Θεσ/νίκη: Αποχωρήσεις από την Αυ.ΡΑ στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση 19 μελών και φίλων της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης (Αυ.Ρ.Α.) στο δήμο Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης, με την οποία δηλώνουν την αποχώρησή τους από την παράταξη

 

Δήλωση αποχώρησης μελών και φίλων της «Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» στο δήμο Νεάπολης Συκεών

Η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει πια.

Η παράταξη που δημιουργήσαμε πριν από μόλις 3 χρόνια – μετά από μακριές κι επίμονες προσπάθειες – σήμερα έχει μετατραπεί σε κάτι τελείως διαφορετικό.

Γράφαμε στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη τότε, πως «Βασικό πλαίσιο αρχών που διέπει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Δημοτικής Κίνησης είναι η συλλογικότητα στον αντίποδα της συνήθους συσπείρωσης γύρω από το πρόσωπο – επικεφαλής, η ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών σε όλα τα επίπεδα, η αποφυγή ιεραρχικών και ανταγωνιστικών σχέσεων, η καταπολέμηση του παραγοντισμού, η άμεση δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η εναλλαγή και ανακλητότητα των εκλεγμένων σε όργανα, η αναγνώριση του δικαιώματος για ισοδύναμη έκφραση στις μειοψηφούσες απόψεις».

Σήμερα, όλα αυτά έχουν ξεχαστεί ή ακόμα χειρότερα λοιδορούνται ανοιχτά. Το μόνο που έχει μείνει από τα παραπάνω είναι η εναλλαγή, που τόσο την πολέμησαν τότε οι ίδιοι που την αποζητούν σήμερα, μια και – για κακή τους τύχη – δύο από τα τρία εκλεγμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο μέλη της παράταξης δεν ανήκουν στον κομματικό τους χώρο.

Γράφαμε πως «Στοχεύουμε σε μια Δημοτική κίνηση που θα διαχωρίζει τη θέση της από παραγοντισμούς, από λογικές ανάθεσης, από προσωποκεντρικές λειτουργίες, από εκλογοκεντρικά μοντέλα».

Σήμερα, μαθαίνουμε πως «απέχουμε απ’ τις επόμενες εκλογές μόλις 3,5 χρόνια» (!!) και πως πρέπει η παράταξη «να διευρυνθεί, μακριά απ’ τις ιδεοληψίες του παρελθόντος», δηλαδή να εντάξουμε σ’ αυτή άρον άρον όσους παράγοντες της περιοχής είναι σε θέση να προσφέρουν ψήφους.

Γράφαμε πως «Στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών έχουν αναπτυχθεί συλλογικότητες ενός πλατιού φάσματος που είτε σποραδικά, είτε με αξιοπρόσεχτη συνέχεια συσπειρώνουν αρκετούς συμπολίτες μας. Το κίνημα για το ξήλωμα των παράνομών κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το κίνημα για την αποτροπή των αυξήσεων στον ΟΑΣΘ, οι ΠΕΡιαστικοί ΚΑλλιεργητές, η ΑΠΑΝ, η Πρωτοβουλία Αγώνα Δυτικών Συνοικιών, η κίνηση ενάντια στα χαράτσια, είναι μερικές από αυτές τις συλλογικότητες».

Σήμερα, αγωνιστές του κινήματος ενάντια στα χαράτσια βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και η ΑΠΑΝ, η πιο μακρόβια συλλογικότητα της περιοχής, με πλούσια δράση που δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί από κανέναν, αντιμετωπίζεται σαν εχθρός και μίασμα.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω προέρχονται από το γεγονός ότι ενώ η Αυ.Ρ.Α δημιουργήθηκε σαν μια παράταξη που είχε στο DNA της τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια και τις συνέπειές τους στη ζωή των δημοτών και τη λειτουργία – ή μάλλον το θάνατο – της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σήμερα έπρεπε να δοθούν σκληρές μάχες επί μήνες για να καταφέρουμε ν’ αναφερθεί μια φορά η λέξη «μνημόνιο» στην απόφαση της τελευταίας Γ. Συνέλευσης.

Αυτή η μετάλλαξη, διανθισμένη με άπειρα παραδείγματα συμπεριφορών μακριά από κάθε έννοια αλληλεγγύης ή συντροφικότητας, δεν είναι δυνατό να συνεχίσει να γίνεται ανεκτή.

Ο λόγος βέβαια δεν είναι συναισθηματικός ή ηθικός, χωρίς να παραγνωρίζουμε κι αυτή την πολύ σημαντική παράμετρο.

Τι νόημα έχει να κάνουμε εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και την ίδια στιγμή να μην καταδικάζουμε την πολιτική για το προσφυγικό που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση κατ’ εντολήν της ΕΕ;

Τι νόημα έχει να πάρουμε πρωτοβουλίες για τους συνδημότες μας που αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος ή πλειστηριασμούς, χωρίς να καταγγείλουμε αυτούς που τους επιβάλλουν;

Τι νόημα έχει να παρουσιάζουμε ριζοσπαστικές προτάσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ίδια στιγμή να συντασσόμαστε με αυτούς που απεμπολώντας διακηρυγμένες θέσεις ετών, εφαρμόζουν τις ακριβώς αντίθετες πολιτικές, εκεί που ασκούν εξουσία;

Κοροϊδεύουμε τους δημότες; Ή κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας; Εμείς δεν επιθυμούμε να κοροϊδέψουμε κανέναν.

Καμιά παράταξη δεν μπορεί να επιτελέσει οποιονδήποτε υγιή σκοπό, χωρίς να υπάρχει μια γενική τουλάχιστον συμφωνία για τον στρατηγικό της στόχο, έστω κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα φτάσουμε σ’ αυτόν. Αυτός ο κοινός στρατηγικός στόχος, της υπεράσπισης της κοινωνίας και της δημιουργίας ενός νέου υποδείγματος, μακριά από τις λογικές της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative), έχει πια πάψει να υπάρχει.

Αποχωρώντας από την Αυ.Ρ.Α, δεν αποχωρούμε από τους αγώνες και τις ελπίδες που μας ένωσαν. Θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε, θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε, σταθεροί στην ίδια κατεύθυνση που χρόνια πορευόμασταν. Και είμαστε σίγουροι ότι με αρκετούς από την παράταξη σύντομα θα ξανασυναντηθούμε.

 

Αναστασιάδου Σάρρα

Βέλλιου Γεωργία

Βογιατζής Παναγιώτης

Βοχαΐτης Γιάννης

Γκοτζαθανάση Αγγελική

Δασκάλου Νίκος

Ζιάμπας Σάκης

Κουτσούλας Θανάσης

Μαλαμίδης Μάλαμας

Μορέλλα Σοφία

Μορέλλας Βασίλης

Μουσλίδης Γιάννης

Νικολαΐδης Κώστας

Παπανικολάου Νίτσα

Πλουμίδης Γιώργος

Προύφλιας Άγγελος

Τσιτσάκη Γεωργία

Φωτίου Άκης

Χατζηεμμανουήλ Ιγνάτης

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα