Εποχή (ακροδεξιών) τεράτων

Της Χριστίνας Ζιάκα

 

Προς επαλήθευση του αποφθέγματος του Γκράμσι «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος πασχίζει να γεννηθεί, τώρα είναι η εποχή των τεράτων», η εποχή μας εμφανίζει τη δική της ποικιλία «τεράτων». Αυτών της ελληνικής Ακροδεξιάς  που ανασυντάσσεται. Το έδαφος το δημιούργησαν η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, η φθορά των παραδοσιακών αστικών κομμάτων, η ψηλή αποχή στο ιστορικό 44% στις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015, οι επιτυχίες των ακροδεξιών ή λαϊκίστικών κομμάτων στην Ευρώπη και η προσφυγική κρίση. Αλλά η «μαμή» είναι η εξελισσόμενη δίκη σύσσωμης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Γιατί προσφέρει νομιμοποίηση σε όσους θέλουν να εκφράσουν και να διαχωρίσουν την «σοβαρή» από την «ποινικοποιημένη» Ακροδεξιά. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους βέβαια επιθυμούν να γίνουν χρήσιμοι για το σύστημα όταν θα τους χρειαστεί.

Καρατζαφέρης – Μπαλτάκος

Στη δημιουργία της «Εθνικής Ενότητας» προχώρησαν οι Καρατζαφέρης και Μπαλτάκος, συσπειρώνοντας φιλοβασιλικούς, ακροδεξιούς, φιλο-χουντικούς, με την στήριξη ακραίων μητροπολιτών όπως ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Από κοντά ο Ν. Νικολόπουλος («Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος»), ο Π. Ψωμιάδης («ΠΑΤΡΙΔΑ») κι ο «Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας» των απόστρατων αξιωματικών που συμμετείχαν στις ευρωεκλογές του 2014. Ενώ συζητήσεις γίνονται με τον Φ. Κρανιδιώτη, τον Β. Πολύδωρα και τον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Νικόλαο.

Εκ πρώτης όψεως κυριαρχεί η παλαιο-ακροδεξιά, που για 10ετίες στεγαζόταν στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ψημένοι και δοκιμασμένοι άνθρωποι του συστήματος, αρκετοί και με κυβερνητική εμπειρία –δηλ. μια ασφαλής επιλογή για την ελληνική αστική τάξη αν χρειαστεί ένα κόμμα-μπαλαντέρ την επόμενη περίοδο.

Το πολιτικό τους στίγμα αναμενόμενο. Με το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα», περιτιλύγουν τις συγκεντρώσεις τους… Αυτοπροσδιοριζόμενοι λένε ότι θα αναβιώσουν το «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και πως τοποθετούνται στις αντιμνημονιακές και ευρωσκεπτιστικές δυνάμεις, βλέποντας θετικά ένα πιθανό Grexit και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Από μια λαϊκίστική σκοπιά εμφανίζουν ως προτεραιότητες τους την προστασία των χαμηλών εισοδημάτων και την υπεράσπιση των εθνικών ζητημάτων και της κυριαρχίας της χώρας. Σε τελευταία ανάλυση όμως ο ελληνικός καπιταλισμός είναι αδύνατον να …προκόψει ξανά επιστρέφοντας σε εθνοκεντρικές πολιτικές. Γιατί η κρίση του καπιταλισμού που ξεκίνησε το 2007 είναι διεθνής αλλά και εθνική ταυτόχρονα. Κανένας εθνικός καπιταλισμός –ακόμα και οι ισχυρότεροι του κόσμου– δεν  βρίσκονται έξω από τη δίνη.

Και βέβαια καμιά έκπληξη δεν προκαλεί πως σ’ αυτή την συγκυρία προτάσσουν τις σκληρές αντι-προσφυγικές θέσεις τους. Ο Καρατζαφέρης σε συνέντευξη του στον «Ενικό» του Ν.Χατζηνικολάου, έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ. Είπε πως αν ήταν στο χέρι του θα ναύλωνε πλοία, θα τα γέμιζε πρόσφυγες και σε συνεννόηση με τους Ρώσους θα τους επέστρεφε στη Συρία! Δηλ. στον βέβαιο θάνατο! Ευτυχώς δεν είναι στο χέρι του!

Ρήγας και Λ.Ε.Π.ΕΝ.

Μπορεί να τους μάθαμε από την παρθενική τους εμφάνιση με την αντι-προσφυγική διαδήλωση μίσους στον Πειραιά στις 10 Απρίλη, αλλά η Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση (ΛΕΠΕΝ) έκανε το Οργανωτικό της Προσυνέδριο το Σάββατο 12 Μαρτίου στον Πύργο Ηλείας.

Ιδρυτής και επικεφαλής της ΛΕΠΕΝ είναι ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος Χρήστος Ρήγας, που αποχώρησε από την Χρυσή Αυγή τον Μάη του 2015, αμέσως μετά την έναρξη της δίκης της. Υπήρξε από τα πιο γνωστά στελέχη της Χρυσής Αυγής στον Αγ. Παντελεήμονα και είχε κατηγορηθεί για υπόθεση διπλής δολοφονίας στο Χαλάνδρι το 2009, αλλά αθωώθηκε το 2012.

Δεν κρύβουν ότι όραμα τους είναι ο εθνικοσοσιαλισμός, δηλ. η χιτλερική ιδεολογία, και θεωρούν πως το ιδεολογικό μονοπώλιο της Χρυσής Αυγής έλαβε τέλος από την στιγμή που βρέθηκε υπόδικη η ηγεσία της.

Στην συγκέντρωση του Πειραιά, δίπλα στον Χ. Ρήγα βρέθηκε και ο παλιός γνώριμος Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής μέχρι το 2007. Υπήρξε για χρόνια εκδότης της χουντικής εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος».

Το προφίλ της πιο hardcore Ακροδεξιάς το συνάγουμε και από το παρουσιολόγιο της ιδρυτικής συνάντησης στην Ηλεία. Όλος ο …μπαξές ήταν εκεί: η «Πατριωτική Κίνηση Πολιτών Καβάλας», ο Στρατηγός ε.α. Γ. Αϋφαντής, από την «Εθνεγερσία», η «Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης», «Ορθόδοξοι Έλληνες Πατριώτες» Κέρκυρας, ο τ. Βουλευτής Λαρίσης της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, η «Πατριωτική Κίνηση Κορινθίων Πολιτών» με επικεφαλής τον τ. Βουλευτή Κορίνθου της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα, η «Ελληνική Δράση» Καλαμάτας με επικεφαλής τον Αξιωματικό ε.α. Χ. Βασιλόγιαννη κ.λ.π.

Όμως το ενοποιητικό στοιχείο όλων αυτών είναι πως θέλουν να αποφύγουν την κατάληξη της Χρυσής Αυγής. Όραμα τους είναι μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή» (σ.σ. σαν αυτή που αναζητούσε ο γνωστότατος …Μπάμπης του ΣΚΑΙ) ή ακόμα καλύτερα η ελληνική αντιγραφή του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν –με την οποία έχουν επαφές για συνεργασία.

Από την σκοπιά μας δεν αρκεί να τους ευχηθούμε «κακή τύχη». Πρέπει να την εξασφαλίσουμε χτίζοντας την επαναστατική αριστερή διεθνιστική εναλλακτική!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα