Γαλλικές εκλογές: πάλη για μια μαχητική Αριστερά ενάντια στις επιθέσεις του Μακρόν

Φυλλάδιο που μοιράζεται από την «Επαναστατική Αριστερά» (αδελφή οργάνωση του «Ξ» στη Γαλλία) σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές που λαμβάνουν χώρα αύριο στη Γαλλία

 

Με ελάχιστο χρόνο ήδη στην εξουσία, ο νέος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ισχυρίζεται ότι είναι διαφορετικός, αλλά τα πράγματα φαίνονται απολύτως ίδια με ότι συνέβαινε όλα τα τελευταία χρόνια.

Ένας υπουργός – ο Φεράντ – μπλεγμένος σε οικονομική απάτη, νέες επιθέσεις όσον αφορά την εργατική νομοθεσία (όπως αυτές της προηγούμενης κυβέρνησης, μόνο που αυτή την φορά ονομάζονται «διατάξεις») αύξηση του πόσου που πρέπει να καταβάλλουν οι συνταξιούχοι για την κοινωνική ασφάλιση… Πολιτικές που υπηρετούν τους πλούσιους από έναν πρόεδρο που είναι, στη πραγματικότητα, απλώς και μόνο ένας πρόεδρος για τους πλούσιους, τις τράπεζες και τις πολυεθνικές.

1.macron

Δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει να προετοιμάσουμε μια απάντηση όλοι μαζί. Πρέπει να παλέψουμε ώστε να αποτρέψουμε τον Μακρόν από το να πάρει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο εκλέγοντας το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό βουλευτών της Αριστεράς, για να δημιουργηθεί μια πραγματική αντιπολίτευση που να παλεύει για τα συμφέροντα των νέων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Το Εθνικό Μέτωπο – πολύ χρήσιμο για τον Μακρόν

Ο Μακρόν εκλέχτηκε μόνο και μόνο γιατί είχε απέναντι του την Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο. Το Εθνικό Μέτωπο έδειξε πόσο χρήσιμο είναι στο σύστημα και τους πολιτικούς του κατεστημένου. Από τη μια επιδιώκει να διαιρέσει τους εργαζόμενους και τους νέους στρέφοντας τον ένα απέναντι στον άλλο με ρατσιστικές δηλώσεις για τους μετανάστες ή τους μουσουλμάνους. Δεν είναι όμως εκείνοι που κλείνουν τις επιχειρήσεις, αλλά οι Γάλλοι καπιταλιστές. Από την άλλη, το πρόγραμμα της Λεπέν προβλέπει τσάκισμα των συνδικάτων, των απεργιών και όλων των μορφών αντίστασης.

Τελικά η το πέρασμα του Εθνικού Μετώπου στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών εξυπηρέτησε ένα μόνο πράγμα: την εξασφάλιση της υποστήριξης του κυβερνώντος «Σοσιαλιστικού» κόμματος (ΣΚ) και των πιο παραδοσιακών δεξιών δυνάμεων στον Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το ΣΚ, η Δεξιά – όλοι με τον Μακρόν

Οι «Ρεπουμπλικάνοι» (το παραδοσιακό κόμμα της Δεξιάς στη Γαλλία) αισθάνονται αμήχανοι, έχοντας βρει κάποιον που είναι ακόμη χειρότερος από τον Σαρκοζί και τον Φιγιόν – τους προηγούμενους ηγέτες τους. Από αυτούς που γίνονται υπουργοί, όπως ο Εντουάρντ Φιλίπ, ή όσους κατεβαίνουν υποψήφιοι με το κόμμα του Μακρόν – το «Εν Κινήσει» – στις εκλογές, έχοντας μεταπηδήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δεξιάς, είναι όλοι ένα μάτσο καιροσκόποι.

Οι ηγέτες και οι υποψήφιοι της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας – του ΣΚ – έχουν εγκαταλείψει πλήρως το πρόγραμμα που υιοθετήθηκε από τον υποψήφιο τους Αμόν κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών. Ακόμη και για τα ίδια του τα μέλη και τους υποστηρικτές το ΣΚ δεν σέβεται καμιά δημοκρατία ή οποιαδήποτε από τις δεσμεύσεις του. Δεν είναι καθόλου περίεργο που όλοι οι υποψήφιοι του ΣΚ θέλουν να συμμετέχουν στην «προεδρική πλειοψηφία» του Μακρόν…

Μια πολιτική που πρέπει να πολεμηθεί

Σχεδόν κανένας δεν ψήφισε υπέρ της πολιτικής του Μακρόν αλλά προφανώς αυτό δεν θα μπορούσε να του ήταν περισσότερο αδιάφορο.

Για να συνεχίσει αυτό που έκανε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών στη κυβέρνηση Ολάντ, ο Μακρόν έχει εξαγγείλει ένα νέο εργατικό νόμο, ο οποίος θα είναι 10 φορές χειρότερος από τον προηγούμενο νόμο «Ελ Κομρί» που προκάλεσε ένα παρατεταμένο απεργιακό κύμα ενάντια στη κυβέρνηση του ΣΚ: Μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, δυνατότητα στους εργοδότες να αυξάνουν το χρόνο εργασίας και να συνάπτουν «συμφωνίες» σε χώρους εργασίας με μισθούς χαμηλότερους από αυτούς που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις – μέτρα αντεργατικά, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτεθεί και στην κοινωνική ασφάλιση για να την καταστρέψει!

Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με κοινωνική σφαγή και με υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, με επισφαλείς θέσεις εργασίας για εκατομμύρια από εμάς.

Διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις προετοιμάζονται για τις 22 και τις 27 Ιούνη και πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή για να δείξουμε ότι αυτή η πολιτική δεν έχει την υποστήριξη των λαϊκών στρωμάτων.

Ψηφίστε υποψήφιους που πραγματικά αντιτίθενται στη πολιτική του Μακρόν

Στις εκλογές, στηρίζουμε με την ψήφο μας και παλεύουμε για τη νίκη των υποψηφίων που κατεβαίνουν με την «Ανυπόταχτη Γαλλία» με επικεφαλής τον Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Στις προεδρικές εκλογές (του περασμένου Απρίλη και Μάη) 7 εκατομμύρια ψήφισαν ενάντια σε αυτές τις πολιτικές, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του Μελανσόν. Ο Μελανσόν έφτασε πάρα πολύ κοντά στο να περάσει στο β’ γύρο, αντιπροσωπεύοντας μια μαχητική αντιπολίτευση στον Μακρόν.

Ακόμη περισσότερο, η «Ανυπόταχτη Γαλλία» αντιπροσωπεύει ένα μαζικό κίνημα που μπορεί να χτιστεί περαιτέρω και να απαιτήσει: αυξήσεις στους μισθούς, υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών, ισότητα στους μισθούς ανδρών-γυναικών κοκ.

Χρειαζόμαστε μια πραγματική αντιπολίτευση στον Μακρόν, το ΣΚ, τη Δεξιά και το Εθνικό Μέτωπο – μια νέα πολιτική δύναμη ενάντια στον καπιταλισμό. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από την Ανυπόταχτη Γαλλία – η οποία αποτελεί ένα νέο, δημοκρατικό, αριστερό σχηματισμό, που συνενώνει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων, νεολαίων και συνταξιούχων για να παλέψουν ενάντια στις πολιτικές του Μακρόν, τον ρατσισμό και τον σεξισμό.

Προς αυτή τη κατεύθυνση επιδιώκει να συμβάλει η «Επαναστατική Αριστερά», προωθώντας παράλληλα το δικό μας πρόγραμμα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού: μιας πραγματικά δημοκρατικής κοινωνίας στην οποία η οικονομία θα είναι οργανωμένη για να ικανοποιεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και όχι τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων και στην οποία οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές καθώς και τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια και οι τράπεζες θα βρίσκονται υπό δημόσια ιδιοκτησία και δημοκρατική διαχείριση από τους εργαζομένους και την κοινωνία.

 

 

 


Σχετικά άρθρα:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα