Απ’ το Stonewell του 1969 στη Θεσ/νίκη του 2016

Η «Ανοιχτή Πρωτοβουλία για το 5ο Thessaloniki Pride» διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Τι Pride θέλουμε; Από το Stonewall του ’69 στην Θεσσαλονίκη του ‘16», την Παρασκευή 15/4. Ακολουθεί το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας:

 

εκδήλωση πρωτοβουλίαςΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ την

Παρασκευή 15 Απρίλη

στις 6.30μμ

στο αμφιθέατρο Α’ – ισόγειο της ΝΟΠΕ στο ΑΠΘ
(κτίριο Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών)

ΛΟΑΤΚΙΑ+ ΠΑΡΤΙ το Σάββατο16 Απρ από τις 9μμ
στο Μικρόπολις, Βασιλέως Ηρακλείου 18, γωνία με Βενιζέλου

 

ΤΙ PRIDE ΘΕΛΟΥΜΕ;
Από το Stonewall του ’69 στην Θεσσαλονίκη του ’16

Στις 28 Ιουνίου 1969 η αστυνομία σε μία συνηθισμένη της έφοδο, εισέβαλε στο μπαρ Stonewall, στη Νέα Υόρκη και επιτέθηκε σε ΛΟΑΤΚΙΑ+* άτομα ασκώντας βία και συλλαμβάνοντας κόσμο. Μετά από χρόνια καταπίεσης και καταστολής το ποτήρι ξεχείλισε και οι θαμώνες αντέδρασαν αυθόρμητα ενάντια στη βία της αστυνομίας. Η εξέγερση στο Stonewall, που ξεκίνησε εκείνη τη μέρα και συνεχίστηκε για αρκετό καιρό, αποτελεί σταθμό στη διεκδίκηση των ΛΟΑΤΚΙΑ+ δικαιωμάτων στη σύγχρονη εποχή. Ένα χρόνο αργότερα έγινε το πρώτο φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride) στις ΗΠΑ.

46 χρόνια μετά, τα Pride έχουν καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο. Σε άλλες χώρες συνοδεύονται με αστυνομική καταστολή, σε άλλες είναι ένα εμπορευματοποιημένο ”πάρτι” αποκομμένο από κινηματικές διεκδικήσεις. Πόσα όμως έχουν πραγματικά αλλάξει;

• Πόσο άνετα νιώθουν τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα να εκφράσουν ανοιχτά στην κοινωνία και στον προσωπικό τους περίγυρο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου τους;
• Πόση ασφάλεια νιώθουν να κυκλοφορήσουν και να εκφραστούν ελεύθερα σε δημοσίους χώρους;
• Πόσα δικαιώματα τους καταπατούνται στον βωμό του «φυσιο-λογικού» και της «κανονικότητας» που επιβάλλουν τα κοινωνικά στερεότυπα;
• Και τελικά είναι τα σημερινά Pride και ο τρόπος που διεξάγονται ο τρόπος για να διεκδικήσουμε όλα τα παραπάνω;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θέλουμε να συζητήσουμε όλοι/ες μαζί στην εκδήλωση που διοργανώνει η Ανοιχτή Πρωτοβουλία για ένα αυτο-οργανωμένο Thessaloniki Pride.
Για αυτό σας καλούμε στην εκδήλωσή μας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 18:30 στο ισόγειο της ΝΟΠΕ στο ΑΠΘ (αμφιθέατρο Α’).

Το Σάββατο 16 Απρίλη διοργανώνουμε πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης της Πρωτο-βουλίας, από τις 9μμ και μετά στον χώρο Μικρόπολις (Βενιζέλου και Βασιλέως Ηρακλείου 18).

Οι συνελεύσεις της Πρωτοβουλίας είναι ανοιχτές προς όλους/ες και πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στις 19:00 στον Κοινωνικό Χώρο «Στέκι Μεταναστών» (Ερμού 23 με Βενιζέλου).

Η εκδήλωση στο facebook εδώ

_______________
*Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουίρ, Ίντερσεξ, Ασέξουαλ +

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα