Καθαρίστριες καταγγέλλουν «πιστολέρο» επιθεωρητή εργασίας

 

Χτες δημοσιεύσαμε την αναφορά του Αποστόλη Κασιμέρη (μέλος ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ) ενάντια σε 3 επιθεωρητές εργασίας του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) Δυτικού Τομέα (στην οδό Αγησιλάου 10).

Σήμερα δημοσιεύουμε αντίστοιχη αναφορά 8 καθαριστριών, υπαλλήλων της εργολαβικής εταιρίας Λινκ Απ που έχει αναλάβει την καθαριότητα των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. (λεωφορεία αστικών συγκοινωνιών).

Όπως γράφαμε και στο χθεσινό μας άρθρο με τίτλο «Επιθεωρητής Εργασίας, οπλοφορώντας(!), τραμπουκίζει καθαρίστριες και συνδικαλιστή της Ο.ΣΥ.!»

«Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) καταφεύγουν οι εργαζόμενοι για να καταγγείλουν τον εργοδότη τους όταν τους αφήνει απλήρωτους ή καταπατά άλλα βασικά εργατικά δικαιώματα (ωράρια, συνθήκες εργασίας, άδεια κλπ). Την απόφαση να πάει στην επιθεώρηση εργασίας δεν την παίρνει κανένας εργαζόμενος εύκολα στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να ξεπεράσει το φόβο των αντίποινων που θα δεχτεί από το αφεντικό, το φόβο της ενδεχόμενης απόλυσης, το φόβο να ξαναβρεθεί στον καιάδα της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουν τους εργοδότες στην επιθεώρηση εργασίας έχουν φτάσει στο «αμήν» και έχουν αποφασίσει να συγκρουστούν.

Τι γίνεται όμως όταν φτάνοντας στην Επιθεώρηση Εργασίας βρίσκονται αντιμέτωποι με Επιθεωρητές που έχουν απέναντι τους εχθρική συμπεριφορά; Που αντί να τους βοηθήσουν τους αποθαρρύνουν και τους τρομοκρατούν;

Αυτό αντιμετώπισαν οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. από το αμαξοστάσιο του Βοτανικού και ο Αποστόλης Κασιμέρης συνδικαλιστής (μέλος ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ) στην Επιθεώρηση Εργασίας Δυτικού Τομέα στην οδό Αγησιλάου 10.»

Υ.Γ. Αύριο θα δημοσιεύσουμε καταγγελία για το ίδιο ΣΕΠΕ (Δυτικού Τομέα – Οδός Αγησιλάου 10) από άλλο εργασιακό χώρο.

 

Αναφορά εργαζομένων της ΛΙΝΚ ΑΠ στην καθαριότητα των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. για συμβάντα στο ΣΕΠΕ της οδού Αγησιλάου


8/4/2016

 

Εργαζόμαστε ως καθαρίστριες στο αμαξοστάσιο της Ο.ΣΥ. στο Βοτανικό, όπου καθαρίζουμε κάθε βράδυ τα λεωφορεία. Εργοδότης μας είναι η εταιρία ΛΙΝΚ ΑΠ – εργολαβική εταιρία.

Έχουμε καταγγείλει την ΛΙΝΚ ΑΠ στην Επιθεώρηση Εργασίας για πάρα πολλές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που κάνει εις βάρος μας. Οι καταγγελίες έχουν γίνει όλες στην Επιθεώρηση Εργασίας στην οδό Αγησιλάου.

Η αντιμετώπιση της Διευθύντριας και κάποιων υπαλλήλων της Επιθεώρησης Εργασίας της οδού Αγησιλάου απέναντι μας ήταν πάντα αγενής, απότομη και επιθετική. «Τι θέλεις εδώ;», «Τι είναι αυτά που γράφεις;», «Ποιος σ’ έστειλε εδώ;». Ερωτήσεις η μία πίσω από την άλλη, σε επιθετικό τόνο, χωρίς να μας αφήνουν χρόνο να απαντήσουμε και κάποιες φορές μας έδιωχναν αμέσως. Αυτή η συμπεριφορά δεν υπάρχει μόνο απέναντι μας. Παρατηρήσαμε ότι μιλάνε έτσι σε πολύ κόσμο.

Στις 28/3/2016 πήγαμε πήγαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας στην οδό Αγησιλάου για μια εργατική διαφορά που είχαμε με την ΛΙΝΚ ΑΠ. Ζητήσαμε από τον κ. Αποστόλη Κασιμέρη (μέλος ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ) να μας συνοδέψει και να μας βοηθήσει. Ο κ. Κασιμέρης μας συμπαραστέκεται και βοηθά από την ημέρα που ξεκινήσαμε τον αγώνα μας ενάντια στις παρανομίες της ΛΙΝΚ ΑΠ. Περιμέναμε έξω από το γραφείο της Διευθύντριας να έρθει εκπρόσωπος του εργολάβου και να ξεκινήσουμε την εργατική διαφορά. Μετά από κάποια ώρα ο κ. Αποστόλης μας είπε «θα πάω να ρωτήσω πότε θα ξεκινήσουμε» και πήγε στο γραφείο της Διευθύντριας. Εμείς απέξω ακούσαμε να του φωνάζει και μια άλλη κυρία (υπάλληλος στην επιθεώρηση εργασίας) τράβηξε το χέρι του κ. Κασιμέρη απότομα και του έκλεισε την πόρτα στα μούτρα. Του είπε ότι ενοχλεί, «τι θές;» και άλλα. Ο κ. Κασιμέρης κάτι της απάντησε, άνοιξε ξανά την πόρτα της διευθύντριας και μας είπε να έρθουμε και εμείς. Η Διευθύντρια του είπε «ποιος είσαι εσύ που θα λες ποιος μπαίνει στο γραφείο μου; Είσαι τραμπούκος. Είσαι σκουπίδι» και άλλα. Ο κ. Κασιμέρης άρχισε να φωνάζει. Τότε ήρθε και ένας άλλος υπάλληλος από το γραφείο της Διευθύντριας και άρχισε να σπρώχνει με την κοιλιά του τον κ. Κασιμέρη και να του φωνάζει και να τον βρίζει. Ο κύριος αυτός φορούσε επάνω του μια θήκη που είχε μέσα ένα πιστόλι. Εμείς προσπαθήσαμε να μπούμε στη μέση. Λίγα λεπτά μετά ο κ. Κασιμέρης μας είπε «φεύγουμε», «όλοι κάτω».

Θέλουμε να καταγγείλουμε τη συμπεριφορά της διευθύντριας και των υπαλλήλων που μας συμπεριφέρθηκαν άσχημα και μας επιτέθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας της οδού Αγησιλάου.

Θέλουμε να καταγγείλουμε ότι υπήρχε υπάλληλος με πιστόλι. Αυτό μας φοβίζει.

Επίσης φοβόμαστε ότι οι υπάλληλοι στην Επιθεώρηση Εργασίας της οδού Αγησιλάου δεν θα είναι αντικειμενικοί απέναντι μας και θα βγάλουν αποφάσεις αρνητικές για εμάς. Μπορούμε να κάνουμε την εργατική διαφορά σε άλλη Επιθεώρηση Εργασίας ή τουλάχιστον με την συμμετοχή κάποιων υπαλλήλων / υπηρεσιακών παραγόντων που να εξασφαλίσουν ότι όλα θα γίνουν αντικειμενικά και σωστά;

 

 Υπογράφουν:

Οι εργαζόμενες στην ΛΙΝΚ ΑΠ που καθαρίζουμε τα λεωφορεία της Ο.ΣΥ. στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού και μέλη του υπό σύσταση σωματείου ΣΕΡΚΑ (Σωματείο Εργαζομένων σε Καθαρισμούς).

Σημείωση «Ξ»: Δεν δημοσιεύουμε τα ονόματα των 8 καθαριστριών που έχουν υπογράψει αυτό το κείμενο για την δική τους ασφάλεια. Τα έχουμε ωστόσο στη διάθεση μας και φυσικά υπάρχουν στην αναφορά που έχουν κατατεθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,242ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα