Από τη δράση μας

Πετρούπολη 11/11: Δε θέλουμε χωματερές στην παιδική χαρά μας!

Την Κυριακή 11 Νοέμβρη κερδίσαμε ένα σπουδαίο αγώνα, έναν αγώνα με το αβέβαιο μέλλον που συναντάει καθημερινά ο καθένας μας και το κουβαλάει σαν ρουτίνα στο σβέρκο του. Γεμίσαμε με περισσότερα από 60 άτομα το αμφιθέατρο του 10ου δημοτικού Πετρούπολης, παίρνοντας τα στοιχεία 12 νέων συναγωνιστών μας, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ελπίδα στα μάτια των παιδιών μας, που ήταν οι πιο ενεργοί πολίτες αυτό το βράδι, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες που ανοίγονται, αν δραστηριοποιηθούν κάτω από κατάλληλες συνθήκες.

Λέγομαι Συμεών Μαϊστρέλης, μέλος της συλλογικότητας «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» και είμαι πολύ περήφανος που σήμερα ανέβηκα στο πάλκο του 10ου δημοτικού μαζί με τους Σοφία Μητρούλια, Χρήστο Καρνάβα και Παναγιώτη Τουργέλη, με μια κιθάρα κι ένα τραγούδι αρχικά για τις χωματερές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα θεατρικοπαιδαγωγικό παιχνίδι με τη γλυκιά μας Κατερίνα γύρω από το θέμα «χωματερές» και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.

Μετά ακολούθησε μια μουσική παράσταση από εμάς κι ένα χορευτικό σπάνιο στη θέα των ματιών μας, από τον ταλαντούχο Αντρέα Κολίσογλου, ο οποίος δεν πτοήθηκε στο παραμικρό από το πρόβλημα στα πόδια με το οποίο έχει γεννηθεί, όπως επίσης δεν πτοήθηκε ο εκ γενετής τυφλός μουσικός μας, Χρήστος Καρναβάς.

«Δεν θέλουμε χωματερές – στην παιδική χαρά μας – ανακυκλώστε με φωνές – σώστε τα όνειρά μας…»

Αυτό ήταν το ρεφρέν του τραγουδιού που τραγουδήσαμε όλοι μαζί, το φώναζαν στην κυριολεξία τα παιδιά που το έμαθαν μόλις λίγο πριν, στο προαύλιο του σχολείου… Πιστεύω ότι έστειλαν το μήνυμα κατευθείαν στις ψυχές των μεγάλων που τα παρακολουθούσαν από την εξέδρα συγκινημένοι!

Ένιωσα πολύ μεγάλη χαρά που ήρθε τόσος κόσμος, είμαι βέβαιος ότι το μήνυμά μας θα ταξιδέψει όπως ταξιδεύουν οι όμορφες και δυνατές στιγμές μας, που τις κουβαλάμε πάντα σαν φυλαχτό για το επόμενο βήμα. Απλά εμείς απόψε κάναμε κάτι παραπάνω από ένα βήμα, θα τολμούσα να πω ότι κάναμε ένα άλμα!

Συμεών Μαϊστρέλης, μέλος «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει»

 

Σχετικά με το ντοκιμαντέρ «Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής»

Τη Παρασκευή 8 Νοέμβρη, οι «Μαχητικές & Ελεύθερες» διοργάνωσαν προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής» στον χώρο ΤΑΚΙΜ στην Θεσσαλονίκη. Στη προβολή συμμετείχαν περισσότερα από 80 άτομα, με κάποιους/ες να κάθονται στο πάτωμα επειδή δεν υπήρχαν περισσότερες καρέκλες, ενώ μετά την προβολή, πολλοί και πολλές παρέμειναν στον χώρο και συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε.

Το ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με μία σειρά «μύθους» που επικρατούν γύρω από το ζήτημα του φασισμού αλλά και του γυναικείου ζητήματος. Οι δημιουργοί έρχονται σε επαφή με γυναίκες της Χρυσής Αυγής, τη κόρη του φύρερ Μιχαλολιάκου, Ουρανία, τη σύζυγο του βουλευτή Γιώργου Γερμενή, Ευγενία και τη μητέρα του επίσης βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου, Δάφνη, κατά τη διάρκεια της περιόδου που τα στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται προφυλακισμένα, μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Εκείνη την περίοδο υποτίθεται οι γυναίκες της Χρυσής Αυγής βγήκαν μπροστά για να καλύψουν το κενό που άφησαν οι φυλακισμένοι Χρυσαυγίτες.

Καθ’ όλη την διάρκεια του ντοκιμαντέρ, παρακολουθούμε δύο παράλληλες ιστορίες, δύο διαφορετικούς χαρακτήρες για κάθε μία από τις πρωταγωνίστριες. Ενώ προσπαθούν να παρουσιαστούν ως στοργικές κόρες, μαμάδες, γιαγιάδες, ως ευαίσθητες, όπως όλες οι γυναίκες, ως μορφωμένες και καλλιεργημένες, οι εκφράσεις τους αλλάζουν απότομα όταν η συζήτηση παίρνει ενοχλητικές για τις ίδιες τροπές. Τα ερωτήματα που τίθενται από τους παραγωγούς σπάνε την εικόνα που προσπαθούν να δημιουργήσουν. Είναι ναζίστριες; Τις ενοχλούν οι επιθέσεις των αντρών χρυσαυγιτών σε μετανάστες; Πώς ένιωσαν με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα;

Ο εκνευρισμός τους είναι έκδηλος σε κάθε τέτοιο ερώτημα, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να αποδείξουν πως για όσους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες ακολουθούν την Χρυσή Αυγή ευθύνονται τα ΜΜΕ που τους ρίχνουν λάσπη και τους συκοφαντούν. Έτσι, τελικά, δίνονται αβίαστα απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν κάποιο κόσμο.

Η αντίληψη πως οι γυναίκες από τη φύση τους είναι πιο γλυκές και συμπονετικές ισοπεδώνεται και είναι φανερό πως η ιδεολογία κυριαρχεί, η άρνησή τους να επιδοκιμάσουν ή να αποδοκιμάσουν το ναζισμό αποκαλύπτει ξεκάθαρα την κάλυψη που δίνουν στα ναζιστικά εγκλήματα.

Όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της προβολής, τα συναισθήματα που γεννά το ντοκιμαντέρ είναι έντονα. Η υποκρισία που ακολουθεί κάθε τους λέξη, η αντίφαση των εικόνων που βλέπουμε σε σχέση με τα λόγια τους προκαλούν από οργή μέχρι καγχασμό. …

Ενώ ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες και όλοι φύγαμε από τη προβολή λίγο πιο κεφάτοι και αισιόδοξοι. Όχι λόγω του περιεχομένου του ντοκιμαντέρ, αλλά γιατί με αφορμή το ντοκιμαντέρ βρεθήκαμε και συζητήσαμε μεταξύ μας άνθρωποι που δίνουμε μαζί τη μάχη κατά του φασισμού, μαζί με την μάχη για την γυναικεία απελευθέρωση. Και ξέρουμε πως «τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής» είναι απέναντί μας!

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο xekinima.org: Σχετικά με το ντοκιμαντέρ «Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής»

 

Πετυχημένη η εκδήλωση του «π» για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

30 άτομα πέρασαν από την εκδήλωση που οργάνωσε το «Π – Χώρος Κινημάτων, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού» το Σάββατο 10 Νοέμβρη, με τίτλο «Η δίκη της Χρυσής Αυγής και την απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος».

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος του Αθήνα 984 και μέλος του Golden Dawn Watch, ο Ανδρέας Τζέλης, δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, ενώ το άνοιγμα και το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Γιώργος Λυγουριώτης εκ μέρους του «Π».

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε μια πολύ ζωντανή κουβέντα που κράτησε κοντά στις 2 ώρες, όπου μπήκε εμφατικά η ανάγκη της ενότητας του αντιφασιστικού κινήματος, που θα μπορεί να δίνει απαντήσεις στην εγκληματική δράση της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, αλλά και στο επίπεδο της ενημέρωσης της κοινωνίας αποδομώντας την πολιτικά.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τη Παρασκευή 23 Νοέμβρη, όπου οπότε θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών, στις 9.30 το πρωί για τη Πανελλαδική ημέρα δράσης της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο xekinima.org: Πετυχημένη η εκδήλωση του «π» για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

 

Γόνιμη συνέλευση 9 οργανώσεων της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη 1 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ανοιχτή συνέλευση/συζήτηση με τίτλο:

«Το κλείσιμο ενός κύκλου, το άνοιγμα ενός νέου. Η ανάγκη για έναν κοινό χώρο διαλόγου και δράσης της Αριστεράς».

Την πρωτοβουλία πήραν 9 οργανώσεις/συλλογικότητες της ριζοσπαστικής Aριστεράς, ανάμεσα στις οποίες, το τελευταίο διάστημα, επιχειρείται μια σημαντική προσπάθεια κινηματικού και πολιτικού συντονισμού. Οι οργανώσεις αυτές είναι οι: Αναμέτρηση, Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ, ΑΡιστερή ΑΝασύνθεση, ΑΡιστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, Δικτύωση για τη ριζοσπαστική αριστερά, Κόκκινο Νήμα, Ξεκίνημα-Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση. Την συνέλευση επίσης παρακολούθησαν με αντιπροσώπους τους και το ΝΑΡ, το ΣΕΚ, η ΑΡΙΣ, η ΔΕΑ και η ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη.

Στη συνέλευση συμμετείχαν περισσότεροι από 80 αγωνιστές και αγωνίστριες από όλο το φάσμα της Αριστεράς, οργανωμένοι και ανένταχτοι.

***

Η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στους δανειστές και την άρχουσα τάξη και το πέρασμά του στο απέναντι στρατόπεδο σηματοδοτούν το τέλος μια εποχής. Το τμήμα εκείνο της Αριστεράς, που υιοθετούσε μια διαχειριστική λογική και πίστευε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις μέσα στα πλαίσια του συστήματος, αποκαλύφθηκε για ακόμα μια φορά: Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεν κυβέρνηση, αλλά ξεπούλησε τις αρχές και τις ιδέες της Αριστεράς. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι και οι υπόλοιποι μαζικοί ή ημι-μαζικοί σχηματισμοί της Αριστεράς βρίσκονται σε κρίση λόγω σοβαρών πολιτικών αδυναμιών. Από τη μία είναι ο σεχταρισμός, που μεταφράζεται σε άρνηση συνεργασίας με όποιον δεν αποδέχεται τη «μία και μόνη αλήθεια» και ο οποίος χαρακτηρίζει την ηγεσία των ΚΚΕ και Ανταρσύα. Από την άλλη έχουμε τις συνεχείς διολισθήσεις της ηγεσίας της ΛΑΕ προς όλο και πιο «πατριωτικές» θέσεις και στη «θεωρία των Σταδίων» (πρώτα «λύσεις» μέσα στο σύστημα και μετά, κάποια στιγμή, σοσιαλισμός) εγκαταλείποντας την ταξική/διεθνιστική ανάλυση.

Το κενό, λοιπόν, που διαμορφώνεται στα Αριστερά είναι εκκωφαντικό και η πρωτοβουλία αυτή των 9 οργανώσεων μπορεί να συμβάλλει ώστε να καλυφθεί από υγιείς, αγωνιστικές και ενωτικές δυνάμεις, δίνοντας έτσι διέξοδο και ανάσα στα κινήματα και τους αγώνες.

***

Ως Ξεκίνημα, προσπαθώντας να συμβάλουμε στην κουβέντα, έτσι ώστε ο συντονισμός να πάει ένα βήμα παραπέρα, καταθέσαμε τις εξής προτάσεις.

1. Η κινηματική συμπόρευση να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα προτείναμε, οι 9 οργανώσεις να πάρουμε πρωτοβουλία και να καλέσουμε:

α) σε στήριξη της εκδήλωσης, της οικογένειας Φύσσα στο «WE» στις 11 Νοέμβρη,

β) σε κοινή αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη στις 23 Νοέμβρη, πανελλαδική ημέρα αντιφασιστικής δράσης σε σχέση με τη δίκη της Χρυσής Αυγής και

γ) να κατεβάσουμε με ενιαίο τρόπο στη διαδήλωση της 17ης Νοέμβρη για το Πολυτεχνείο.

2. Να πάρουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μαχητικού, αριστερού δημοτικού σχήματος στη Θεσσαλονίκη. Που να χαρακτηρίζεται από ενωτική κουλτούρα απέναντι στην Αριστερά και τα κινήματα, να διέπεται από εσωτερική δημοκρατία και να υιοθετεί ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο θέσεων και αιτημάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαιτείται ταύτιση απόψεων σε όλα τα ζητήματα.

Μεγάλο μέρος της κουβέντας περιστράφηκε γύρω από την πρόταση για δημοτικό σχήμα, δείχνοντας ότι απασχολεί μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς και των κινημάτων.

Το κλίμα ήταν συντροφικό, με τις περισσότερες οργανώσεις να έχουν ειλικρινή διάθεση για συζήτηση και ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών. Όπως, είναι φυσικό, αναδείχτηκαν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια ζητήματα, διαφορετικές προτεραιότητες, κτλ.

***

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο τέλος ήταν:

  • Η στήριξη της εκδήλωσης της οικογένειας Φύσσα στις 11 Νοεμβρίου,
  • η δημιουργία ομάδας εργασίας για την τοπική αυτοδιοίκηση (που θα επεξεργαστεί την πρόταση για δημιουργία δημοτικού σχήματος)
  • η συμπόρευση στα κινηματικά ραντεβού του επόμενου διαστήματος και
  • η διεξαγωγή οργανωμένων θεματικών συνελεύσεων (επαναστατική στρατηγική- ενιαίο μέτωπο, πόλεμος- αντιφασισμος, νεολαία).

Η επόμενη ανοιχτή διαδικασία μπήκε για μέσα Δεκεμβρίου.

Το Ξεκίνημα θα προσπαθήσει να συμβάλει τόσο στην κατεύθυνση της μετωπικής δράσης της Αριστεράς και των κινημάτων, όσο και στην ανάγκη εμβάθυνσης των πολιτικών συμπερασμάτων από όλη την προηγούμενη, πολύ πυκνή πολιτικά, περίοδο.

 

Κυριακή 25/11: Συνεστίαση «Ξ» Θεσ/νικης

Το Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης σας καλεί στην ετήσια Συνεστίαση για το 2018

  • την Κυριακή 25 Νοέμβρη
  • στις 2 μμ
  • στην Ταβέρνα το Ρέμα, Ιω. Πασαλίδη 2- Τούμπα (στο ρέμα Υφανέτ, πρόσβαση με τη γραμμή 12 στάση Αγ. Φανούριος)

Θα ακούσουμε Λαϊκά και Ρεμπέτικα άσματα από τους Mess στον τεκέ

Φυσικά στο πρόγραμμα θα υπάρχει η πάντα γεμάτη με χρήσιμα δώρα λαχειοφόρος μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα