Από τη δράση μας

Πετρούπολη: «Χωματερή STOP» – συνέλευση 7/10

Την Κυριακή, 7 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη, μετά το καλοκαίρι, συνέλευση της επιτροπής κατοίκων «Χωματερή STOP – Πολίτες εν δράσει». Περίπου 20 συναγωνιστές συζητήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις.

Δυσοσμία από Φυλή και ανάγκη για μαζική τοπική συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Κατ’ αρχάς, ασχοληθήκαμε με την ανυπόφορη καλοκαιρινή δυσοσμία από τη Φυλή, που λόγω της επαναχρησιμοποίησης του Α’ κυττάρου (το οποίο είχε δοθεί προς αποκατάσταση αλλά ξαναχρησιμοποιείται) και της αναμενόμενης νέας Γ’ επέκτασης, θα αποτελεί την καθημερινότητά μας, όπως φαίνεται, όχι μόνο το καλοκαίρι.

Η καθόλου αθώα δυσοσμία έχει αναδείξει το θέμα της Φυλής και της επέκτασης στο λατομείο Μουσαμά, που ακόμα δεν έχει διαψευστεί από κανέναν επίσημο φορέα, στο πιο φλέγον πρόβλημα των κατοίκων της Πετρούπολης και των γύρω περιοχών.

Η ανάγκη για μια μαζική τοπική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και για ένα συνολικότερο σχέδιο αντίστασης της τοπικής κοινωνίας, όχι μόνο για το θέμα του Μουσαμά αλλά και για τη δυσοσμία από τη Φυλή, είναι πιο μεγάλη από ποτέ.

Για τις διαρροές περί ΧΥΤΥ στα δύο λατομεία σε Κορωπί και Μέγαρα

Για το θέμα της χωροθέτησης των νέων ΧΥΤΥ, όπως έχει προκύψει από τις διαρροές για τη χρήση 2 λατομείων (του Κυριακού στο Κορωπί και του Σταμέλου στο όρος Πατέρα στα Μέγαρα) αναφέραμε την αβεβαιότητα που υπάρχει, μιας και δεν πρόκειται για επίσημες ανακοινώσεις.

Συναγωνιστές από τη Φυλή τόνισαν ότι ενδέχεται όλη αυτή η «φασαρία» για τα δύο νέα λατομεία να είναι απλά προπέτασμα καπνού για την επέκταση της χρήσης του ΧΥΤΑ Φυλής (είτε με τη δημιουργία του Γ’ κυττάρου, είτε με τη χρήση του λατομείου Μουσαμά) αφού ακόμα κι αν χωροθετηθούν τα λατομεία Κυριακού και Σταμέλου, θα χρειαστούν τουλάχιστον 1-2 χρόνια μελετών πριν προχωρήσει η κατασκευή τους. Και αυτό στην περίπτωση που δεν προκύψουν αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων, κάτι που είναι πολύ πιθανό αν θυμηθούμε ότι το λατομείο Κυριακού είχε επιλεγεί και το 2003 αλλά οι αντιδράσεις των κατοίκων ματαίωσαν το έργο. Επιπλέον, πρόκειται για πολύ μικρής έκτασης χώρους, κάτι που μεγαλώνει τις υποψίες ότι στο τέλος τα σκουπίδια θα κατευθύνονται και πάλι στη Φυλή.

Η θέση μας παραμένει υπέρ της δημόσιας και δημοτικής εκμετάλλευσης του «πλούτου» των σκουπιδιών, με τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Η συνέλευση έκφρασε την αλληλεγγύη της προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών και τη στήριξή σε ενδεχόμενες κινητοποιήσεις τους, αν και όταν επισημοποιηθεί η χρήση των δύο λατομείων σε Κορωπί και Μέγαρα.

Παιδική γιορτή της «Χωματερή STOP» – 11/9

Τέλος μιλήσαμε για τις τελικές προετοιμασίες της παιδικής γιορτής που είχε ματαιωθεί τον Ιούνιο λόγω βροχής και που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοέμβρη. Βάλαμε ιδέες για επόμενες δράσεις και για κοινές ανακοινώσεις και δράσεις με τοπικούς φορείς, αφού τα προβλήματα είναι μεγάλα και απαιτούν ενωτική διάθεση αλλά και αγωνιστικό φρόνημα.

Με ανανεωμένες δυνάμεις και ηθικό, συνεχίζουμε!

 

Βόλος: Συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών, 15/10

Απολογισμός και προγραμματισμός δράσεων είναι τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα (στην οποία συμμετέχει το «Ξ») τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου.

Η πιο πρόσφατη δράση της Επιτροπής αφορά στη διαμαρτυρία την Τρίτη, 9 Οκτώβρη, όταν πλοίο από την Ιταλία ξεφόρτωσε σκουπίδια στο λιμάνι έξω από την ΑΓΕΤ Lafarge. Υπήρξε συγκέντρωση κόσμου και έγινε μήνυση για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων μεταφοράς  και εκφόρτωσης των απορριμματογενών καυσίμων.

Στη συνέλευση συζητήθηκε με ποιους τρόπους θα συνεχίσει η Επιτροπή τον αγώνα της. Σημειώθηκε ότι υπάρχει η ανάγκη να γίνει ξανά μια μαζική κινητοποίηση όπως του συλλαλητηρίου με χιλιάδες πολίτες της 5ης Μαϊου. Η Επιτροπή αποφάσισε ακόμα να στραφεί με ιδιαίτερη έμφαση προς τη νεολαία, τους μαθητές και τους φοιτητές της πόλης. Χρειάζεται η σωστή ενημέρωση και δραστηριοποίηση των νέων ανθρώπων που θα αναπνέουν αυτό τον αέρα κι είναι επομένως σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

Πρόθεση της Επιτροπής είναι να διατηρήσει την επαφή και συνεργασία με τους πάνω από 100 φορείς που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της 5ης Μάη στην κατεύθυνση της ύπαρξης ενός κοινωνικού μετώπου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ακόμα, συζητιέται το να οργανωθεί μια κάθοδος – διαμαρτυρία των Βολιωτών στην Αθήνα.  Επίσης, υπάρχει επαφή με ομάδα δικηγόρων, έτσι ώστε η Επιτροπή να είναι θωρακισμένη  νομικά γύρω από το ζήτημα. 

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 17/10 η Δημοτική Αρχή θα βάλει για ψήφιση το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, στο οποίο περιλαμβάνεται η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF (δηλαδή υλικού προς καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες) κόστους 41 εκ. ευρώ. Η Επιτροπή καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα, στο Δημαρχείο. 

 

Ελεύθερα μαθήματα Αραβικών στο στέκι «π»

Από την Τετάρτη 17 Οκτώβρη και κάθε Τετάρτη 20:00-21:00, θα πραγματοποιούνται μαθήματα Αραβικών στο «Π – χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης & πολιτισμού», Καμπούρογλου και Σαμαρά – Κάτω Πατήσια.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες, κυρίως με γνωστικό υπόβαθρο απόλυτα αρχάριων έως και κάπως προχωρημένων. Αρκετά προχωρημένοι είναι ευπρόσδεκτοι για πιθανή συνεργασία σε ελευθέρα μαθήματα αλληλοδιδακτικής.

 

1η Παιδική Αντιρατσιστική Γιορτή Antinazi Zone

Το αριθμητικό στον τίτλο, υποδηλώνει σαφώς τη θέλησή μας να καθιερώσουμε τις συλλογικές δράσεις για παιδιά. Έναυσμα για αυτή τη σκέψη υπήρξε η 1η Παιδική Αντιρατσιστική Γιορτή στο γήπεδο του Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή, στις 7/10. Από νωρίς το μεσημέρι μία ομάδα ανθρώπων άρτια συντονισμένη γέμισε το χώρο με υλικά, παιχνίδια, βιβλία, μπογιές, αλλά κυρίως με διάθεση για ομαδικότητα και αλληλεγγύη. Αυτό άλλωστε ήταν και το κεντρικό μήνυμα της γιορτής, που ενισχύθηκε όσο ήταν δυνατό, μέσα από τις εκάστοτε δραστηριότητες. Στις 17:00 μ.μ. όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η δράση.

Οι πάνω από 250 άνθρωποι που επισκέφτηκαν το χώρο (συνοδοί και παιδιά) είχαν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν ανάμεσα σε σταθμούς με διαφορετικό χαρακτήρα. Ένας τεράστιος παγκόσμιος χάρτης στο κέντρο του γηπέδου κι ένα ζάρι με τις 6 ηπείρους, ανέθεταν στα παιδιά να ανακαλύψουν το σταθμό-ήπειρο που πετύχαιναν κάθε φορά. Κάθε διαδρομή τους επεφύλασσε μία δράση. Στην Αμερική έφτιαξαν χειροποίητη πλαστελίνη με αλεύρι, στην Ανταρκτική βρήκαν τον πάγκο των κατασκευών και των origami, στην Αφρική έπαιξαν ομαδικά κινητικά παιχνίδια από όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη ζωγράφισαν στο χαρτί του μέτρου με πολλούς, διαφορετικούς κι ευφάνταστους τρόπους, στην Ασία βρήκαν στημένο ένα ολόκληρο Luna-Park και στην Ωκεανία ανακάλυψαν το μπαούλο με τα παραδοσιακά παιχνίδια.

Όλα αυτά συνδέονταν μεταξύ τους υπό το όρο της φιλίας που ήταν γραμμένος σε διάφορες γλώσσες της κάθε ηπείρου και μπορούσε κάθε παιδί να τις συμπληρώσει στο «εισιτήριο» που κρατούσε στα χέρια του. Παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πάγκος face-painting, θεατρικό παιχνίδι κι αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, ενώ στήθηκαν αυτοσχέδιο βιβλιοπωλείο με βιβλία για μικρούς και μεγάλους, κυλικείο και χώρος υποδοχής για τις απαραίτητες ενημερώσεις του κοινού.

Η μεγάλη απήχηση αυτής της προσπάθειας, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους δράσεις λείπουν από τις γειτονιές μας και μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης παιδιών όλων των εθνικοτήτων. Σκοπός τέτοιων συναντήσεων είναι να προσφέρουν έναν ανοιχτό χώρο εκτόνωσης και δημιουργίας και να προάγουν την αλληλεγγύη και την ομαλότερη ενσωμάτωση όλων στο κοινωνικό σύνολο, εξαλείφοντας σταδιακά κάθε ίχνος ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Στόχος μας για τη συνέχεια είναι να αφιερώνουμε στα παιδιά παρόμοιες ημέρες με παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά και να δημιουργήσουμε πρόσφορο έδαφος για τη διεξαγωγή συζητήσεων πάνω σε θέματα που προβληματίζουν τους γονείς. Θεωρούμε δεδομένη τη σημασία των συλλογικών δράσεων κι απαραίτητη τη συμμετοχή σε αυτές όχι μόνο των ενηλίκων, αλλά και των μικρότερων μελών της κοινωνίας, σε μία περίοδο που η ασταθής κοινωνική πολιτική κι ο γενικότερος πολιτικός αποπροσανατολισμός, δημιουργούν στις γειτονιές και τα σχολεία επαναλαμβανόμενα σκηνικά ρατσισμού και bullying. Η συνέχεια λοιπόν, προβλέπεται σύντομα, βελτιωμένη κι αλληλέγγυα.

 

Προχωράνε οι προετοιμασίες για το 2ο Art against fascism σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πλησιάζει το δεύτερο Art against fascism, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοέμβρη στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ στην Αθήνα και στο χώρο ΤΑΚΙΜ στη Θεσσαλονίκη. Από τις πρώτες ώρες της δημοσιοποίησης των εκδηλώσεων χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα μέσω των social media. Χαρακτηριστικά, σχεδόν 4.500 άτομά έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται στη σχετική εκδήλωση στο facebook για το φεστιβάλ της Αθήνας, ενώ στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα το νούμερο είναι 750.

Το πιο σημαντικό όμως είναι τα δεκάδες μηνύματα που έχουμε λάβει από ανθρώπους που θέλουν να συμμετέχουν και να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούνε στη διοργάνωση. Και η ροή συνεχίζεται αμείωτη!

Αθήνα

Μέχρι στιγμής, στην Αθήνα έχουν γίνει αφισοκολλήσεις στο κέντρο της πόλης, όπως η παρακάτω γύρω από το Παιδαγωγικό τμήμα του ΕΚΠΑ, όπως και μοιράσματα της ανακοίνωσης που καλεί νέες και νέους, μαθητές, φοιτητές, κ.α. να συμμετάσχουν, είτε παίρνοντας μέρος στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, είτε βοηθώντας στα πρακτικά της διοργάνωσης, είτε παρακολουθώντας την.

Μέχρι στιγμής, μοιράσματα έχουν γίνει σε σχολεία στην περιοχή του Πειραιά, του Ζωγράφου, σε σχολές όπως το Παιδαγωγικό και η Φιλοσοφική ενώ σειρά έχουν άλλες σχολές του ΕΚΠΑ, αλλά και σχολεία σε άλλες γειτονιές. Έχει ήδη γίνει ένα κεντρικό μοίρασμα στο Μοναστηράκι και σειρά έχουν Θησείο , Ψυρρή και γύρω από το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση, κ.α.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει αφισοκολλήσεις στο κέντρο της πόλης, αλλά και μαζικά μοιράσματα της ανακοίνωσης σε κεντρικά σημεία, στο μαζικό φεστιβάλ συνεργατισμού στη ΒΙΟΜΕ και αλλού. Συνεχίζουμε με μοιράσματα σε σχολεία και γειτονιές!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα