Σήμερα, Πέμπτη 13/9 – Εκδήλωση: 5 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα – Δεν ξεχνάμε!

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά σχετικά με την εκδήλωση που οργανώνει την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη στο κηπάκι της Τσαμαδού, για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

 

Εκδήλωση – συζήτηση Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη – ώρα 7 το απόγευμα – κηπάκι οδού Τσαμαδού – Εξάρχεια

Ομιλητές:

  • Σεραφείμ Σεφεριάδης – Πανεπιστημιακός Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Ελευθερία Κουμάντου – Δημοσιογράφος – μέλος του Golden Dawn Watch
  • Ελευθερία Τομπατζόγλου – Δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα

Συντονίζει η Αγγελική Βαλσαμάκη – Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά

 

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Η δολοφονία του Παύλου υπήρξε το αποκορύφωμα μιας σχεδιασμένης ναζιστικής δραστηριότητας εκείνον τον ματωμένο Σεπτέμβρη: μόλις λίγους μήνες μετά την -δίχως ιδιαίτερο πολιτικό κόστος- χρυσαυγίτικη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η Χρυσή Αυγή είχε αποφασίσει να συστηματοποιήσει τις επιθέσεις της στον κόσμο του αγώνα και ο Παύλος Φύσσας ήταν το άμεσο θύμα αυτής της εξέλιξης. Η αντίστοιχης έντασης επίθεση που προηγήθηκε σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα μόλις λίγες μέρες πριν την δολοφονία του Φύσσα ήταν κομμάτι της ίδιας στρατηγικής του ναζιστικού αυτού μορφώματος.

Τα αντανακλαστικά του αντιφασιστικού κινήματος ήταν άμεσα, είχαν μαζικά αποτελέσματα και η απάντηση του κόσμου του αγώνα μπλόκαρε τις προθέσεις της Χρυσής Αυγής να αναβαθμίσει περαιτέρω την δράση της. Ωστόσο δεν πρέπει να το ξεχνάμε: ο Παύλος Φύσσας δεν σκοτώθηκε ούτε «τυχαία», ούτε εξαιτίας μιας συμπλοκής που «ξέφυγε». Η δολοφονία του υπήρξε απότοκο της συνεχόμενης γιγάντωσης της Χρυσής Αυγής εκείνη την περίοδο και της ολοένα και μεγαλύτερης παρεμβατικότητας που αποκτούσε στη δημόσια ζωή. Ο Παύλος Φύσσας σκοτώθηκε επειδή το αυγό του φιδιού δεν έσπασε όσο ήταν ακόμα νωρίς.

Φέτος συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η πολιτική αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής σε σχέση με  τότε είναι δεδομένη αλλά η εγρήγορση του αντιφασιστικού κινήματος παραμένει αναγκαία. Οι ναζί συνεχίζουν να είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα  παρότι είναι  πλέον ανοιχτά παραδεκτό πως αποτελούν μαχαιροβγάλτες που επιτίθενται σε πρόσφυγες και αγωνιστές. Ταυτόχρονα, το τελικό αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης  δίκης τους δεν είναι καθόλου δεδομένο παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας και καμία μέσα στην ελληνική κοινωνία που να μπορεί να ισχυριστεί με σοβαρότητα πως «δεν ξέρει». Κάθε μέρα που περνάει, ο ναζισμός συνεχίζει να προσπαθεί για την απόλυτη φυσικοποίηση του μέσα στην ελληνική κοινωνία. Και κάθε μέρα που περνάει, το αντιφασιστικό κίνημα οφείλει να υψώνει τείχη ανάμεσα σε αυτόν και τα καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο φασισμός δεν νικήθηκε και δεν θα νικηθεί ποτέ όσο η πρωτοβουλία των κινήσεων στο ζήτημα της καταπολέμησης του θα βρίσκεται στα χέρια του Κράτους και των κυβερνήσεων. Ο φασισμός είναι μια γάγγραινα, έτοιμη να φάει τα σωθικά της εργατικής τάξης εξυπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα με τους αστικούς θεσμούς που υποτίθεται πως τον αντιμάχονται. Δεν έχουμε αυταπάτες για τη φύση του και όσο οι ναζί κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας και παίζουν ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι μέρες της επετείου της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα οφείλουν να είναι μέρες μνήμης, μέρες εγρήγορσης και αφύπνισης απέναντι στο ναζιστικό φαινόμενο, να είναι οι μέρες που μαζικά και δυναμικά, το κοινωνικό κίνημα δηλώνει πως δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει και να συμβιβαστεί με την απρόσκοπτη παρουσία του ναζισμού στην κοινωνία, οι μέρες που δηλώνουμε πως ο αντιφασιστικός αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι οι φασίστες να καταλήξουν οριστικά και αμετάκλητα εκεί όπου είναι η θέση τους: στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά καλεί σε εκδήλωση-συζήτηση, την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη, για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 19:00, στο Κηπάκι της Τσαμαδού στα Εξάρχεια και συμμετέχει στην πορεία στο Κερατσίνι, την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη στις 17:30, στην οδό Παύλου Φύσσα 60, που θα κινηθεί προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.

Επίσης στηρίζουμε την συναυλία της οικογένειας και των φίλων του Παύλου στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη στις 9 το βράδυ.

 

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ

http://antifasistikossyntonismos.blogspot.gr/

Τηλ 6976436302 – 210 3813928  – 210 2283018

 

Η εκδήλωση στο fb εδώ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα