Βέλγιο: η ακροδεξιά προκαλεί, οι αντιφασίστες συλλαμβάνονται!

Ρεπορτάζ του PSL/LSP (CWI –  αντίστοιχη οργάνωση του «Ξ» στο Βέλγιο)
Επιμέλεια: Δημήτρης Κωνσταντινίδης

20160404Grafik8916702400422063933

Στις 27 Μάρτη, περίπου 400 ακροδεξιοί έφτασαν συνοδευόμενοι από την Αστυνομία σε εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, σε κεντρική πλατεία της πόλης. Στο δρόμο τους, πολλοί από αυτούς επιτέθηκαν σε ένα κατάστημα εστίασης. Μόλις έφθασαν στην πλατεία διέκοψαν βίαια την απόδοση τιμών στα θύματα με συνθήματα μίσους, ναζιστικούς χαιρετισμούς και σφυρίγματα για να διώξουν τους παρευρισκόμενους από τα σκαλιά του χρηματιστηρίου Βρυξελλών και να πάρουν τη θέση τους. Όταν εντέλει η αστυνομία παρενέβη για να τους απωθήσει με μάνικες νερού, ξεκίνησαν σοβαρά επεισόδια με πολλές υλικές ζημιές, που κατέληξαν σε 12 συλλήψεις.

Τις επόμενες μέρες, έγινε ένα διεθνές κάλεσμα για διαδήλωση έξω από το σταθμό του Μόλενμπεεκ (όπου έγινε η δεύτερη τρομοκρατική επίθεση το πρωί της 22ης Μάρτη) από τη γαλλόφωνη ακροδεξιά ομάδα «Γενιά με Ταυτότητα».

Η συγκέντρωση των ακροδεξιών απαντήθηκε με κάλεσμα για αντιρατσιστική-αντιφασιστική κινητοποίηση. Οι αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις και η «Γενιά με Ταυτότητα» προέτρεψε τους υποστηρικτές της να μην εμφανιστούν στη συγκέντρωση, μέσω ενός βίντεο που κυκλοφόρησε. Οι αντιρατσιστικές οργανώσεις από την άλλη, αποφάσισαν να συγκεντρωθούν ειρηνικά μπροστά από το χρηματιστήριο, που έχει μετατραπεί σε σταθερό σημείο μνήμης για τα θύματα των επιθέσεων από τη μέρα που αυτές πραγματοποιήθηκαν.

Εκεί, η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες «τυχαίες» συλλήψεις χωρίς καμιά προειδοποίηση. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και 11 μέλη και φίλοι του PSL/LSP (αδελφή οργάνωση του «Ξ» στο Βέλγιο). Όλα αυτά συνέβησαν παρόλο που οι διαδηλωτές δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα, ούτε καν πρόλαβαν να ανοίξουν τα πανό τους. Οι αξιωματικοί της αστυνομίας τους είπαν «φύγετε αλλιώς θα σας χώσουμε μέσα!». Τελικά οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Την ίδια ώρα, 30 ακροδεξιοί κατάφεραν να συναντηθούν στην περιοχή Ντίλμπεκ και μετά να πάνε στο Μόλενμπεεκ. Μόνο 7 από αυτούς τελικά συνελήφθησαν στο Μόλενμπεκ, παρά το γεγονός ότι σε ένα από τα αυτοκίνητά τους βρέθηκε σπρέυ πιπεριού.

Η αστυνομία παίζει πλέον «περίεργα» παιχνίδια. Δεν μπορεί να σταματήσει τους τρομοκράτες, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταπατά τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Επιτίθεται με ζήλο σε ειρηνικούς αντιρατσιστές την ώρα που ουσιαστικά αρνείται να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά.

Τα γεγονότα της 27ης Μάρτη αποτελούν μια σοβαρή προειδοποίηση για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς και την προσπάθεια της να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Αποτελούν επίσης απόδειξη του γεγονότος ότι τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη συγκέντρωση, τη διαμαρτυρία και τη συλλογική δράση δεν πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο. Το εργατικό κίνημα και η νεολαία πρέπει να κινητοποιηθούν και να αγωνιστούν ενάντια στην ακροδεξιά και ενάντια στην προσπάθεια να φιμωθούν οι κοινωνικές αντιστάσεις.

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα