24 Μάη: Πολύ μαζική κινητοποίηση στην Οίτη ενάντια στα αιολικά

Το θέμα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων βιομηχανικού τύπου στην Ελλάδα απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο που ενδιαφέρεται και παράλληλα ανησυχεί για το φυσικό πλούτο της χώρας, ειδικά μετά την ψήφιση του νόμου – εκτρώματος για το περιβάλλον. Αυτό έδειξε και η μαζική συμμετοχή πάνω από 500 ανθρώπων από όλη την Ελλάδα στην κινητοποίηση-ορειβασία που έγινε την προηγούμενη Κυριακή 24/5, στο βουνό της Οίτης, κοντά στη Λαμία, σε ένα πανέμορφο τοπίο.

Η τοπική κοινωνία αντιδρά

Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης», με έγγραφό της  προς την επιστημονική κοινότητα που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, επισημαίνει τους κινδύνους που ενέχει η εγκατάσταση 5 αιολικών σταθμών. Οι ανεμογεννήτριες θα έχουν ύψος 120 μέτρα και προγραμματίζεται να εγκατασταθούν σε υψόμετρο μεταξύ 1.700 ως 2.150 μέτρων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι ανεμογεννήτριες:

  • Σχεδιάζεται να κατασκευαστούν σε απόσταση αναπνοής και σε πλήρη οπτική επαφή με τον Εθνικό Δρυμό και την Προστατευόμενη Περιοχή Natura.
  • Είναι απειλή για τις πηγές των νερών της κοιλάδας του Σπερχειού και του Μόρνου, και ειδικά του Γοργοπόταμου, από τον οποίο υδρεύεται η Λαμία και οι κοινότητες και αρδεύεται ο κάμπος.
  • Θα προκαλέσουν υποβάθμιση, διάβρωση, κατακερματισμό και απώλεια των φυσικών βιοτόπων της Οίτης.
  • Θα αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία 20 χρόνια στην Εύβοια.
  • Είναι δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο «ΠΥΡΑ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ» και τον αρχαίο ναό.
  • Εκκρεμεί η έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ).
  • Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου, έχει καταθέσει την τεκμηριωμένη επιστημονικά αρνητική του γνωμοδότηση.
  • Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Λαμίας και Δελφών, στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά οι  περιοχές εγκατάστασης ανεμογεννητριών, εξέφρασαν την αρνητική τους θέση με ομόφωνες αποφάσεις.
Εδώ εγκρίθηκε η τοποθέτηση ανεμογεννητριών

Μη αναστρέψιμες συνέπειες

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής θα είναι σοβαρές. Μιας και η κάθε έλικα είναι περίπου 10 μέτρα και το να μεταφερθούν αεροπορικώς δε συμφέρει οικονομικά τις εταιρείες, η απόφαση να μεταφερθούν χερσαίως σημαίνει ανεπανόρθωτες συνέπειες για το περιβάλλον: διάνοιξη δρόμων μέσα στο δάσος, κόψιμο δέντρων, διάλυση του ορεινού τοπίου, καταστροφή της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, τοποθέτηση μεγάλης ποσότητας τσιμέντου για τις βάσεις, κ.α. Επιπλέον, οι τεράστιες ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν, όχι μόνο στην Οίτη, αλλά σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας, μετά το πέρας της ζωής τους θα αποτελέσουν ένα μεγάλο όγκο «πράσινων» αποβλήτων, καθώς δεν ανακυκλώνονται. Και η ζημιά που γίνεται είναι πολλαπλή, καθώς τα βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα που τελικά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν, αντιστρέφουν μια πολιτική που θα μπορούσε με άλλο σχεδιασμό να έχει θετικά αποτελέσματα, σε καταστροφική.

Τα κινήματα πετυχαίνουν νίκες

Λίγες μέρες πριν, οι κάτοικοι της Άνδρου έδιωξαν πλοίο που μετέφερε ανεμογεννήτριες στο νησί τους. Στην Τήνο, οι κάτοικοι, παρόλο που έφαγαν ξύλο και χημικά από τα ΜΑΤ (συνήθης πρακτική της κυβέρνησης ΝΔ), κατάφεραν να ματαιώσουν τα σχέδια για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών στην ενδοχώρα του νησιού από τον Όμιλο Κοπελούζου. Αυτά είναι πολύ αισιόδοξα παραδείγματα που χρειάζεται να πυκνώσουν.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι «άρχοντες» αυτού του τόπου, είτε πρόκειται για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι ιδιωτικές εταιρείες των οποίων έχουν αναλάβει αυτά τα έργα, είτε πρόκειται για τους πολιτικούς που τους εξυπηρετούν, θα σταματήσουν εδώ. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και το ζήτημα  έχει να κάνει με τα κέρδη μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών, όπως και το ζήτημα της καύσης των απορριμμάτων και της διαχείρισης – ιδιωτικοποίησης του νερού. Στόχος τους είναι να γίνουν όλα ιδιωτικά. Ο δικός μας ο στόχος, των πολιτών και των κινημάτων πρέπει να είναι να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα κινήματα είναι μεταδοτικά. Κι ότι, όταν υπάρχει ενότητα, μαζικότητα και συντονισμός, μπορούμε να πετύχουμε νίκες. Και αυτές οι μάχες αφορούν το μέλλον όχι μόνο του περιβάλλοντος και της υγείας μας, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά εν τέλει ολόκληρου του πλανήτη.

Αύριο, Κυριακή 31/5, πολλές περιοχές καλούν σε κινητοποιήσεις. Η Τήνος, η Πάρος, η Άνδρος και η Νάξος, πρόκειται να διαδηλώσουν ταυτόχρονα για «ελεύθερα βουνά, χωρίς αιολικά». Στα Άγραφα, οργανώνεται ορειβασία διαμαρτυρίας στον Τύμπανο. Σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, από την Πίνδο ως την Κρήτη, ο κόσμος είναι σε αναβρασμό. Χρέος μας είναι να συμμετέχουμε σε αυτά τα κινήματα και να προστατέψουμε τη φύση που είναι η ζωή μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα