο προαναφερόμενο καθεστώς  καλούνται να ζήσουν από τώρα και στο εξής, στα όρια της φτώχειας, της απελπισίας ή ακόμα και της πείνας.

Η τρόικα θέλει 270.000 κεφαλές

Οι 30.000 εργαζόμενοι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα απολυθούν από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ δεν είναι οι τελευταίοι, θα είναι μόνο η αρχή. Οι απολύσεις με το περιτύλιγμα της «εργασιακής εφεδρείας» θα συνεχιστούν μέχρι να φύγουν 270.000 εργαζόμενοι από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ – στόχος που η κυβέρνηση πρέπει να «πιάσει» μέχρι το 2015, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας.

Με την «τακτική» της εφεδρείας μειώνονται κατά 270.000 οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, που αντιστοιχεί σε μείωση του προσωπικού κατά 30% περίπου. Αυτό θα επιφέρει τη πλήρη διάλυση των υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους, όταν οι περισσότεροι οργανισμοί (σχολεία, νοσοκομεία, αστικές συγκοινωνείς, δήμοι, κλπ) υπολείπονται κατά πολύ σε προσωπικό για την κάλυψη των σημερινών αναγκών και την ομαλή και ασφαλή λειτουργία τους… Ή όταν κάποιοι φορείς των ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντιθέτως τους λείπει και δίνουν εργολαβίες έξω (συμβάσεις έργων, κλπ.)

Κι όλα αυτά την στιγμή που σύμφωνα με την Eurostat, η χώρα μας είναι πολύ κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο σε αριθμό υπαλλήλων αλλά και σε μισθολογική δαπάνη.

Συνδικαλιστικές ηγεσίες

Απέναντι σ΄ αυτή τη κατάσταση οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) για άλλη μια φορά, «αγρό αγοράζουν».

Κάλεσαν μια 24ωρη στις 1 Δεκεμβρίου. Με την τακτική του «βάστα Τούρκο να γιομίσω» δεν μπορούν παρά να γελοιοποιηθούν αφού απέναντι τους δεν έχουν μια λίγο πολύ κλασική επίθεση που θα μπορούσε πιθανά να αντιμετωπιστεί με τις κλασικές συνταγές των 24ωρων και 48ωρων απεργιών, αλλά μια άνευ προηγουμένου σε όλα τα μέτωπα επίθεση με στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες κρανίου τόπου.

Και απέναντι σ΄ αυτά εσύ κινείσαι με τα καριοφίλια; Έλεος.

Εάν δεν είστε ικανοί να μπείτε μπροστά με πολιτικό στόχο την πτώση της κυβέρνησης και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των εργαζομένων καλύτερα να σωπάσετε για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα