2000 ευρώ για κάθε νεογέννητο και -5 βαθμοί για τον ΠΑΟΚ

Τελικά η «κανονικότητα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη διαταράχθηκε από τα μέσα. Από την υποτιθέμενη «υγιή επιχειρηματικότητα» που εκπροσωπούν οι μεγαλοκαπιταλιστές φίλοι της ΝΔ που είναι και οι ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών ομάδων. Αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εκτός από κωμικό, είναι και αποκαλυπτικό της σχέσης του πολιτικού κατεστημένου με τους μεγαλοπαράγοντες. Και η πιο απλή σκέψη που μπορεί να κάνει ο καθένας δεν είναι άλλη από την εξής: αν ανατρέπονται έτσι απλά οι νόμοι και οι κανονισμοί για να μην πέσει κατηγορία μία ομάδα, στην προκειμένη ο ΠΑΟΚ, τί μπορεί να κάνει το πολιτικό κατεστημένο όταν απειλούνται τα πραγματικά συμφέροντα του Μαρινάκη, του Σαββίδη, του Μελισσανίδη και του Αλαφούζου;

Προφανώς τα πάντα.

Και το έχουμε δει στην πράξη όλη την τελευταία δεκαετία των μνημονίων, όταν με όλα τα «θεσμικά όπλα» ποδοπατήθηκαν εργασιακά δικαιώματα, μισθοί και συντάξεις, την ίδια ώρα που εφοπλιστές, μεγαλοκαναλάρχες και μεγαλοκαρχαρίες κάθε είδους πέρασαν και δεν ακούμπησαν από την κρίση. Για το ποιοι είναι αυτοί οι μεγαλοπαράγοντες και για τη διαπλοκή τους με το πολιτικό προσωπικό δε χρειάζονται πολλά λόγια. Οι «εξαφανισμένοι», σε συνθήκες μαφίας, μάρτυρες των υποθέσεων Noor1 και Novartis απλά συμπληρώνουν την εικόνα των μεγαλοπαραγόντων – μαφιόζων που βλέπουμε στην τηλεόραση: μπράβοι που στέκονται δίπλα στο αφεντικό – ιδιοκτήτη, πιστόλια στη ζώνη, φρασεολογία μαφίας, λεξιλόγιο του υποκόσμου κλπ. Αυτή είναι η «υγιής επιχειρηματικότητα» και η αριστεία, αυτό είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει ο ελληνικός καπιταλισμός.

Και δεν είναι τυχαίο ότι είναι η σύγκρουση αυτών των τύπων που προκάλεσε την πρώτη σοβαρή κρίση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό που έγινε πάνω-κάτω είναι:

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), μια ανεξάρτητη επιτροπή, τα μέλη της οποίας είναι διορισμένα από αυτήν και την προηγούμενη κυβέρνηση, εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης για το περίφημο ζήτημα της «πολυιδιοκτησίας». Για το γεγονός δηλαδή ότι ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ φέρεται να έχει ποσοστό ιδιοκτησίας και στην ΠΑΕ Ξάνθη, κάτι το οποίο απαγορεύεται. Ακολούθησαν σφοδρές ανακοινώσεις καταρχήν από τον ΠΑΟΚ εναντίον της κυβέρνησης και απειλές των οπαδών του οι οποίοι μάλιστα καλούν και σε συλλαλητήριο. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός και τα μέσα του Μαρινάκη άρχισαν και αυτοί να απειλούν την κυβέρνηση και να εμφανίζονται ως οι υπερασπιστές της νομιμότητας (το είδαμε κι αυτό!) σε περίπτωση που νομοθετήσει υπέρ του ΠΑΟΚ. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης, παλιός παίχτης του ΠΑΟΚ, απείλησε με ανεξαρτητοποίηση αν δε λυθεί το θέμα νομικά. Η κυβέρνηση πρώτα τον διέγραψε και μετά έκανε ακριβώς αυτό που ο ίδιος ο Ζαγοράκης είχε προτείνει. Πέρασε σε νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης (!) τροπολογία η οποία προβλέπει ότι, αντί της ποινής αποβολής από το πρωτάθλημα, οι ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα τιμωρηθούν βαθμολογικά με -5 έως -10 βαθμούς. Στην ίδια τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την επιδότηση των νεογέννητων οι βουλευτές τοποθετούνταν επί της τροπολογίας για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, ενώ ο υπεύθυνος για τον όλο χαμό υφυπουργός Αθλητισμού Αυγενάκης, απουσίαζε από τη Βουλή γιατί είχε πάει σε μια εκδήλωση για να βραβεύσει ποδοσφαιριστές! Και επειδή τελικά η ψηφοφορία ήταν επικίνδυνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέβαλε και κομματική πειθαρχία.

Την τροπολογία, μαζί με το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης την εισηγήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία επικαλέστηκε «την απειλή της κοινωνικής συνοχής  του κράτους». Προηγουμένως ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προαναγγείλει την τροπολογία δηλώνοντας ότι «απειλείται η κοινωνική συνοχή του κράτους και ότι σε δύσκολη περίοδο για τα εθνικά θέματα της χώρας η Κυβέρνηση δεν μπορεί να το επιτρέψει…».

Με ποιον είμαστε;

Ο βούρκος του ελληνικού ποδοσφαίρου αντανακλά το βούρκο του ελληνικού καπιταλισμού. Γιατί αυτοί είναι η «αφρόκρεμα» της αστικής τάξης στην Ελλάδα. Ο Μαρινάκης, που κατηγορείται ήδη για στημένα παιχνίδια και για το ότι πλοίο ιδιοκτησίας του μετέφερε 2 τόνους ηρωίνης, με όλους τους μάρτυρες της υπόθεσης μέχρι τώρα νεκρούς. Ο Μελισσανίδης, καταδικασμένος για λαθρεμπόριο πετρελαίου και χρέη προς το δημόσιο. Ο Σαββίδης, με επίσης χαρισμένα χρέη 40 εκατομμυρίων, που πέρυσι εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο με πιστόλι. Ο Αλαφούζος, καταδικασμένος επίσης με πρόστιμο 160 εκ. ευρώ επειδή το πλοίο του που βούλιαξε προκάλεσε ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Αυτή είναι η ελληνική αστική τάξη, με τα δικά της μέσα ενημέρωσης και με άμεση πρόσβαση στα υπουργικά και πρωθυπουργικά γραφεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αφρόκρεμα των Ελλήνων καπιταλιστών ασχολούνταν πάντα με το ποδόσφαιρο (Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Μαρινάκης, Σαββίδης κοκ) προσπαθώντας να κερδίσει εκτός των άλλων και την πολιτική στήριξη των οπαδών. Και δεν είναι πρώτη φορά που το ποδόσφαιρο «μπαίνει» στην πολιτική. Η πορεία του Βαγγέλη Μαρινάκη από την ιδιοκτησία του Ολυμπιακού μέχρι τη Δημαρχία στον Πειραιά και τη σχέση του με το κυβερνών κόμμα είναι ενδεικτική. Όπως είναι και η σχέση του Μελισσανίδη με την προηγούμενη κυβέρνηση για την κατασκευή ιδιόκτητου γηπέδου, ενός γηπέδου που νομιμοποιήθηκε στη βάση ενός ανεξέλεγκτου τραμπουκισμού και τρομοκρατίας οπαδών της ΑΕΚ στις γειτονιές της Νέας Φιλαδέλφειας.

Κανένας υγιής φίλαθλος δε θα ήθελε η ομάδα του να πάρει τίτλους που να κρίνονται έξω από τους αγωνιστικούς χώρος. Τη βρωμιά του ποδοσφαίρου τη βλέπουν ακόμα περισσότερο όσοι παρακολουθούν το άθλημα για τη διασκέδασή τους και αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των φιλάθλων. Στη σημερινή διαμάχη Μαρινάκη – Σαββίδη για το ποιος και με ποιο τρόπο θα πάρει το πρωτάθλημα δεν έχει κανένας δίκιο. Είναι όλοι το ίδιο βρώμικοι, χρησιμοποιούν όλοι τις ίδιες σάπιες μεθόδους μέσα και έξω από τα γήπεδα, στο ποδόσφαιρο και στην «επιχειρηματική» ζωή τους. Το ποδόσφαιρο για να μπορέσει να υπάρξει και να αποκτήσει τη γοητεία που του αντιστοιχεί, χρειάζεται να απαλλαγεί από όλους αυτούς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα