Αλλαγή σκηνικού στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ (γιατροί)

Στέλλα Χονδροματίδου,
νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Θεσ/νίκη


Το 9ο  συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έγινε στην Αθήνα στις 9 και 10 Απρίλη. Στο συνέδριο είχαμε μεγάλη πτώση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι τώρα ήταν πρώτη δύναμη και είχε τον πρόεδρο (Βαρνάβα) καθώς και όλων των μνημονιακών δυνάμεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Αντίστοιχα είχαμε άνοδο των δυνάμεων της Αριστεράς που κατέλαβαν την 1η και τη 2η θέση. Η Αριστερά συνολικά (ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπόλοιπη Αριστερά και ανένταχτοι αριστεροί) ξεπέρασε το 50% και έχει την πλειοψηφία των εδρών στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ

Στο Συνέδριο πήραν μέρος 211 αντιπρόσωποι και ψήφισαν 201:

  • ΔΗΠΑΚ (ΠΑΜΕ): 53 ψήφοι, 7 έδρες (ποσοστό 26%) – έναντι 41 ψήφους (16,4%) και 4 έδρες.
  • Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ανένταχτοι): 52 ψήφοι 25% και 7 έδρες έναντι 42 ψήφων, 16,8% και 4 εδρών.
  • Mέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ): 49 ψήφοι, 24% και 7 έδρες έναντι 80 ψήφων, 32% και 9 εδρών.
  • ΔΗΚΝΙ (ΔΑΚΕ): 33 ψήφοι, 16% και 4 έδρες έναντι 44 ψήφων, 17,6% και 5 εδρών.
  • Συμπαράταξη (ΠΑΣΚ-ΔΗΜΑΡ)13 ψήφοι, 6% και 1 έδρα, έναντι ΠΑΣΚ 25 (10,0%) και 3 έδρες, και ΙΑΣΥ (ΔΗΜΑΡ) 8 ψήφοι (3,2%) και 1 έδρα.
  • Λευκό 1.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν για πρώτη φορά στην ιστορία του νοσοκομειακού κινήματος πρώτη δύναμη την παράταξη του ΚΚΕ (ΔΗΠΑΚ). Δεύτερη είναι το Ενωτικό κίνημα για την ανατροπή που στηρίζεται από δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ, και άλλων αριστερών οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών.

Οι παρατάξεις που στηρίζουν την μνημονιακή «τάξη και ασφάλεια» (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) έχουν υποστεί ήττα και αποτελούν πλέον μειοψηφία.

Τα αποτελέσματα αυτά αντανακλούν ανάμεσα σ’ άλλα και την τραγική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που αποδεκατισμένο από τις μνημονιακες πολιτικές καταρρέει και δεν σώζεται με ενέσεις όπως λιγοστές προσλήψεις, προσλήψεις επικουρικών γιατρών, γιατρών με μπλοκάκι και άλλα «ισοδύναμα» μέτρα.

Η διατήρηση της ΕΣΑΝ ΑΕ, οι περικοπές των δαπανών και η συνέχιση του καθεστώτος των μεγαλογιατρών με τα φακελάκια και τις μίζες των προμηθειών συμβάλλουν στο οριστικό τέλος του ΕΣΥ, και αυτό πια έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό από ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσωπικού των νοσοκομείων.

Είναι ευθύνη των δυνάμεων της Αριστεράς που έχουν την πλειοψηφία στο νέο διοικητικό συμβούλιο, να συγκροτήσουν ένα ενωτικό αγωνιστικό προεδρείο με στόχο να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην καταστρροφική πολιτική των μνημονίων. Μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα να παλέψουν για πραγματικές μόνιμες προσλήψεις, την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, την κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ, την ανατροπή του ασφαλιστικού νόμου και των άλλων μνημονιακών μέτρων.

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,242ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα