Η Καλιφόρνια συνεχίζει να αναπνέει μεθάνιο

Του Νίκου Κοκκάλη

 

Τον Οκτώβρη του 2015, ανακαλύφθηκε διαρροή σε μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στο φαράγγι Aliso της Καλιφόρνια, στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες. Η διαρροή αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την έκλυση χιλιάδων κυβικών μέτρων μεθανίου. Οι εγκαταστάσεις στις οποίες έγινε η διαρροή ανήκουν στην ιδιωτική εταιρία Southern California Gas (SoCalGas). Επί τρεις ολόκληρους μήνες η εταιρία «προσπαθούσε να σταματήσει την διαρροή».

Στη διάρκεια όμως αυτών των μηνών, η περιοχή έγινε ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους κατοίκους. Μέσα σε αυτό το διάστημα εκατοντάδες κάτοικοι πήγαν σε ιατρικά κέντρα της περιοχής, ταλαιπωρούμενοι από εξανθήματα, πονοκεφάλους, ρινορραγίες και αναπνευστικά προβλήματα, που όλα σχετίζονταν με τη διαρροή.

Την ίδια στιγμή η Πολιτεία της Καλιφόρνια έδειξε να κινείται με χαρακτηριστική βραδύτητα, μιας και ο Κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόνο αφού οι κάτοικοί της άρχισαν να την εγκαταλείπουν! Εν τέλει, μετά από πολλούς μήνες (στις αρχές Φλεβάρη) ανακοινώθηκε ότι η διαρροή σταμάτησε, και στις 23/2 οι αρχές δήλωσαν πως οι κάτοικοι μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους…

Όμως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου NBC, που προβλήθηκε στις 13 Μαρτίου, φαίνεται πως η περιοχή είναι κάθε άλλο παρά κατοικήσιμη. Από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη, 300 νέα κρούσματα με συμπτώματα ίδια με αυτά που παρουσιάζονταν πριν να σταματήσει η διαρροή αναφέρθηκαν στις τοπικές αρχές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, κάτοικοι δήλωσαν πως τα συμπτώματα ξαναεμφανίστηκαν την ημέρα που γύρισαν στις οικίες τους.

Είναι προφανές ότι οι αρχές κήρυξαν την περιοχή ασφαλή, χωρίς να ελέγξουν αν όντως σταμάτησε η διαρροή, και αν συνέχιζαν να υπάρχουν συγκεντρώσεις μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Και για άλλη μια φορά, το… λογαριασμό θα πληρώσουν οι κάτοικοι, των οποίων την υγεία η εταιρεία και οι τοπικές αρχές βάζουν σε κίνδυνο χωρίς δεύτερη σκέψη!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα