Παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ στην σύσκεψη εργατικών σωματείων για το λιμάνι και το Master Plan της COSCO

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Σύσκεψη διοργάνωσαν τρία εργατικά Σωματεία (Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και η ΕΝΕΔΕΠ) σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το επιχειρηματικό σχέδιο COSCO – κυβέρνησης για το λιμάνι του Πειραιά.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Ε.Κ.Πειραιά στις 30 Οκτώβρη 2019 στην οποία προσκλήθηκε και η ΠΕΝΕΝ η οποία έλαβε μέρος με 10μελή αντιπροσωπεία του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Στην σύσκεψη μίλησε και ο Πρόεδρος της Ένωσής μας ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε και τα παρακάτω:

Συμμετέχουμε σήμερα στην πρωτοβουλία των 3 Σωματείων για 2 ουσιαστικούς λόγους.

1) Επειδή θεωρούμε τις εξελίξεις που διαμορφώνονται με τους σχεδιασμούς COSCO – κυβέρνησης σαν κορυφαίο πρόβλημα για τον Πειραιά, τόσο σήμερα όσο και για το επόμενο χρονικό διάστημα.

2) Είναι βαθειά πεποίθησή μας ότι οι σχεδιασμοί αυτοί αποτελούν ένα μοντέλο που τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση επενδύουν επικοινωνιακά να περάσουν μια ατζέντα περί ανάπτυξης η οποία αντιστρατεύεται τα λαϊκά – εργατικά και ευρύτερα κοινωνικά συμφέροντα.

Πρόκειται για μια πολιτική που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις στο όνομα της ανάπτυξης, στρώνει τον δρόμο για την επέλαση των πολυεθνικών και εγχώριων επιχειρήσεων και το λιμάνι του Πειραιά είναι στρατηγικής σημασίας για όλους αυτούς από την μία επιδιώκουν να ενισχύσουν τον γεωστρατηγικό τους ρόλο στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα με την διείσδυσή τους αυτή επιδιώκουν να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Το κεντρικό πρόβλημα για τον λαό, τους εργαζόμενους και ευρύτερα για την τοπική κοινωνία είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός δημιουργεί ουσιαστικούς κινδύνους όλη η γεωγραφική περιοχή του λιμανιού να μετατραπεί σε τεράστια ελεύθερη οικονομική ζώνη και με τον τρόπο αυτό να έχουμε μέσα στον Πειραιά μια μικρή China Town. Αυτό σηματοδοτεί η πορεία της κινέζικης κρατικής πολυεθνικής και αυτό το βλέπουμε χειροπιαστά στην πολιτική που ήδη έχει διαμορφώσει στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, αυτό επιχειρεί με τις δυσμενείς αλλαγές στις ΣΣΕ, στους εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας αλλά και στην επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στην συνδικαλιστική δράση, τα δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων.

Όμως οι συνέπειες είναι και θα είναι ακόμη πιο ευρύτερες με το τερατώδες Master Plan, είτε το αρχικό είτε το τροποποιημένο, τα οποία ελάχιστες διαφορές έχουν μεταξύ τους, παρά την αντίθετη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας.  

Η επέκταση της νέας προβλήτας στην Πειραϊκή, τα Mall, τα γιγάντια ξενοδοχεία, η στόχευση για κατάργηση της ναυπηγοεπισκευής σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα εφόσον υλοποιηθούν οι συνέπειες που θα παράγουν θα είναι η δραματική επιβάρυνση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, η όξυνση στο συγκοινωνιακό και κυκλοφοριακό πρόβλημα, η επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γεγονός που θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που ήδη υφίσταται τις συνέπειες από τα καζάνια και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στην περιοχή, όλα αυτά θα συνδυαστούν με την κλιμάκωση  της καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων.

Κατά συνέπεια από αυτά που επιγραμματικά αναφέρουμε προκύπτει το συμπέρασμα ότι χρειάζεται η πρωτοβουλία αυτή των τριών σωματείων να μετεξελιχθεί σε μία πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση στην οποία η απεύθυνση πριν απ’ όλα να είναι σε όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι (εργαζόμενοι COSCO – ΟΛΠ, εργαζόμενοι στην Ζώνη, ναυτεργάτες, μικρές επαγγελματοβιοτεχνικές επιχειρήσεις) αλλά και η ουσιαστική δραστηριοποίηση των κατοίκων των λαϊκών συνοικιών του Πειραιά.

Από αυτή την σκοπιά και προκειμένου αυτή η θετική πρωτοβουλία να έχει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια, απήχηση και ανταπόκριση, θεωρούμε αναγκαίο τα επόμενα βήματα να δρομολογηθούν μέσα από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά που ο ρόλος του είναι η οργάνωση, ο συντονισμός και η κοινή δράση των εργατικών σωματείων της δύναμής του αλλά και η προσπάθεια αυτή η κοινή δράση να εκφραστεί με τοπικούς συλλόγους, μαζικούς φορείς και εργατικές συλλογικότητες οι οποίοι στο σύνολό τους έχουν έμπρακτα αποδείξει τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα ότι με συνέπεια και σταθερότητα βρίσκονται στο στρατόπεδο των εργατικών, λαϊκών και τοπικών διεκδικήσεων κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου.

Από αυτή την άποψη θεωρούμε θετικό (αυτό που και εμείς διακηρύσσουμε σε όλους τους τόνους) ότι σε μια αγωνιστική συσπείρωση δεν χωρούν πολιτικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις (Περιφέρεια – Δήμαρχοι) οι οποίοι σε όλο το προηγούμενο διάστημα, ο καθένας από το πόστο του, έπαιζαν βρώμικο ρόλο βάζοντας πλάτη για το ξεπούλημα του Λιμανιού. 

Εμείς δηλώνουμε, ως μια αυτοτελής ταξική δύναμη που εκπροσωπούμαστε στο Ε.Κ.Πειραιά ότι θα στηρίξουμε έναν τέτοιο σχεδιασμό και θεωρούμε δεδομένο ότι με βάση το περιεχόμενο, τους στόχους που καταγράφονται στο διεκδικητικό πλαίσιο των τριών Σωματείων ότι θα υπάρξει ισχυρή πλειοψηφία σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Διακηρυγμένοι στόχοι μας πρέπει επίσης να είναι η επανακρατικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, ο έλεγχος 100% να είναι στο δημόσιο και στην προοπτική με εργατικό έλεγχο, μπροστά τα εργατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ανάγκες, να διασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε με την πάλη μας το περιβάλλον, την υγεία του λαού, για ένα σύγχρονο λιμάνι στο οποίο θα έχει πρόσβαση ο λαός και αυτό να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση δηλώνουμε ότι συμπορευόμαστε και διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις να αναπτύξουμε μια συνεπή αποφασιστική πάλη για να ναυαγήσουν τα σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου –  COSCO.              

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα