250.000 διαδηλωτές στο Αμστερνταμ

Των Anita de Waal και Ron Blo – Offensief (CWI) Ολλανδία

Πάνω από 250.000 διαδηλωτές, κύρια μέλη των συνδικάτων, συγκεντρώθηκαν στις 2 Οκτώβρη στην Πλατεία του Μουσείου, στο Άμστερνταμ, για να εκφράσουν την αγανάκτηση τους ενάντια στα σχέδια λιτότητας και περικοπών της δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού. Ήτανε η μεγαλύτερη διαδήλωση τα τελευταία 20 χρόνια.

Με συνθήματα όπως : «Φτάνει πιά», «Το ποτήρι ξεχείλισε», «Όχι κι άλλα χρόνια δουλειάς» κ.α., διαδηλωτές από όλη την Ολλανδία ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας και τραγουδώντας.

Οι πολύμηνες προετοιμασίες της κυβέρνησης για επίθεση ενάντια στις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση και το 35ωρο, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία, έχουν δημιουργήσει μεγάλο αναβρασμό στη κοινωνία.

Σε πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, το 80% είναι αντίθετο στα σχέδια της κυβέρνησης.

Η μαζικότητα της συγκέντρωσης ξάφνιασε τους πάντες και κύρια την ηγεσία των τριών συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών, που δεν περίμεναν πάνω από 100.000. Τελικά, μετά από πολλά χρόνια αδράνειας και συμμετοχής τους σε «κοινωνικά συμβόλαια» με τους εργοδότες και την κυβέρνηση, αναγκάστηκαν να καλέσουν αυτή τη συγκέντρωση μόνο κάτω απο τη μεγάλη πίεση των μελών τους και κύρια από τη μαχητική συσπείρωση συνδικαλιστών της βάσης, που έχει το όνομα «Φτάνει πιά».

Στη εκπληκτική αυτή συγκέντρωση συμμετείχαν και μπλόκ συνδικαλιστών απο τη γειτονική Γερμανία και το Βέλγιο, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες επιθέσεις. Την ίδια μέρα, στο Βερολίνο διαδήλωσαν 70.000 εργάτες, νεολαίοι και συνταξιούχοι.

Η κυβέρνηση κλονίστηκε και κατηγόρησε την ηγεσία των συνδικάτων ότι θέλει να την ανατρέψει. Δυστυχώς, ούτε οι συνδικαλιστές ηγέτες, ούτε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που είναι στην αντιπολίτευση επιδιώκουν κάτι τέτοιο. Όταν οι σοσιαλδημοκράτες ήταν στην κυβέρνηση εφάρμοζαν την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Έτσι, οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν τη πάλη για απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα, με στόχο μια προειδοποιητική 24ωρη Γενική Απεργία, που θα αποκαλύψει την τεράστια δύναμη τους και θα δείξει στη κυβέρνηση ότι δεν υποχωρούν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα