15/3: πάνω από 1 εκατομμύριο μαθητές/τριες στους δρόμους του πλανήτη για το κλίμα! [φωτο+βίντεο]

16/03/2019
Comments off
640 Views
Ρεπορτάζ από το «Ξ»


Σε 123 χώρες και πάνω από 2.000 πόλεις, οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο euronews.

Οι ειδησεογραφικές σελίδες Guardian και Vox, καθώς και πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν πάνω από 1 εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες! 

Οι κινητοποιήσεις είχαν σαν βάση τις αποχές από τα σχολεία και τις μαθητικές διαδηλώσεις για το κλίμα. Οι περισσότερες έγιναν στην Ευρώπη, με σημαντικότερες αυτές στη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, κ.α., αλλά δεν έλειψαν κι αυτές στις ΗΠΑ και χώρες της Αφρικής και της Ασίας όπως η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ταϊλάνδη κ.α.

***

Για άλλη μια φορά κυριάρχησαν η ζωντάνια, η μαχητικότητα και τα πρωτότυπα συνθήματα που φώναξαν, ή κράτησαν γραμμένα στα αυτοσχέδια πλακάτ τους οι μαθητές και οι μαθήτριες. Κάποια από αυτά έλεγαν:

«Αν ο πλανήτης ήταν τράπεζα θα τον είχαν σώσει»

«Χάνουμε τα μαθήματά μας, για να διδάξουμε σε σας ένα μάθημα»

«Η κλιματική αλλαγή είναι χειρότερη από τον Βόλντεμορτ» (τον κακό μάγο στον Χάρι Πότερ)

«Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό»

«Στοιχηματίζω ότι και οι δεινόσαυροι πίστευαν πως έχουν αρκετό χρόνο»

«Θέλω ένα καυτό ραντεβού, όχι έναν καυτό πλανήτη»

«Παλέψτε τώρα, ή κολυμπήστε αργότερα»

***

Φυσικά, εντός ενός τέτοιου μαζικού και πλατιού κινήματος υπάρχουν και διαφορετικά επίπεδα συνείδησης. Από τη μια υπήρχαν πολλές αναφορές για τον ρόλο των κυβερνήσεων και των μεγάλων εταιριών στην καταστροφή του πλανήτη, ενώ είχε μαζική απήχηση το σύνθημα «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα». Από την άλλη, σε κάποια στρώματα υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορεί οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι να «πειστούν» και να εφαρμόσουν μια «καλύτερη πολιτική» για το κλίμα.

Στην Ελλάδα έγιναν δυστυχώς μικρές διαμαρτυρίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Κρήτη

***

Δείτε παρακάτω μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες και βίντεο από τις κινητοποιήσεις των μαθητών και των μαθητριών:

Εδιμβούργο
Κέιπ Τάουν
Λονδίνο
Μανίλα
Ρώμη
Χονγκ Κονγκ
Ελσίνκι
Καμπάλα, Ουγκάντα
Λισαβόνα
Μόναχο
Μόντρεαλ
Σίδνεϊ
Βανκούβερ
Ουάσινγκτον

Φοιτητές του πανεπιστημίου Nelson στην Νέα Ζηλανδία παρουσιάζουν τον παραδοσιακό χορό Χάκα των Μαορί κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης

Maori Haka at the school strike at Nelson College, NZ.Tens, maybe hundreds of thousands students in New Zealand, Australia and East Asia. They are setting the standard high!Latest global update say:2052 places in 123 countries on all continents, including Antarctica. So, the question is:What will you do on March 15 2019? #schoolstrike4climate #FridaysForFuture #climatestrike #WhateverItTakes

Gepostet von Greta Thunberg am Freitag, 15. März 2019

Στοκχόλμη, συγκέντρωση 15.000 μαθητών/τριων

15 000 SKOLELEVER STREJKAR FÖR KLIMATET UTANFÖR RIKSDAGEN Just nu strejkar cirka 15 000 skolelever utanför Riksdagen i Stockholm. Samtidigt strejkar skolbarn i 123 länder på samtliga kontinenter. Över 2000 orter deltar, vilket lär vara den största manifestationen i världshistorien sett till antal deltagande platser. Nu skriver vi unga historia. Kampen fortsätter. ❤PS. Följ gärna arrangörerna på Fridays For Future Sverige#FridaysForFuture #schoolstrike4climateaction

Gepostet von Fältbiologerna am Freitag, 15. März 2019

Θεματικές