Απολογισμός του 18ου Διεθνούς Κάμπινγκ της ΥΡΕ

Απολογισμός του 18ου Διεθνούς Κάμπινγκ της ΥΡΕ

Για 18η χρονιά πραγματοποιήθηκε το κάμπινγκ της Νεολαίας Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη. Αυτή τη χρονιά προορισμός μας ήταν η Κεφαλονιά, την οποία επισκεφτήκαμε από τις 29 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου.

Στο χώρο του κάμπινγκ λειτουργούσαμε καθημερινά αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ και εστιατόριο με πολύ χαμηλές τιμές, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μειωθεί σημαντικά το κόστος για όλους μας και στο φαγητό και στα ποτά.

Η χρονιά που διανύουμε είναι μία πραγματικά δύσκολη χρονιά.  Τόσο  η οικονομική κρίση όσο και τα οικονομικά μέτρα δημιούργησαν κινήματα και αγώνες που αφενός σημάδεψαν την ελληνική κοινωνία το προηγούμενο διάστημα και αφετέρου έβγαλαν ανθρώπους κάθε ηλικίας στον δρόμο και δημιούργησαν νέες συνειδήσεις. Αυτά τα κινήματα και οι αγώνες δεν θα μπορούσαν παρά να αποτελέσουν βασικά  θέματα συζήτησης  μέσα στις 10 μέρες που διήρκησε το κάμπινγκ.

 

Από την άλλη οι δραματικές οικονομικές δυσκολίες που περνούν, εργαζόμενοι και νέοι, είχαν τις επιπτώσεις τους και στη συμμετοχή. 260 άτομα συμμετείχαν συνολικά στο κάμπινγκ, χωρίς να υπολογίζουμε τους ντόπιους από την Κεφαλονιά και  κόσμο που ήταν στο κάμπινγκ ανεξάρτητα από την YRE αλλά συμμετείχε στις δραστηριότητες και τις συζητήσεις. Ο αριθμός είναι χαμηλότερος από το συνηθισμένο (πέρσι για παράδειγμα ήταν γύρω στο 300) αλλά παρόλα αυτά σημαντικός και αρκετός για να δώσει σε όλους την αίσθηση μιας σημαντικής επιτυχίας.

Διεθνής χαρακτήρας

Το φετινό όμως κάμπινγκ είχε  ένα ακόμα πιο έντονο διεθνή χαρακτήρα από προηγούμενες φορές. Φέτος είχαμε παρουσία αγωνιστών από 11 διαφορετικές χώρες, της Ευρώπης, της Αφρικής και των ΗΠΑ, που συμμετείχαν στις δραστηριότητες του κάμπινγκ.  Υπήρχε παρουσία από διάφορες χώρες της Ευρώπης όπως της Κύπρου, της Ιταλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ισπανίας, Αγγλίας, από το Βέλγιο αλλά και από τις ΗΠΑ  και την Τυνησία. Καθώς επίσης συμμετείχαν και παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δίνοντας το δικό τους στίγμα και μεταφέροντας τις δικές τους εμπειρίες.

Όπως ήταν φυσικό, όλη αυτή η παρουσία αγωνιστών, ακτιβιστών, από διάφορες χώρες έδινε στις συζητήσεις μία άλλη οπτική. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 13 συζητήσεις με θέματα κοινωνικά, εργατικά, περιβαλλοντικά και μεταναστευτικά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για την ακροδεξιά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Αντιφασιστικά – αντιρατσιστικά

Το άνοιγμα της κουβέντας έγινε από την Σόνια Γκρους, από την Αυστρία, η οποία περιέγραψε με γλαφυρό και αναλυτικό τρόπο τη μέθοδο και τη δράση ακροδεξιών οργανώσεων, αλλά και κομμάτων των οποίων τα ποσοστά παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση σε μία σειρά από χώρες της Ευρώπης ενώ στάθηκε και στην σοκαριστική επίθεση ακροδεξιού στην Νορβηγία.

 

Ξεχωριστή συζήτηση έγινε για τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, όπου η συστηματική της παρουσία σε διάφορες γειτονιές της Ελλάδας αλλά κυρίως της Αθήνας, τις έχει μετατρέψει σε γειτονιές-γκέτο, απροσπέλαστες σε οποιονδήποτε είναι όχι μόνο μετανάστης, αλλά σκουρόχρωμος, με αποκορύφωμα το πογκρόμ που είχε εξαπολύσει το Μάη στο κέντρο της Αθήνας.  

Ειδική συζήτηση έγινε επίσης και για τον αγώνα των 300 μεταναστών, απεργών πείνας που έγινε το χειμώνα που μας πέρασε. Την συζήτηση άνοιξε ο Τίμοθυ Αμπντούλ- ο ίδιος θύμα ρατσιστικής επίθεσης με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό του το 1999. Στη συζήτηση έγινε λόγος τόσο για τον αγώνα των 300 απεργών, όσο και για τα αποτελέσματα που είχε ο αγώνας αυτός, για τις μεθόδους πάλης, τα λάθη που έγιναν και τις προοπτικές για τη συνέχιση των αγώνων.

Βόρεια Αφρική, Ευρώπη, Κύπρος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για τους αγώνες στην Τυνησία και στη Β. Αφρική όπου τα γεγονότα παρουσιάστηκαν από δύο ανθρώπους που έζησαν από κοντά την εξέγερση. Από τον τυνήσιο αγωνιστή Μωχάμετ Αζίζ και από τον βέλγο ακτιβιστή, που πήρε μέρος στα γεγονότα Σεντρίκ Ζερόμ. Η κουβέντα, όπως ήταν φυσικό, μονοπώλησε το ενδιαφέρον αφού μεταφέρθηκαν τα γεγονότα και δόθηκε έμφαση στον αντίκτυπο που είχε η εξέγερση της Τυνησίας τόσο στις χώρες της μέσης ανατολής, όσο και στις ευρωπαϊκές.

Για τα κινήματα όμως που γεννήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, υπήρχε ξεχωριστή κουβέντα στην οποία έγινε λόγος για την διαφορετική ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται αυτά, ανάλογα με το πόσο έχει επηρεαστεί η κάθε χώρα από την οικονομική κρίση. Το Βέλγιο, για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση και το εθνικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο ενώ στην Γερμανία σημειώνονται σημαντικοί αγώνες στην Στουτγάρδη ενάντια στη δημιουργία σιδηροδρομικού σταθμού.

 

Οι αγώνες που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια, με έμφαση τις δύο τελευταίες και ιδιαίτερα πετυχημένες γενικές απεργίες παρουσιάστηκαν από το κυπριακό τμήμα, την «Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό στην Κύπρο».

Εργατικά, οικονομία, περιβάλλον κ.α.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις ήταν η συζήτηση για τους εργατικούς αγώνες στη χώρα μας με εισηγητές συνδικαλιστές από τους διάφορους χώρους, καθώς και η συζήτηση για την οικονομική κρίση, τι την προκάλεσε και ποιες είναι οι προοπτικές της.

Εκτός από τα πιο πάνω, είχαμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις για περιβαλλοντικά θέματα. Έγινε αναφορά και στον αγώνα που έδωσαν οι κάτοικοι της Κερατέας ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Στην κουβέντα αυτή συμμετείχαν  αγωνιστές της περιοχής που έζησαν τα γεγονότα από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα.

Επίσης παρουσιάστηκε από τον Βαγγέλη Στογιάννη – μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση Απορριμμάτων – η πρόταση της περιβαλλοντικής οργάνωσης green attack για τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών (δες σχετικά άρθρα στο www.xekinima.org).

 

Τέλος, υπήρξαν συζητήσεις για το ποδόσφαιρο, τα ΑΜΕΑ και τους αγώνες για τα δικαιώματα τους, για τα διατροφικά εγκλήματα, τη χρήση πυρηνικής ενέργειας από το Τσερνομπίλ έως την πρόσφατη έκρηξη στη Φουκουσίμα.

Συμμετοχή του Ξεκινήματος   

Μετά από μία χρονιά γεμάτη από αγώνες, κινήματα και εμπειρίες η οργάνωση του «Ξ» δεν μπορούσε παρά να συμμετάσχει ενεργά στο κάμπινγκ διοργανώνοντας δύο ξεχωριστές συζητήσεις. Η πρώτη συζήτηση είχε ως θέμα την οικονομική κρίση, το χρέος και πως απαντάμε σε αυτήν. Στο άνοιγμα της κουβέντας μπήκαν τα ζητήματα του χρέους αλλά και πως αντιμετωπίζονται ανά την Ευρώπη με εισηγητές τον Μάρτιν Ντέϊβις, από την Αγγλία, τον Μάρκο Βερούτζιο- μέλος της ΚΕ της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και της αντιπολιτευτικής τάσης Controcorrente από την Ιταλία και από τον Ανδρέα Παγιάτσο.

Στην συζήτηση έγινε αναφορά στους αγώνες που γίνονται από το Δίκτυο Συνδικαλιστών Βάσης (NSSN) στην Βρετανία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών, Ναυτεργατών και Μεταφορών, αλλά και για την κοινή απεργία που καλέστηκε 30/6 από 3 πανβρετανικά συνδικάτα, τους δασκάλους και τους καθηγητές, τους καθηγητές και λέκτορες γ’ βάθμιας εκπαίδευσης και τους δημόσιους υπάλληλους. Η απεργία αυτή καλείται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να περικόψει τις συντάξεις στο Δημόσιο 20-50% και να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια.   Στην Ιταλία η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι παρά τα εσωτερικά της προβλήματα συνεχίζει την πολιτική λιτότητας απέναντι στους Ιταλούς εργαζόμενους ενώ οι εργοδότες με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης ζητούν συνεχώς νέα μέτρα. Παρόλα αυτά σημαντικοί αγώνες σημειώνονται σε μία σειρά από εργασιακούς χώρους όπως είναι το εργοστάσιο της ΦΙΑΤ, ο χώρος των μεταλλεργατών κτλ.

Η δεύτερη συζήτηση αφορούσε το κίνημα των Αγανακτισμένων έτσι όπως εμφανίστηκε και εκδηλώθηκε αρχικά στην Ισπανία και στην συνέχεια στην Ελλάδα. Για το κίνημα της Ισπανίας, για τα αιτήματα, τα προβλήματα που είχε αλλά και για το πως αντιμετωπίστηκε από την ισπανική κυβέρνηση μας μίλησε ο Ντάνυ Μπερν, ακτιβιστής που πήρε μέρος στο κίνημα, ενώ για το αντίστοιχο κίνημα στην Ελλάδα τα γεγονότα, τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές που γέννησε το κίνημα αυτό μας μίλησε ο Νίκος Κανελλής που συμμετείχε από την αρχή στις διαδικασίες αυτού του κινήματος και στην ΛΣ του Συντάγματος. 

Δρώμενα, προβολές, πάρτι

Εκτός από τις συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο προβολές ταινιών, τρία πάρτι, 1 βραδιά με παιγνίδια και καραόκε, λαϊκή βραδιά με μουσικά όργανα από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, μία εκδρομή στη Λίμνη Μελισσάνη και στην παραλία της Αντισάμου και άλλες δύο σε γειτονικές παραλίες και στην παραλία του Μύρτου.

Έγιναν επίσης 2 εργαστήρια με μαθήματα γιόγκα και πολεμικών τεχνών ενώ υπήρχε καθημερινή έκθεση βιβλίου.Τέλος στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στο κάμπινγκ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα