19/3 πανελλαδική απεργία στα φροντιστήρια. Συνέντευξη με δύο καθηγητές ξένων γλωσσών

Δημοσιεύουμε συνέντευξη με τη Σοφία και τον Βασίλη, καθηγητές ξένων γλωσσών, από την ομάδα «Δράση για τα Δικαιώματα των Εκπαιδευτικών» για την 24ωρη πανελλαδική απεργία στα φροντιστήρια που θα γίνει την Τρίτη 19/03. Την συνέντευξη πήρε η σ. Νατάσσα Αργυράκη


  • Ερ: Ποιες είναι οι συνθήκες αυτή τη στιγμή για τους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων;

Απ: Από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων το 2012 μέχρι τη ψήφιση του ν.4415 οι περισσότεροι καθηγητές κλήθηκαν να εργαστούν με το ωρομίσθιο που αντιστοιχεί στους ανειδίκευτους εργάτες, 3,52€ μεικτά για 60 λεπτά, ενώ η διάρκεια της διδακτικής ώρας είναι αδιαμφισβήτητα 45 λεπτά.  Το ωράριο πλήρους εργασίας που εξασφαλίζει στους εκπαιδευτικούς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη αυξήθηκε εν μία νυκτί από 21 σε 40 ώρες για τους καθηγητές Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης (Μ.Ε.) και για τους καθηγητές Ξένων Γλωσσών από 18 σε 40 ώρες.

Ο υπολογισμός προϋπηρεσίας προσαρμόστηκε σ΄ αυτόν που ισχύει στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα ενώ τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ) λειτουργούν μόνο 9 μήνες το χρόνο. Ουσιαστικά καταστρατηγήθηκαν όλα τα κεκτημένα των εκπαιδευτικών.

Η ψήφιση του ν.4415 αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες στιγμές των τελευταίων ετών, καθώς ορίστηκε το ωράριο πλήρους εργασίας, οι αργίες και διακοπές και ο τρόπος υπολογισμού του ωρομισθίου.

Μεγάλο πλήγμα για τους εκπαιδευτικούς των Φροντιστηρίων και ΚΞΓ αποτελεί και η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου συνάδελφοι καλούνται να επιστρέψουν δώρα, δεν λαμβάνουν επιδόματα και αποζημιώσεις ή ακόμη χειρότερα υποασφαλίζονται και εργάζονται μαύρα.

  • Ερ: Γιατί καλείται η 24ωρη απεργία την Τρίτη 19/03; Τι διεκδικούν οι καθηγητές;

Απ: Θεωρούμε χρέος όλων των εκπαιδευτικών να δείξουν έμπρακτα τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στη προσφυγή των εργοδοτικών σωματείων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Είναι απαράδεκτο να αμφισβητούν το σύνολο των κεκτημένων ενός ολόκληρου κλάδου, που ίσχυαν  από το 1990 μέχρι το 2012 και στη συνέχεια από τον Σεπτέμβριο του 16 μέχρι και σήμερα.

  • Ερ: Ποια είναι η στάση του ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος- οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων) για τον λεγόμενο «νόμου Φίλη» με τον οποίο το ωράριο και οι συνθήκες εργασίας στα φροντιστήρια εξομοιώνεται με αυτό τον εκπαιδευτικών στα σχολεία;

Απ: Όπως έχει γίνει ευρέως γνωστό ο ΟΕΦΕ και ο ΣΕΦΑ (Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής) προσέφυγαν στο ΣτΕ ενάντια στην εφαρμοστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας για το Ν.4415/2016. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος εξειδικεύει την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει: ορισμό του πλήρους ωραρίου των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια Μ.Ε.  και ΚΞΓ σε 21 ώρες την εβδομάδα, θεσμοθέτηση των αργιών και των διακοπών, επαναφορά του ελέγχου της λειτουργίας των φροντιστηρίων στο Υπουργείο Παιδείας.

Με την προσφυγή τους επιδιώκουν να αυξηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών στις 40 ώρες και ταυτόχρονα να μειωθεί το ωρομίσθιο των καθηγητών στα 3,9€ την ώρα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η απαίτηση των εργοδοτών μοιάζει αστεία, καθώς αφενός πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν καθηγητές που εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα γιατί πέρα από τις ώρες διδασκαλίας έχουν και ώρες προετοιμασίας, ώρες διορθώματος γραπτών κτλ. Αφετέρου τα φροντιστήρια Μ.Ε. και ΚΞΓ δεν λειτουργούν 40 ώρες την εβδομάδα, πως λοιπόν ένας καθηγητής να εργαστεί 40 ώρες από τη στιγμή που τα περισσότερα φροντιστήρια και ΚΞΓ λειτουργούν κατά μέσο όρο 25 με 30 ώρες την εβδομάδα;

Ο νόμος 4415/16 πολεμήθηκε κυριολεκτικά λυσσαλέα από τους εργοδότες ακριβώς επειδή ξεκαθάριζε πολλά σημεία τα οποία για χρόνια αποτελούσαν εφαλτήριο εκμετάλλευσης των εκπαιδευτικών. Από τις σχετικές συζητήσεις ήδη στην τότε αρμόδια επιτροπή της Βουλής βλέπει κανείς ξεκάθαρα πόσο η σαφής αναφορά σε πλήρες ωράριο 21 ωρών έβρισκε αντίθετους τους εργοδότες, οι οποίοι επεδίωκαν την ασάφεια ώστε να ισχυρίζονται πως αυτό είναι 40 ώρες. Τη μάχη βέβαια που έδωσαν για τον έτερο βασικό πυλώνα της εκμετάλλευσης, αυτή που αφορά τη διάταξη του ελέγχου του 45λεπτου διδασκαλίας μέσω της αλλαγής της μορφής υποβολής των ωρών του εκπαιδευτικού. Σε αυτή τη διάταξη αναφέρθηκαν οι εργοδότες στην επιτροπή με σαθρές δικαιολογίες ώστε να μην περάσει στο νομοσχέδιο, και την κέρδισαν, μιας και η υπουργική απόφαση που θα ενεργοποιούσε τη διάταξη δεν εκδόθηκε ποτέ παρά το ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από την ψήφιση του νόμου.

  • Ερ: Ποιο είναι αυτή τη στιγμή το κατώτατο μικτό ωρομίσθιο;

Απ: Μετά από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, το ωρομίσθιο των καθηγητών στα φροντιστήρια Μ.Ε. και ΚΞΓ έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Χωρίς τριετία: 7,43 ευρώ

1 τριετία: 8,17 ευρώ

2 τριετίες: 8,91 ευρώ

3 τριετίες: 9,66 ευρώ

Δυστυχώς, οι καθηγητές σε κέντρα ξένων γλωσσών και σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης είμαστε καθηγητές μόνο κατ’ όνομα και όχι με βάση τις απολαβές μας, μιας και αυτές είναι εξισωμένες με τις αντίστοιχες του ανειδίκευτου εργάτη.

  • Ερ: Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα μετά την απεργία της Τρίτης;

Απ: Η εξίσωση μεταξύ των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων όσον αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας τους, ανεξαρτήτως αν απασχολούνται σε ιδιωτικά σχολεία, κέντρα ξένων γλωσσών ή φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης θα πρέπει να αποτελέσει τόσο την κύρια, όσο και πάγια διεκδίκηση του κλάδου. Οι εκπαιδευτικοί κάνουν όλοι την ίδια εργασία και δεν είναι λογικό η θεσμοθετημένη αμοιβή κάποιων να είναι η μισή κάποιων άλλων – όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τους καθηγητές στα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης – ούτε να υπολογίζεται η προϋπηρεσία κάποιων με τα ίδια κριτήρια όπως των υπολοίπων υπαλλήλων που απασχολούνται 300 ημέρες το χρόνο τη στιγμή που η αντίστοιχη των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων υπολογίζεται διαφορετικά.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα