Σκουριές: Η κυβέρνηση θέλει συμβιβασμό με την Eldorado. Εμείς πάλι, όχι!

 

971570_10201692615211410_865405239_n-jpg

Γιάννης Πιστιόλης
μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

 

Την Τρίτη 31/3 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε σε μια σημαντική δήλωση. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Υπουργός και η κυβέρνηση τείνει χείρα φιλίας προς την El Dorado Gold σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό. Διαβάζουμε συγκεκριμένα:

«Η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι σταθερή, από την πρώτη ημέρα, και στοχεύει στη διασφάλιση της νομιμότητας τους δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος. Υπάρχουν, βεβαίως, και πολιτικά ζητήματα σε σχέση με την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της επένδυσης στις Σκουριές. Μια τόσο μεγάλη επένδυση, για να προχωρήσει, πρέπει, πέραν των άλλων, να διασφαλίζει και την κοινωνική ειρήνη.

Πώς μπορεί να προχωρήσει η επένδυση στις Σκουριές όταν είναι συνυφασμένη με τον κοινωνικό διχασμό; Θα έβλεπα, λοιπόν, έναν συμβιβασμό που προϋποθέτει η μία πλευρά να μπορεί να αναγνωρίζει στην άλλη, ότι κάνει ένα βήμα πίσω. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το υπουργείο μπορεί να συμβάλλει, αλλά δεν θα βάλει νερό στο κρασί του. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα, όπως π.χ. αυτό της μεταλλουργίας του smelting, που δεν έχουν κλείσει». [1]

Με άλλα λόγια, αυτό που μας λέει ο Υπουργός είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέτει πλέον ούτε για τους τύπους το ζήτημα για παύση της εξόρυξης στην επένδυση Β. Χαλκιδική και δηλώνει, ανοιχτά, «ανίκανος» να σταματήσει την καταστροφική εξόρυξη!  Μας λέει στην ουσία ότι η εξόρυξη θα γίνει, ίσως με κάποιες μικρές «βελτιώσεις»…

Είναι η πρώτη φορά που από επίσημη κυβερνητική πηγή δηλώνεται ξεκάθαρα ότι η εξόρυξη θα προχωρήσει!

Το γεγονός αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Όλο τον τελευταίο καιρό οι κινήσεις της κυβέρνησης οδηγούσαν σε αυτή την κατεύθυνση, ακόμα και αν δεν παραδέχονταν κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, στις 6/2 στο ρόλο του «λαγού» έκανε μια πρώτη προσπάθεια να ψελλίσει κάτι [2], ενώ όλο τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση επιδόθηκε σε ένα αγώνα δρόμου για την έκδοση αδειών που αφορούν διάφορες φάσεις του έργου.

Από την ημέρα που ο CEO της Eldorado Gold παρέθεσε συνέντευξη τύπου και απαίτησε να προχωρήσουν οι άδειες που περίμενε η εταιρία, η κυβέρνηση υπέγραψε:

  1. Άδεια δόμησης της μονάδας εμπλουτισμού στο Υποέργο Σκουριών. Αυτή η μονάδα ήταν ήδη έτοιμη και ουσιαστικά χτισμένη αυθαίρετα και απλά η κυβέρνηση νομιμοποίησε εκ των υστέρων τις ενέργειες της εταιρείας.[3]
  2. Άδεια για την εγκατάσταση γραμμής μεταφοράς ενέργειας και δημιουργία υποσταθμού υψηλής τάξης για την ηλεκτροδότηση των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας, μέσα σε περιοχή Natura 2000.
  3. Άδεια εγκατάστασης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού της μονάδας λιθογόμωσης Ολυμπιάδας [4]

Και όλα αυτά σε μια περίοδο, που μέσα σε όλες τις άλλες αποκαλύψεις, είχαμε και την υπόθεση του θανάτου ενός ολόκληρου κοπαδιού 40 προβάτων στο Δήμο Αριστοτέλη, που ψόφησαν επειδή ήπιαν νερό από ένα ρέμα της περιοχής.

Η χημική ανάλυση των δειγμάτων νερού από το ρέμα έδειξε πως η συγκέντρωση σε αρσενικό ήταν της τάξης των 580 μg/l με όριο για το πόσιμο νερό τα 10 μg/l. Πράγμα που ο Δήμος Αριστοτέλη αναγκάστηκε να παραδεχτεί και επίσημα (αφού αποκαλύφθηκε το θέμα από την δημοσιογράφο Νέλλη Ψαρρού)![5]

Όταν η «τακτική» της νομιμότητας καταρρέει με πάταγο…

Εδώ και πολύ καιρό φαινόταν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει την εξόρυξη και σε πολλά άρθρα μας είχαμε πει ότι αυτή η «τακτική» της νομιμότητας είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη.[6]&[7]  Από τη στιγμή που επέλεξε αυτή την τακτική ήταν «μαθηματικά» σίγουρο ότι θα έφτανε η στιγμή που θα έχανε σε αυτό το «τζαρτζάρισμα» με την εταιρεία.

Μέχρι σήμερα στα πλαίσια του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού υπήρχε ένα μπέρδεμα πάνω σε αυτό ζήτημα και ένα κομμάτι του κινήματος διατηρούσε, έστω και μικρές ελπίδες, για την πιθανότητα η κυβέρνηση να σταματήσει την εξόρυξη. Σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρη η πλήρης παράδοση της κυβέρνησης στην Eldorado Gold και στις επιδιώξεις της στη Χαλκιδική! Η κυβέρνηση έχει περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο ανεξαρτήτως των (πιθανά) καλών προθέσεων κάποιων στελεχών της. Γιατί σημασία δεν έχει τι λέει κανείς αλλά τι κάνει. Και όταν αδειοδοτείς κανονικά την εξόρυξη σημαίνει ότι έχεις περάσει με τον πλευρά του «τόξου της καταστροφής».

Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού εδώ και καιρό έχει προχωρήσει σε μια σειρά από προσπάθειες για να βγει το ζήτημα ξανά στην επιφάνεια και το έχει καταφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να προχωρήσει ακόμα πιο δυναμικά. Χρειάζεται άμεσα μαζική ενημέρωση και προσπάθεια για δικτύωση με φορείς, κινήματα, οργανώσεις, σωματεία αλλά και αλληλέγγυους-ανένταχτους αγωνιστές. Το κίνημα πρέπει να αποκτήσει «σάρκα και οστά» στις μεγάλες πόλεις με εκδηλώσεις συνελεύσεις και μαζικές παρεμβάσεις σε κάθε περιοχή που υπάρχουν αλληλέγγυες δυνάμεις του κινήματος. Παράλληλα πρέπει άμεσα να οργανωθούν μαζικές, καλά προετοιμασμένες δράσεις στο βουνό.

 

______________________
Σημειώσεις
[1] http://antigoldgr.org/blog/2016/03/31/skouries-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB/
[2] https://xekinima.org/arthra/view/article/synenteyksi-tsironi-gia-skoyries-pros-ena-anentimo-sy/
[3]https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%A66%CE%94%CE%A9%CE%A82-%CE%A3%CE%9F%CE%A8?inline=
[4] https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%9D%CE%A3%CE%A64653%CE%A08-%CE%A9%CE%938?inline=true
[5] http://antigoldgr.org/blog/2016/03/25/dimos-aristoteli-epivevaionei-thanatous-zwwn/
[6] https://xekinima.org/arthra/view/article/-fba011f99f/
[7] https://xekinima.org/arthra/view/article/pos-tha-stamatisei-i-eksoryksi-xrysoy-stis-skoyries/ 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα